De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een apparaat ontwikkeld door ingenieurs van de Schotse universiteiten in Glasgow en Strathclyde kan het verschil tussen whiskeys herkennen. Daarmee hebben de wetenschappers de sleutel tot het identificeren van nagemaakte alcohol in handen.
De kunstmatige ‘tong’ is gemaakt van goud en aluminium en de onderzoekers hebben gemeten hoe het licht absorbeerde wanneer het in verschillende soorten whiskey werd ondergedompeld. Op deze manieren hebben ze monsters van verschillende whiskeys getest. Met een nauwkeurigheid van meer dan 99% was het mogelijk om Glenfiddich, Glen Marnoch en Laphroaig te identificeren.
Publicatie
Het onderzoek en de studie zijn gepubliceerd het tijdschrift Nanosclae van de Royal Society of Chemistry. Daar werd er ook dieper gegaan op de specifieke details van het onderzoek. De manier van testen werd op een schaal gedaan die 500 keer kleiner was dan de smaakpapillen die zich op een menselijke tong bevinden. Om de whiskeys te identificeren is gemeten hoeveel licht de twee metalen absorbeerden.
De hoofdauteur van het artikel, Alasdair Clark van de universiteit van Glasgow, ziet meer toepassingen van de kunstmatige tong: “Hoewel we ons in dit experiment op whiskey hebben gefocust, kan de kunstmatige tong gemakkelijk worden gebruikt om vrijwel elke vloeistof te ‘proeven’. Dat wil zeggen dat de tong voor een breed scala aan toepassingen kan worden gebruikt.
Naast het voor de hand liggende potentieel voor gebruik bij het identificeren van nagemaakte alcohol, zou het ook kunnen worden gebruikt bij voedselveiligheidstests, kwaliteitscontrole of beveiliging. Eigenlijk elk gebied waar een draagbare, herbruikbare manier van ‘proeven’ nuttig zou zijn.”
Scepsis
Toch zijn er uit de wereld van whiskey-experts sceptische woorden te horen. Vooral omdat het beoordelen en proeven van whiskey niet alleen bestaat uit smaak. De basis van proeven bestaat uit de facetten geur, smaak en textuur. Daarbij wordt geur altijd als de meest belangrijkste gezien. Zo vertrouwen whiskeyblenders en -beoordelaars altijd volledig op de geur van een whiskey.
Verder lezen over Drank

Lifestyle29.08.2024
Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Gezond24.05.2024
Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten
Verder lezen over Whisky

Drinks08.04.2025
The Singleton Gourmand Collection het kost wat maar dan heb je ook wat

Drinks29.10.2024
Johnnie Walker duikt in bizarre wereld van Squid Game

Drinks26.02.2024
Johnnie Walker Blue Label Limited Edition ode aan het Chinese Nieuwjaar

Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Drinks25.06.2023
Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours

Drinks02.06.2023
De nieuwe whisky van Talisker, Wilder Seas, zit in een gerecyclede glazen fles

Drinks31.05.2023