De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het Duitse Monkey 47 Gin staat bekend als maker van de meer smaakvolle en complexere gins ter wereld. Daarbij experimenteren ze ook jaarlijks op het gebied van smaak en aroma’s via hun Experimentum-series. De laatste toevoeging aan die serie is ‘Brussel’; een gin met blauwe mosselen, Belgisch bier van hoge gisting en chocoladepeper.
Omdat het zo’n bijzondere combinatie is, moest de kop boven dit artikel refereren aan Gin & Juice van Snoop Dogg. Volgens de meeste ginconnaisseurs heeft Monkey 47 Gin het distilleren van gin tot een ware kunst verheven. Het getal in de naam van het ginmerk duidt aan dat de originele gin 47 ingrediënten bevat. Voor de Experimentum-series laten ze hun conventionele opvattingen van smaak los en slaan ze andere wegen in om tot andere perspectieven te komen op het gebied van aroma’s en smaak.
Booze Lab
Dat leest misschien een beetje zweverig, maar dat is het allerminst. De faciliteiten van de distillateur zijn een tijd geleden uitgebreid met het zogenaamde ‘Booze Lab’. Daarin worden grenzen verlegd van wat mogelijk is in sensorische termen. Dat wordt gedaan met behulp van allerlei culinaire technieken en alternatieve destillatie manieren. Waardoor verschillende aroma’s en manieren om die in alcohol vast te leggen en te blijven verkennen worden ontdekt en gebruikt.

Beperkte oplage
De resultaten van deze experimenten worden ‘samengevat’ in de Experimentum-series en jaarlijks worden er verschillende ‘buitengewone spirit blends’ op basis van Monkey 47 op de markt gebracht in oplages van niet meer dan 500 flessen per editie.
Brussel
De eerste editie heette Tokyo en was een combinatie van Monkey 47, het vet van Kobe biefstuk en het kruid sanscho. Geen paniek, het vet is er tijdens het hele proces ook weer uitgehaald. Het was alleen toegevoegd voor de bijzondere smaak die het opleverde. Voor de editie Brussel heeft Monkey 47 ook weer lekker de mad scientist uitgehangen.
Zoals gezegd bevat de tweede release in de serie de klassieke 47 ingrediënten van de gin gecombineerd met de blauwe mossel, Belgisch bier van hoge gisting en chocoladepeper. Het kan dan ook niet anders dat Brussel doet denken aan de oceaan. Het licht moutig aroma wordt afgerond met een vleugje chocola en zorgt in zijn geheel voor een smaakervaring die alle regels tart.
(Alle afbeeldingen gebruikt op deze pagina zijn © Monkey 47 Gin)
Verder lezen over Gin

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Drinks10.06.2023
World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Drinks17.04.2023
Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Drinks05.04.2023
Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Drinks20.03.2023