Drinks22.01.2020

Sipping on gin en mosselen


Het Duitse Monkey 47 Gin staat bekend als maker van de meer smaakvolle en complexere gins ter wereld. Daarbij experimenteren ze ook jaarlijks op het gebied van smaak en aroma’s via hun Experimentum-series. De laatste toevoeging aan die serie is ‘Brussel’; een gin met blauwe mosselen, Belgisch bier van hoge gisting en chocoladepeper.

Omdat het zo’n bijzondere combinatie is, moest de kop boven dit artikel refereren aan Gin & Juice van Snoop Dogg. Volgens de meeste ginconnaisseurs heeft Monkey 47 Gin het distilleren van gin tot een ware kunst verheven. Het getal in de naam van het ginmerk duidt aan dat de originele gin 47 ingrediënten bevat. Voor de Experimentum-series laten ze hun conventionele opvattingen van smaak los en slaan ze andere wegen in om tot andere perspectieven te komen op het gebied van aroma’s en smaak.

Booze Lab

Dat leest misschien een beetje zweverig, maar dat is het allerminst. De faciliteiten van de distillateur zijn een tijd geleden uitgebreid met het zogenaamde ‘Booze Lab’. Daarin worden grenzen verlegd van wat mogelijk is in sensorische termen. Dat wordt gedaan met behulp van allerlei culinaire technieken en alternatieve destillatie manieren. Waardoor verschillende aroma’s en manieren om die in alcohol vast te leggen en te blijven verkennen worden ontdekt en gebruikt.

Beperkte oplage

De resultaten van deze experimenten worden ‘samengevat’ in de Experimentum-series en jaarlijks worden er verschillende ‘buitengewone spirit blends’ op basis van Monkey 47 op de markt gebracht in oplages van niet meer dan 500 flessen per editie.

Brussel

De eerste editie heette Tokyo en was een combinatie van Monkey 47, het vet van Kobe biefstuk en het kruid sanscho. Geen paniek, het vet is er tijdens het hele proces ook weer uitgehaald. Het was alleen toegevoegd voor de bijzondere smaak die het opleverde. Voor de editie Brussel heeft Monkey 47 ook weer lekker de mad scientist uitgehangen.

Zoals gezegd bevat de tweede release in de serie de klassieke 47 ingrediënten van de gin gecombineerd met de blauwe mossel, Belgisch bier van hoge gisting en chocoladepeper. Het kan dan ook niet anders dat Brussel doet denken aan de oceaan. Het licht moutig aroma wordt afgerond met een vleugje chocola en zorgt in zijn geheel voor een smaakervaring die alle regels tart.

(Alle afbeeldingen gebruikt op deze pagina zijn © Monkey 47 Gin)

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Gin

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

De feestdagen, synoniem voor lekker eten en een heerlijk wijntje. Het lijkt vanzelfsprekend maar steeds meer mensen kiezen voor een alcoholvrije kerst. Vroeger, je weet wel toen we nog echte kaarsjes in onze kerstboom ha...

Drinks22.12.2023

Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Een van de meest fijne internationale ginmerken moet het Japanse Roku Gin wel zijn. Een gin waar de seizoenen een essentiële rol spelen bij de productie. Niet raar dat de zonnewende op 21 juni (en de langste dag van het...

Hotspots23.06.2023

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Het is vandaag de tweede zaterdag in juni en dat betekent één ding: vandaag is het World Gin Day. De jongere broer van onze jenever staat vandaag extra in de spotlight en met dit warme weer is dat alleen maar goed. Wan...

Drinks10.06.2023

World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Gekscherend roep ik vaker als iemand een cocktail wil maken met een niet standaard drank: doe er tonic bij. Op de een of andere manier werkt dit vaker wel dan niet en wanneer het werkt levert het een bijzondere smaakcomb...

Drinks17.04.2023

Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Er is eigenlijk maar een echte ‘The Stig’ en dat is de Noor Stig Bareksten. Bartender en inmiddels meesterblender- en distilleerder die bij Oss Craft Distillery zijn eigen gedistilleerde dranken maakt. Vanaf nu is in...

Drinks05.04.2023

Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora

Bij het Schotse ginmerk Hendrick’s Gin is de afgelopen jaren met de Midsummer Solstice, Lunar en Neptunia gin’s een nieuwe traditie ontstaan: in het voorjaar, aan het begin van de lente onthult master distiller Lesle...

Drinks20.03.2023

Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora