Food14.12.2020

12 onbekende Europese gerechten die je ooit eens moet proeven


Als Europeanen hoef je ons niet uit te leggen dat er op culinair gebied van alles op ons continent gebeurt. Niet voor niets vind je in Europa een paar van de oudste restaurants van de wereld die nog altijd open zijn. Bijna iedere regio in Europa heeft wel zijn eigen culinaire specialiteit. Dit is een lijstje met 12 (onbekende) gerechten die typisch zijn voor een Europees land die iedere foodliefhebber eens moet proeven.

De beste manier om in welk land ter wereld erachter te komen hoe de lokale keuken eruitziet, is om te kijken waar de lokale bevolking zelf gaat eten en daar te vragen naar de specialiteit van het huis. Gegarandeerd dat je iets voorgeschoteld krijgt dat je normaal niet zo snel bij de toeristische tentjes zou krijgen. Dat is ook het idee van deze lijst: het gaat om lokaal bekende gerechten waarvan toeristen niet weten dat ze bestaan.

1. Txangurro a la donostiarra (gevulde krab) – Spanje

Het is sowieso aan te raden om de landen aan de Middellandse Zee te genieten van al het moois dat ze uit de zee halen. In de autonome regio Baskenland vind je heel veel goede chefs en restaurants die vis en zeevruchten de hoofdrol laten spelen in hun gerechten.

Een van de meest traditionele en legendarische gerechten daar is Txangurro a la donostiarra: een gevulde krabschotel. Daarvoor wordt krabvlees gemengd met ui, tomaat en paneermeel. Dit mengsel wordt in een krabschaal gedaan en nog even gebakken.

2. Żur (Zure Roggesoep met worst) – Polen

In Oost-Europa heeft iedere regio wel een eigen variant op ‘borscht’. Een hartige soep op basis van rode bieten. Żur is daar een variant op die heel erg populair is op het Poolse platteland. Als basis voor de soep wordt rogge- en volkorenbrood gebruikt en korstjes van andere soorten brood. Die worden in een weckpot gedaan en twee dagen op een warme plek bewaard om te fermenteren.

Aan die basis wordt een groentebouillon met onder meer wortelen, prei, ui, knoflook, gedroogde paddenstoelen en peterselie aan toegevoegd. Traditioneel wordt er (zelfgemaakte) worst aan toegevoegd die na het koken in plakjes wordt gesneden en weer terug in de soep verdwijnt voor het serveren.

3. Geroosterde haan – Griekenland

De Grieken hebben veel culinaire specialiteiten en een van de wat minder bekende is geroosterde haan. Dit is een gerecht dat vaak op zondag wordt gegeten en in iedere fatsoenlijke bistro (/taverne) of restaurant in Griekenland kun je wel een heerlijke geroosterde haan op de kaart vinden. Overwegend wordt hij met citroen, oregano, haan en knoflook klaargemaakt en geserveerd met langzaam gebakken aardappelen met een verse sla en gerijpte feta.

4. Boxty (gefermenteerde aardappelkoekjes) – Ierland

Wederom een traditioneel gerecht dat vrij weinig mensen buiten Ierland kennen. Boxty is een gefermenteerde aardappelkoek die wordt gemaakt door aardappel te mengen met bloem en kruiden en dat mengsel dagen of weken te laten rijpen en drogen tot het een stevige gnocchi is. Die wordt dan in dunne plakjes gesneden en in een beetje olie gebakken. In Ierland wordt het gegeten bij gerookte vis of een gebakken eitje. Schrik er niet van als je dit Ieren als ontbijt ziet eten.

5. Semla (kardemombroodjes met slagroom) – Zweden

Gravad Lax is mijn persoonlijke favoriet als het om typisch Zweedse gerechten gaat. Maar Semla doet een poging om de eerste plaats te bemachtigen. Deze zoetigheid wordt traditioneel op Fettisdag (de laatste dinsdag van februari of 1 maart) gegeten. Semla lijkt op een slagroomsoes maar wordt heel anders gemaakt. Het zijn kardemombroodjes van marsepein en suiker die overgoten worden met slagroom.

6. Frika (aardappelen en gesmolten kaas met kruiden) – Slovenië

In de Sloveense Alpen is er onder de herders een traditioneel gerecht dat altijd klaargemaakt wordt: Frika. Dat is een gerecht met van aardappel en kaas. In en pan met vet worden stukjes gehakte aardappel gelegd, daar gaat kaas overheen en als die gesmolten is wordt het geheel omgedraaid in de pan. Dan krijg je een aardappel met een knapperige kaaskorst waar om het af te maken een flinke pluk verse kruiden overheen gaat.

7. Stokvispasta – Italië

Stokvis kennen wij vooral uit de Surinaamse keuken. Maar de gedroogde kabeljauw wordt ook veel in het Italiaanse Calabrië gebruikt. Daar maken ze er pasta van. De vis wordt daarvoor eerst drie dagen in water geweekt, dan wordt hij in stukken gesneden en worden er kappertjes, olijfolie en citroenschil aan toegevoegd. Een typisch gerecht voor kerstavond in Calabrië.

8. Eisbein (varkensenkel) – Duitsland

Eisbein is een traditioneel gerecht dat vooral veel in Berlijn gegeten wordt. Aangezien er in Berlijn zo’n mengelmoes is van verschillende keukens, moet je wel echt even zoeken om een plek te vinden waar je echt nog Eisbein kan krijgen. Het is ook echt een lekker Duits gerecht want lekker vet. Je krijgt het knapperige varkensvlees (en van binnen sappig) geserveerd met zuurkool en gele erwten.

9. Zwart brood met zure haring – Estland

Dit is er eentje die we voor de helft wel kennen, want haring! Maar in Estland zetten de Esten op zondag met regelmaat zwart brood met Baltische haring en een gekookt eitje op tafel. De haringen worden eerst ingelegd met een krachtige peper met een beetje knoflook en het zwarte brood krijgt de kleur en smaak doordat het gemout en gezouten is.

10. Waterzooi (kipstoofpot) – België

Waterzooi is een gerecht dat iedereen in de Nederlandse grensregio wel kent. Het is een kipstoofpot die vooral in Vlaanderen gegeten wordt. Om het te maken wordt met kip, wortels, prei en selderij een bouillon getrokken. De kip gaat er daarna uit en er wordt roux toegevoegd om de bouillon te verdikken en er een witte saus van te maken. Daar worden verse kruiden en een beetje room aan toegevoegd en ook de kip gaat er weer terug in. Dit alles wordt dan geserveerd met aardappelen en brood.

11. Snotolvenkuit – Denemarken

Als je als vis de naam snotolf krijgt, is er een grote kans dat je niet het mooiste schepsel op deze aarde bent. Volgens biologen is de snotolf ook écht een lelijke vis. Maar als de vrouwelijke snotolven gaan broeden, doen ze dit dichtbij de kust. De kuit is een delicatesse in Denemarken en wordt er traditioneel als voorgerecht (of lichte lunch) gegeten op een toastje met dille en wat crème fraîche.

12. Bouchée à la reine met zwezerik – Frankrijk

Zwezerik is in een gastronomisch land als Frankrijk een product dat je vaak op de kaart in een restaurant vindt. Vaak wordt het dan op klassieke wijze geserveerd: in een pasteitje met champignonsaus. Op die traditionele wijze zie je het gerecht ook nog vaak op zondag bij Franse families ergens op tafel verschijnen.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Europa

Eindelijk! Limburgse vlaai is nu een beschermd streekproduct

Het heeft heel wat jaren geduurd en als geboren en getogen Limburger ken ik van nature het verschil tussen de echte Limburgse vlaaien en wat zo her en der in andere delen van Nederland gebakken wordt en toch dezelfde naa...

