De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het is weer vrijdagavond en dat betekent hier op Eatly maar een ding: tijd voor (klassieke) cocktails. Eerder deze week spraken we met merkambassadeur Michael Knowles van Chivas Regal. Het toeval wil dat hij vroeger bartender was en met ons drie heerlijke whiskycocktails met een twist wilde delen.
Er zijn genoeg mensen die bij het horen van whisky of whiskycocktail al een paar stappen terugzetten, al durven sommigen een whisky-cola nog best aan. In de ogen van Knowles is een whiskycocktail een mooie manier om (blended) whisky te leren waarderen. Want zeg zelf, als je voor het eerst gin of wodka had leren kennen door het puur (of met ijs) te drinken, dan was je heel snel afgehaakt.
Whiskycocktails
Zoals gezegd is een whiskycocktail een goede manier om whisky te leren waarderen. Knowles legt uit: “Toen ik nog achter de bar stond, hoorde ik vaak van gasten dat ze whisky niet lekker vonden. Als ik dan vroeg waarom was het antwoord bijna altijd dat het te sterk was. Maar dat is echt een misvatting. Het mooie is dat ik veel gasten hun idee over Scotch heb kunnen veranderen met een simpele, maar verdomd lekkere whiskycocktail.”
Drie makkelijke thuiscocktails
Met eenzelfde enthousiasme als hoe hij over de blended whisky’s van Chivas Regal praat, steekt hij van wal over de whiskycocktails. “We gaan drie cocktails maken: één in het glas, één die geschud moet worden en één die je moet roeren. We gaan ze maken met ingrediënten die mensen gewoon in huis hebben en zo niet, wees creatief!”
Voor het maken van de cocktails heb je geen speciale cocktailset nodig volgens Knowles. “Als je thuis een cocktailshaker hebt en een barmaatje is dat ideaal. Heb je die niet, dan heb je tóch alles in huis om een cocktail te maken.
Want één eetlepel is namelijk 15ml, een cocktail is te shaken in een lege pot of Tupperware-container en het zeven kan natuurlijk met een zeef. Wat je wel goed voor ogen moet houden, een cocktail draait om balans van smaken dus gebruik de juiste verhoudingen.”

Tea Time
“Dit drankje is een variant op een van de makkelijkste whiskycocktails, die een van mijn favorieten is, de Highball. Simpel gezegd is een Highball whisky met daarop frisdrank. Daar kunnen we natuurlijk een creatieve draai aan geven door er theesiroop aan toe te voegen”, begint hij enthousiast.
Hij vervolgt: “Om de theesiroop te maken, pak je een zakje van je favoriete thee en die leg je ongeveer drie minuten in 300ml water. Na die drie minuten voeg je 100 gram suiker toe en roer je tot het opgelost is. Tadaa, je hebt nu een eigen ingrediënt gemaakt dat in de koelkast ook nog eens een maand goed blijft. Zelf heb ik deze cocktail laatst gemaakt met jasmijnthee, die paste bijzonder goed bij de fruittonen van Chivas 12. Welke keuze je ook maakt, theesiroop is sowieso een heerlijke toevoeging.”
Ingrediënten
3 eetlepels Chivas 12
2 eetlepels theesiroop
Mineraalwater
Je maakt de de cocktail door een Highball glas te pakken en in laagjes te denken. Dus voeg eerst de whisky en daarna de theesiroop toe. Vul het glas verder met ijs en top het af met mineraalwater.
Lazy Whisky Sour
De volgende cocktail is een Lazy Whisky Sour, Knowles vertelt: “Grote kans dat je ooit van de Whisky Sour hebt gehoord. Het is namelijk een heerlijk drankje, maar best bewerkelijk om te maken. Je moet ‘m twee keer schudden, daarbij komt ook nog eens dat niet iedereen van eiwit in hun drank je houdt.
Deze versie is echt en publiekslieveling en een stuk makkelijker en sneller te maken dan het originele recept. De twist die we bij deze cocktail gebruiken is honingsiroop. Die maak je door 100 gram honing te verdunnen met 100ml heet water.”
Ingrediënten
3 eetlepels Chivas 12
1 eetlepel honingsiroop
1 eetlepel citroensap
Zo maak je ‘m: Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs en schud ongeveer 10 seconden hard. Laat de cocktail door een zeef in een cocktailglas lopen.

Old Fashioned
Dat Knowles een Old Fashioned kan waarderen, wordt meteen duidelijk. “Voor een cocktail die je moet roeren, wordt het echt niet eenvoudiger dan deze beroemde klassieker. Eigenlijk zijn alle soorten Chivas in deze cocktail te gebruiken, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar Chivas 18. Vooral omdat het een uitzonderlijk complexe whisky is en de warme, aanhoudende afdronk is echt fantastisch in een Old Fashioned. Het helpt je waarschijnlijk zelfs om de 85 smaaktonen van de Chivas 18 te ontdekken!”
Ingrediënten:
50ml (of 3 eetlepels) Chivas 18
5ml suikersiroop
2 streepjes Angosturabitters
Sinaasappelschil
Zo maak je ‘m: Roer in een glas met ijs alle ingrediënten ongeveer 10-15 seconden totdat de cocktail en het glas goed gekoeld zijn. Knijp om het drankje af te maken er een sinaasappelschil boven uit.
Knowles blijkt een bartender in hart en nieren te zijn, want voor we afsluiten voegde hij nog toe: “Vergeet niet, in whisky zit alcohol en best een hoog percentage. Dus ga niet alle drie de cocktails tegelijk uitproberen. Je kan er heerlijk van genieten, maar doe dit met mate!”
Verder lezen over Cocktails

Drinks23.12.2024
Vijf feestelijke drankjes om helemaal in de kerstsfeer te komen

Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Drinks31.07.2024
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Verder lezen over Whisky

Drinks29.10.2024
Johnnie Walker duikt in bizarre wereld van Squid Game

Drinks26.02.2024
Johnnie Walker Blue Label Limited Edition ode aan het Chinese Nieuwjaar

Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Drinks25.06.2023
Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours

Drinks02.06.2023
De nieuwe whisky van Talisker, Wilder Seas, zit in een gerecyclede glazen fles

Drinks31.05.2023
Whiskymerk Benriach brengt de ‘World of Flavour’ naar een eetbare tafel

Drinks29.04.2023