Drinks07.09.2021

Deze vijf mezcals die je in Nederland kunt krijgen, zijn het uitproberen waard


Een paar weken geleden verscheen er hier op Eatly een artikel over waarom het deze zomer de hoogste tijd was om mezcal te ontdekken én omarmen. Zelf was ik tot een paar maanden geleden nog vrij onbekend met mezcal, maar na een proeverij met een echte connaissseur is daar voor eens en voor altijd verandering in gekomen. De vijf mezcals die we die avond hebben geproefd zijn: Se Busca, Montelobos, La Herencia de Sánchez, Nucano en Rey Campenero.

In de voorbereiding van deze proeverij bleek al snel dat mezcal nog niet echt heel erg hip is, want mezcal is enigszins lastig te vinden. Maar zoals met alles: gij zoekt en gij zult vinden. Sowieso voor iedereen die van alles wil leren over de agavespirits tequila en mezcal is het bijna een verplichting om naar Rotterdam af te reizen om een bezoekje te brengen aan Botanero. Dat is dé plek in Nederland waar je proefondervindelijk alles leert over deze dranken.

Bijspijkeren

Mocht je nu al wat verdieping zoeken over mezcal, dan raad ik aan om het eerder verschenen artikel over mezcal even te lezen of via de video hier beneden een kleine spoedcursus te volgen. Want dit artikel gaat over de vijf mezcals die we tijdens de proeverij hebben geproefd.

Eerste keer

Voor de proeverij had ik wel eens ooit aan een mezcal genipt, maar dat was dan tijdens een avondje borrelen of wanneer er al enige alcoholische versnaperingen genuttigd waren. Dus echt bewust had ik een mezcal nog nooit gedronken, maar de nieuwsgierigheid was wel altijd groot.

Wat gelijk opviel bij het openen van de flessen mezcal was waar normaal het rokerige van whisky’s me enigszins afschrikt (want plus turf), vond ik het bij de mezcals juist heel erg prettig. Het was zeer uitnodigend zeker ook omdat het rokerige ook bij de verschillende mezcals bijvoorbeeld fruit, citrus of een fijne kruidigheid meevoerde.

Montelobos Joven

De eerste fles die open ging was de Montelobos. Dat had er alles mee te maken met hoe de fles eruitziet: statig en uitnodigend. Deze mezcal wordt van de agavesoort Espadín gemaakt in Santiago Matatlán, Oaxaca. Daar maakt mezcalero Don Abel Lopez hem samen met distilleerder Iván Saldaña op traditionele wijze.

Door de agavesoort, de rijping en het productieproces heeft deze mezcal verschillende subtiele smaken gekregen. De soort agave geeft hem een licht zoetje, je proeft citrus, peper en naast de rokerigheid ook iets pekelachtig. Maar als je het analyseert voeren citrus, ananas en een lichte grassmaak de boventoon. Dat maakt het gelijk een van de favoriete mezcals die je heerlijk puur kan drinken en toffe cocktails mee kan maken.

Se Busca

Se Busca Joven wordt ook gemaakt met de agavesoort Espadín, maar die wordt verbouwd in San Juan del Rio in Oaxaca door mezcaleros Rodolfo en Mary Lopez Sosa. Ze vervaardigen hun mezcal op een distilleerderij die al generaties eigendom is van de familie. De mezcal is onderdeel van de Stoli Group en dat is ondermeer de distributeur van Stolichnaya wodka en Cenote tequila.

Se Busca betekent ‘wanted’ en is een ode aan de vrouwen van de Mexicaanse revolutie. Dat is ook de vibe die de fles uitstraalt de fles. Wat opvalt bij het openen van de fles is dat deze mezcal het minst rokerig is van de vijf. Toch heeft hij een best uitgesproken smaakprofiel. Dat zit hem vooral in de tonen van noten, fruit die eindigen in een zoete afdronk met een zachte, kruidige kick. Dat maakt het een ideale mezcal voor iedereen die het voor het eerst eens wil proberen.

La Herencia de Sánchez

La Herencia de Sanchez wordt geproduceerd op de Sánchez Distillery, een klein familiebedrijf waar al ruim 150 jaar mezcal wordt gemaakt. Daar representeren ze de cultuur en traditie van de Candelaria Yegolé-regio van Oaxaca. De fles had van de vijf eigenlijk de minste wowfactor, want hij was zonder enige vorm van opsmuk.