Food16.01.2024

Eindelijk! Limburgse vlaai is nu een beschermd streekproduct

In deze landen in Europa is een biertje het goedkoopst

Naarmate je meer door Europa reist, kom je erachter dat Nederland op het gebied van eten en drinken een vrij duur land is. Daarom is het altijd goed om te weten hoeveel een biertje kost bij je favoriete voetbalclub, waar...

Drinks02.06.2023

In deze landen in Europa is een biertje het goedkoopst

Causeway-collectie van whiskeymerk Bushmills komt exclusief naar Nederland

Iedere liefhebber van (Ierse) whiskey gaat nu de oren spitsen, want de exclusieve Causeway-collectie van de Ierse whiskeydistilleerderij Bushmills komt naar Nederland. De experimentele whiskeys uit deze unieke collecties...

Drinks18.04.2021

Causeway-collectie van whiskeymerk Bushmills komt exclusief naar Nederland

Plantaardige voedingsproducent Meatless Farm breidt flink uit in Europa

Producent van plantaardige en veganistische producten, Meatless Farm, breidt de komende jaren flink uit in Nederland en de rest van Europa. Zo is het hoofdkantoor van het bedrijf inmiddels al verhuisd naar Amsterdam en i...

Food02.03.2021

Plantaardige voedingsproducent Meatless Farm breidt flink uit in Europa

De 10 landen wereldwijd waar je in 2021 het goedkoopst een biertje drinkt

De keuze naar welk land je op vakantie gaat, hangt van veel zaken af. Zo speelt voor veel mensen de lokale eet- en drinkcultuur een rol. Voor hen is het handig om te weten in welke landen je het minst en in welke landen...

Drinks27.02.2021

De 10 landen wereldwijd waar je in 2021 het goedkoopst een biertje drinkt

Dieven in Frankrijk gaan er met 560.000 euro aan flessen wijn vandoor

Aan het begin van 2021 hebben we op Eatly de balans opgemaakt wat betreft misdaden in 2020 die te maken hadden met drank of voedsel. In Frankrijk zagen een stel dieven hun kans schoon om het nieuwe jaar goed te beginnen...

Nieuws18.01.2021

Dieven in Frankrijk gaan er met 560.000 euro aan flessen wijn vandoor

De vijf tofste bier-, wijn- en whiskymarathons van Europa

Het heeft er alle schijn van dat het begin van 2021 net zo zuur wordt als het grootste deel van 2020. Daarom is het goed om perspectief te hebben en wat toffe zaken in het vooruitzicht te stellen. Deze maand drinken we n...

Hotspots17.01.2021

De vijf tofste bier-, wijn- en whiskymarathons van Europa

Italiaanse horeca in opstand: 70.000 restaurants vanavond weer open

Met de hashtag #ioapro1501 (ik open 15 januari) startte in Italië een goed potje burgerlijke ongehoorzaamheid onder horecaondernemers. Ze zijn de coronamaatregelen zat die ervoor zorgen dat ze hun zaken niet open kunnen...

Nieuws15.01.2021

Italiaanse horeca in opstand: 70.000 restaurants vanavond weer open

Verder lezen over Restaurant

Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Het kiezen van het juiste restaurant gaat verder dan alleen lekker eten. Het draait om het creëren van een gedenkwaardige eetervaring. Met zoveel beschikbare opties is het essentieel om de reputatie van een restaurant en het menu zorgvuldig te beoordelen. Of het nu gaat om een familiediner, een romantische avond of een informele lunch, inzicht in hoe je deze aspecten kunt beoordelen kan een groot verschil maken.

Hotspots09.01.2025

Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Tipt06.01.2025

De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

We sluiten het jaar af in stijl. Oudjaarsavond is hét moment om het oude jaar in stijl af te sluiten en het nieuwe jaar feestelijk te verwelkomen. Een prachtig gedekte tafel speelt hierin een hoofdrol en zet meteen de toon voor een onvergetelijke avond. Of je nu een intiem diner of een groots feest organiseert, met deze vier ideeën creëer je een luxe, restaurantachtige ervaring in je eigen huis.

