De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het leek wel even in oktober alsof het een to-tale whiskymaand was. Dat kwam mede door de introductie van The Broody Hen in Nederland. Dit Schotse whiskymerk heeft twee whisky’s op de markt gebracht: een 10 year old single malt en een verfijnde blended whisky. Naast dat het fijne whisky’s zijn, heeft het whiskymerk ook een heerlijk verhaal.
Dat begint in de 17de eeuw in Schotland. Door de hoge belastingen op sterke drank ontstond daar een levendige handel in illegaal gestookte alcohol, waaronder whisky. Om de fiscus te ontlopen wrongen deze distilleerders zich in allerlei bochten om hun kostbare producten toch te kunnen vervoeren. Vaten whisky werden meegesmokkeld in begrafeniskoetsen en flessen werden verstopt in de nesten van broedende hennen.
Hidden spirits
Via die weg vonden deze ‘hidden spirits’ toch hun weg naar het vol en de vele pubs en inns die er in Groot-Brittannië toen natuurlijk al te vinden waren. Dat verhaal inspireerde Matt Gammell and Marcus Pickering van Summerhall Distillery om hun whisky de naam: The Broody Hen te geven.
Ginproducent
Summerhall Distillery heeft vooral flink naam gemaakt als ginproducent. Maar toen Gammel en Pickering de Schotse Hooglanden afstruinden naar de beste rijpingsvaten voor hun gin, liepen ze bij één van de whiskydestilleerderijen tegen vijf vaten aan die gevuld zijn met uitzonderlijke whisky. Dit werden de vaten waarmee Summerhall Distillery hun nieuwe hidden spirits zouden gaan produceren: de Schotse whisky’s van The Broody Hen.
Twee whisky’s
De 10 year old single malt kenmerkt zich door de rijping op drie verschillende vaten door een diepgouden kleur, met een zachte neus en geuren van vanilletoffee en appeltaart. De single malt is zacht in de mond en zoet, met een kruidige en ietwat rokerige afdronk. De blended whisky heeft een toegankelijk karakter met geuren van honing, butterscotch en bloemige citrus. Eenmaal in de mond komen karamel, vanille en manukahoning naar boven, terwijl de afdronk wat meer pit heeft. Denk aan wentelteefjes met kaneel.
Cocktail The Crack of Dawn
Ingrediënten:
– 50 ml The Broody Hen
– 25 ml verse citroensap
– 1 tl marmelade
– Sodawater
– IJs
Bereiding: Doe The Broody Hen, citroensap en marmelade in een shaker. Voeg wat ijs toe en shake ongeveer 15 seconden. Strain in een highball-glas en top af met sodawater.
Verder lezen over Drank

Lifestyle29.08.2024
Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Gezond24.05.2024
Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten
Verder lezen over Whisky

Drinks29.10.2024
Johnnie Walker duikt in bizarre wereld van Squid Game

Drinks26.02.2024
Johnnie Walker Blue Label Limited Edition ode aan het Chinese Nieuwjaar

Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Drinks25.06.2023
Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours

Drinks02.06.2023
De nieuwe whisky van Talisker, Wilder Seas, zit in een gerecyclede glazen fles

Drinks31.05.2023
Whiskymerk Benriach brengt de ‘World of Flavour’ naar een eetbare tafel

Drinks29.04.2023