En wat bleek? La Harencia de Sánchez was onze favoriete mezcal van de proeverij. Hij is net als het grootste deel van de andere mezcals gemaakt met de agavesoort Espadín. Tijdens de proeverij werd maar weer eens duidelijk dat je met dezelfde agavasoort zoveel andere eindproducten kan krijgen.

Dat gaat helemaal op voor deze mezcal, want hij heeft eigenlijk alles wat een goede mezcal moet hebben: rokerigheid, fruittonen en dan ook nog eens zacht en soepel te drinken. Dit maakte het echt de absolute winnaar van de proeverij waar we ook gelijk wat cocktails mee zijn gaan maken. Daarover binnenkort meer.

Nucano

Nucano is ook gemaakt met Espadín van San Dionisio Ocotepex in Oaxaca. De familiedistilleerderij waar hij gemaakt wordt doet nog altijd alles op de authentieke manier en dat merk je ook aan de smaak. De Nucano is namelijk een best kruidig mezcal en doet in de geur ergens een beetje aan een oude rum denken.

Dat heeft alles te maken met het gebruik van anchopepers, rokerige agave, donkere besjes en een beetje gember. Qua smaak is het de meest complexe mezcal in de reeks, want je kan er heel veel in ontdekken. Zo proefde ik er ergens zelfs meloen en mirrepoix (groentemengsel van ui, wortel selderij) in.

Rey Campero

De mezcals van Rey Campero staan goed aangeschreven. Dat heeft er alles mee te maken met mezcalero Romulo Sanchez Parada. Hij leerde het vak van zijn vader en na wat jaren gewerkt te hebben in Amerika kwam hij terug naar het kleine stadje Candelaria Yegolé in Oaxaca om zich toe te leggen op het maken van een mezcal die de cultuur, traditie en ambacht vertegenwoordigt. Dat werd Rey Campero oftewel de Koning van het Platteland.

We hadden verschillende kleine monstertjes van Rey Campero ontvangen, dus het was een heel spectrum om te verkennen. Wat in zijn algemeenheid opvalt aan al de mezcals ongeacht met welke agave ze zijn gemaakt: ze hebben allemaal iets bloemigs en fruitigs dat heerlijk samenwerkt met de rokerigheid van de mezcals. Door de tonen van tropisch fruit was de Jabali mijn favoriet.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Cocktails

Vijf feestelijke drankjes om helemaal in de kerstsfeer te komen

Drinks23.12.2024

Vijf feestelijke drankjes om helemaal in de kerstsfeer te komen

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam lijkt vanaf de buitenkant niet eens zo bijzonder, maar eenmaal binnen stap je een andere wereld in.

Hotspots04.09.2024

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

​5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

Elke zoveel tijd is er wel een andere cocktail die hét helemaal is. Dan de Pornstar Martini, dan de Aperol Spritz en dit jaar de Espresso Martini. We sippen ze wel eens en we weten dat ze lekker zijn, maar er zijn meer...

Drinks31.07.2024

​5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Victor kennen we allemaal als de barman van First Dates. De man met ogen om in te verdrinken en cocktails om.. nou ja, netjes van te sippen. Hij stopt met First Dates, maar je kunt nu nog wel bij hem aan de bar zitten. E...

Hotspots03.06.2024

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

Als je de Zaanse Schans bezoekt en nog even in het dorpje Zaandijk blijft hangen, dan heb je diverse plekken om uit eten te gaan. Je kunt op chique gaan bij Hoop op d’Swarte Walvis, je kunt naar Slagerij aan de Schans...

Hotspots06.05.2024

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Bunk Amsterdam: misschien ken je het vooral als hotel slash hostel, maar het zet zich daarnaast ook steeds meer op de kaart als een restaurant. En dan dus niet zo’n hotelrestaurant waar je alleen gaat eten als het echt...

Hotspots01.05.2024

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren

Zoek je heel dichtbij Amsterdam Centraal een goed restaurant, dan is de kans groot dat je in een tourist trap terechtkomt. Niet meer doen, want er zijn genoeg parels in die regio te vinden. Restaurant Celia bijvoorbeeld,...