Lifestyle27.12.2024

Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan

Wine Tales: A Taste of Veneto, keert op 13 december a.s. terug met inmiddels al weer de derde editie. Locatie is TOZI Amsterdam, het vermaarde en prachtige Italiaanse restaurant vlak bij het Vondelpark.

Lifestyle11.12.2024

TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan

De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

De feestdagen komen er weer aan, en dat betekent gezelligheid, familie en... heerlijk eten! Maar laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft zin om uren in de keuken te staan voor het perfecte kerstdiner. Gelukkig is er een simpele oplossing: je kunt gewoon je kerstdiner bestellen!

Tipt11.11.2024

Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Met de actie ‘Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid’ worden ouderen uitgenodigd om op dinsdag 1 oktober gratis te komen eten.

Nieuws01.10.2024

Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Ga je met een vegetariër uit eten en wil je diegene iets minder keuze bieden dan hij of zij gewend is? En heb je zin in gewoon lekker eten waar -ook jij- blij van wordt? Vegitalian is je huiskamer.

Hotspots25.09.2024

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

Verder lezen over Travel

Waarom je in het vliegtuig beter geen alcohol kunt drinken

Je zit lekker, je wordt bediend, het is ‘gratis’: de verleiding om in het vliegtuig voor een alcoholische versnapering te kiezen is groot. Sommige mensen doen het alleen al omdat ze de kleine flesjes zo schattig vind...

Gezond12.06.2024

Waarom je in het vliegtuig beter geen alcohol kunt drinken

De bijzondere food-cultuur van Israël: dit wil je eten en drinken

Een week lang reizen door Israël op zoek naar nieuwe smaken, dat voelt als een uitdaging en dat is ook spannend. Israël is in alle opzichten een land waar verschillende culturen en religies samenkomen en nauw samengaan...

Food23.11.2022

De bijzondere food-cultuur van Israël: dit wil je eten en drinken

Bonaire aangewezen als culinaire hoofdstad door World Food Travel Association

De World Food Travel Association (WFTA) heeft Bonaire gecertificeerd als Culinaire Hoofdstad. Daarmee wordt het eiland erkend als bestemming die je wil bezoeken voor het unieke aanbod aan eten en drinken. Daarvoor kijkt...

Nieuws25.07.2022

Bonaire aangewezen als culinaire hoofdstad door World Food Travel Association

Waar in Europa kun je kraanwater wel drinken en waar niet?

Uit de tijd dat wij nog met onze ouders meegingen op vakantie ergens naar het zuiden of oosten van Europa, weten we allemaal nog wel dat kraanwater niet overal drinkbaar was. Maar is dat nog altijd zo? Zijn er grote vers...

Gezond30.07.2019

Waar in Europa kun je kraanwater wel drinken en waar niet?

Spoiler alert: In Oekraïne niet!
Voor deze 8 wereldgerechten stap je nú het vliegtuig in

Eetgewoontes verschillen nogal over de hele wereld. Lang niet in ieder land kun je lekker eten, maar er zijn ook van die gerechten die zo lekker zijn dat je er nu voor op reis wilt gaan. Wij hebben acht gerechten verzame...

Nieuws20.07.2018

Voor deze 8 wereldgerechten stap je nú het vliegtuig in

Deze 10 dingen wil je in Argentinië eten en drinken!

Argentinië is het land van de tango dansen, het Andes-gebergte beklimmen en trotse mensen, maar zeker ook van lekker eten en drinken. Deze 10 dingen wil je in Argentinië zeker weten eten en drinken! 1. Argentijnse ste...

Hotspots11.05.2016

Deze 10 dingen wil je in Argentinië eten en drinken!

De lekkerste hapjes en drankjes van Argentinië