De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een tijdje terug hebben we al eens gekeken naar wat voor cocktails ideaal zijn om te maken (en drinken!) in de herfst. Dit weekend moet daar toch zeker een cocktail aan toegevoegd worden: The Penicillin. Dat is een whiskycocktail waar je twee soorten whisky, citroensap en een honing-gembersiroop in gebruikt. Volgens de bedenker helpt hij heel goed tegen een kleine verkoudheid.
Aan het begin van dit millennium is de cocktail bedacht door bartender Sam Ross die achter de bar stond in een van de cocktailhotspot van New York: Milk & Honey. De bartender kwam op het idee door de ingrediënten van een ander cocktail, de Gold Rush, anders te gebruiken. Hij gebruikte er een Schotse blended whisky, honing-gembersiroop en om hem af te toppen een whisky met veel turfsmaak. Zo is het eigenlijk misschien wel te betitelen als een Schotse Whisky Sour.
Twee soorten whisky
In deze cocktail worden twee soorten Schotse whisky gebruikt: een blended en een met een goede turfsmaak. Waarom twee whisky’s? Dat zit hem vooral in het spelen qua smaken en het rokerige van de whisky’s in de cocktail. In Schotland worden verschillende blended whisky’s gemaakt, bijvoorbeeld door Chivas Regal en The Famous Grouse. De whisky’s met turf vind je op Schotse eiland Islay. Daar komt bijvoorbeeld Big Peat vandaan.
The Penicillin
Nodig voor de honing-gembersiroop
(is genoeg voor 5 a 6 drankjes)
- 125ml honing
- 125ml water
- 7,5cm gember zeer fijn gesneden
Nodig om de cocktail te maken
- 60ml blended Scotch
- 22,5ml citroensap
- 22,5ml honing-gembersiroop
- IJs
- 7,5ml whisky met turf
- Limoenschil
Maken:
Als eerste maak je de honing-gembersiroop. Daarvoor doe je de honing, het water en de gember in een pan en breng dit aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat het vijf minuten sudderen. Haal de pan daarna van het vuur en laat afkoelen. Zeef het mengsel in een flesje en dit kun je tot een maand in de koelkast bewaren.
De cocktail maken is heel makkelijk. Doe de blended whisky, het citroensap en de honing-gembersiroop in een shaker. Voeg ijs toe en shake het geheel goed door. Zeef dit in een mooi glas met ijs. Top het af met een turfwhisky en garneer met een citroenschil.
Verder lezen over Cocktails

Drinks23.12.2024
Vijf feestelijke drankjes om helemaal in de kerstsfeer te komen

Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Drinks31.07.2024
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Verder lezen over Whisky

Drinks08.04.2025
The Singleton Gourmand Collection het kost wat maar dan heb je ook wat

Drinks29.10.2024
Johnnie Walker duikt in bizarre wereld van Squid Game

Drinks26.02.2024
Johnnie Walker Blue Label Limited Edition ode aan het Chinese Nieuwjaar

Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Drinks25.06.2023
Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours

Drinks02.06.2023
De nieuwe whisky van Talisker, Wilder Seas, zit in een gerecyclede glazen fles

Drinks31.05.2023