Hotspots19.03.2024

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren

Verder lezen over Drank

Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Of je nu een verjaardag, jubileum of gewoon een gezellig samenzijn viert, een feestelijk gedekte eettafel is de perfecte manier om je gasten te verwelkomen en de juiste sfeer te creëren. Een mooi gedekte tafel laat zien dat je aandacht hebt besteed aan de details en dat maakt elke gelegenheid extra speciaal. Wil je je eettafel extra feestelijk maken? Gebruik de volgende tips!

Lifestyle29.08.2024

Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Je bent bij vrienden lekker aan het borrelen en het ene glaasje volgt het andere snel op. Voor je het weet sta je Vogue van Madonna mee te zingen in het midden van de kamer en weten je vrienden het al: de kater komt late...

Gezond24.05.2024

Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Een paar dagen geleden hebben we ons ondergedompeld in de ontstaansgeschiedenis en het verhaal achter het bijzondere Schotse whiskymerk Jura. Het bekende spreekwoord ‘It takes a village to raise a child’ gaat in iets...

Drinks28.06.2023

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Het verhaal van het Schotse whiskymerk Jura is er een van een afgelegen eiland, met een kleine gemeenschap waar gemeenschapszin heel belangrijk is. Het afgelegen kent namelijk maar één weg, één pub en één whiskydis...

Drinks25.06.2023

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

In het voorjaar van 2023 keerde Rynbende Spirits na vele decennia afwezigheid terug naar Nederland. De herintroductie werd enthousiast ontvangen en nu is het tijd om verder te gaan. In samenwerking met cocktailbar Dutch...

Drinks25.06.2023

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

Verder lezen over Mezcal

Dit zijn de antwoorden op de zes meest gestelde vragen over mezcal

Op onze redactie is mezcal uitgegroeid tot de favoriete drank. Vanaf het eerste moment dat we wat flessen op de redactie binnenkregen om te proeven waren we om. De liefde voor mezcal zorgde er afgelopen zomer voor dat we...

Drinks16.04.2023

Dit zijn de antwoorden op de zes meest gestelde vragen over mezcal

Wat is nou het verschil tussen een taco, burrito, enchilada en een fajita?

Als het om tequila en mezcal gaat, dan weten de meeste lezers wel wat het verschil is. Zo niet, lees vooral even dit verhaal. Toch is het zo dat als het om de Mexicaanse keuken gaat, dat verschillende gerechten heel gema...

Food28.03.2023

Wat is nou het verschil tussen een taco, burrito, enchilada en een fajita?

Vane Restaurant & Skybar kers op taart van hotel NH Collection Eindhoven

Het NH Collection Eindhoven Centre hotel aan het Stationsplein in Eindhoven biedt de ideale uitvalsbasis om de stad te ontdekken. Het hotel opende in 2017 haar deuren en heeft 132 kamers met dankzij grote ramen veel dagl...

Hotspots06.03.2023

Vane Restaurant & Skybar kers op taart van hotel NH Collection Eindhoven

Paindemie: next level tosti’s, burgers, sando’s en een speakeasy

Ik krijg vaak de vraag of ik ‘normaal eten’ nog lekker vind. In min ogen een heel rare vraag. Want al het eten dat met een beetje liefde klaargemaakt is kan ik waarderen. Dat kan een briljant gerecht zijn zoals de ca...

Hotspots26.02.2023

Paindemie: next level tosti’s, burgers, sando’s en een speakeasy

Tequila en mezcal domineerden 2022 en dat is pas het begin

Half-man, half-agave David Trampe sprak onlangs de legendarische woorden ‘mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’ tegen me. Ik kan dit niet harder onderstrepen dan dat ik al doe. Dit jaar bleek al een...

Nieuws21.12.2022

Tequila en mezcal domineerden 2022 en dat is pas het begin

David Trampe (Botanero): ‘Mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’

Toen ik door de The Art of Drinks gevraagd werd om tijdens de 2022 editie een tasting te houden met een toffe drank, was er maar een mogelijkheid: die moest over mezcal gaan. Op de volgende vraag of ik hem zelf wilde hos...

Drinks25.10.2022

David Trampe (Botanero): ‘Mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’

Grootste drankenfestival van Nederland keert terug in de Gashouder

Op het eind van de maand vindt in de Gashouder het grootste drankfestival van Nederland The Art of Drinks plaats. Op zaterdag 29 oktober komen drankmerken, leveranciers en importeurs van over de hele wereld naar Amsterda...

Drinks07.10.2022

Grootste drankenfestival van Nederland keert terug in de Gashouder

+ Eatly mezcaltasting
The Mexican Marathon: leer alles over de lekkerste agavespirits

Mocht je deze zomer nog niet hebben genoten van een Paloma in de zon, dan is het de hoogste tijd om je richting Botanero in Rotterdam te begeven of er thuis zo snel mogelijk een (of twee, drie) te maken. Is dat teveel ge...

Drinks10.08.2022

The Mexican Marathon: leer alles over de lekkerste agavespirits

Verder lezen over Tequila

Dit zijn in 2022 de 10 meest populaire cocktails ter wereld

Aan het eind of begin van het jaar is het altijd fijn om de balans op te maken. Vandaar dat je in deze periode overal lijstjes voorbij ziet komen. Net voor kerst werd duidelijk wat de meest gezochte cocktails ter wereld...

Drinks06.01.2023

Dit zijn in 2022 de 10 meest populaire cocktails ter wereld

Tequila en mezcal domineerden 2022 en dat is pas het begin

Half-man, half-agave David Trampe sprak onlangs de legendarische woorden ‘mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’ tegen me. Ik kan dit niet harder onderstrepen dan dat ik al doe. Dit jaar bleek al een...

Nieuws21.12.2022

Tequila en mezcal domineerden 2022 en dat is pas het begin

David Trampe (Botanero): ‘Mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’

Toen ik door de The Art of Drinks gevraagd werd om tijdens de 2022 editie een tasting te houden met een toffe drank, was er maar een mogelijkheid: die moest over mezcal gaan. Op de volgende vraag of ik hem zelf wilde hos...

Drinks25.10.2022

David Trampe (Botanero): ‘Mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’

The Mexican Marathon: leer alles over de lekkerste agavespirits

Mocht je deze zomer nog niet hebben genoten van een Paloma in de zon, dan is het de hoogste tijd om je richting Botanero in Rotterdam te begeven of er thuis zo snel mogelijk een (of twee, drie) te maken. Is dat teveel ge...

Drinks10.08.2022

The Mexican Marathon: leer alles over de lekkerste agavespirits

Nieuw duurzaam tequilamerk Mijenta landt in Nederland

Het kan bijna niet anders dan dat de zomer van 2022 in het teken staat van agavedranken: tequila en mezcal. De introductie van het duurzame, kleinschalige tequilamerk Mijenta in ons land past precies in die trend. Vanuit...

Drinks23.06.2022

Nieuw duurzaam tequilamerk Mijenta landt in Nederland

Grote kans dat Teremana Tequila in 2022 op Europese bodem verkrijgbaar is

Een paar weken geleden werd al duidelijk dat 2022 het jaar van premium tequila en mezcal gaat worden. Misschien wel het merk waar veel van verwacht: Teremana Tequila, het tequilamerk van Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Nu...

Nieuws03.02.2022

Grote kans dat Teremana Tequila in 2022 op Europese bodem verkrijgbaar is

Premium tequila gaat dé drank in 2022 worden om cocktails mee te maken

De afgelopen tijd heb ik in meerdere artikelen niet onder stoelen of banken gestoken dat ik liefhebber ben van agavaspirits en in het bijzonder mezcal. Daarom ben ik enorm verheugd met een nieuw Amerikaans onderzoek naar...

Drinks16.12.2021

Premium tequila gaat dé drank in 2022 worden om cocktails mee te maken

Tequila kent iedereen, hoogste tijd om kennis te maken met mezcal

In Nederland is tequila vooral ingeburgerd geraakt als een shotje waar je de dag erna spijt van hebt. Dat is natuurlijk sowieso al zonde, want een goede tequila is namelijk echt een mooie drank. Mezcal ken je misschien h...

Drinks26.06.2021

Tequila kent iedereen, hoogste tijd om kennis te maken met mezcal