Food29.09.2020

5 praktische tips om thuis minder voedsel te verspillen


Op internationale dag tegen voedselverspilling

In september zetten de overheid, verschillende organisaties en producenten de spotlight op voedselverspilling bijvoorbeeld met De Verspillingsvrije Week. Daarbij heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties vandaag, 29 september, uitgeroepen tot internationale dag tegen voedselverspilling. Daarom vijf tips die je thuis helpen om minder voedsel te verspillen.

Op Eatly verschijnen met regelmaat artikelen over voedselverspilling vooral omdat we als maatschappij met kleine aanpassingen grote verschillen kunnen maken. In Nederland wordt namelijk per jaar zo’n 592 duizend ton eetbaar voedsel weggegooid. Uiteindelijk kun je door wat slimmer met je voedsel om te gaan jaarlijks een paar honderd euro besparen door gewoon je bord leeg te eten.

Vijf handige tips om thuis minder voedsel te verspillen

Maaltijdboxleverancier HelloFresh heeft onderzoek gedaan naar voedselverspilling en daaruit bleek dat er per huishouden jaarlijks meer dan 570 euro aan eten wordt weggegooid. Met de volgende handige tips help je voedselverspilling terugdringen én dat is ook nog eens goed voor je portemonnee.

#1. Houdbaarheidsdatum

Dat veel mensen nog moeite hebben met het verschil tussen de TGT- en THT-datum dat mag bekend zijn. Vandaar dat op dit gebied misschien wel de meeste winst te behalen valt. De Te Gebruiken Tot (TGT)-datum staat op producten die kunnen bederven en heeft te maken met de voedselveiligheid. Dus op: rauwe vleesproducten, (voorgesneden) groenten en verse sappen. Na de datum die op de verpakking staat kún je ziek worden van het product.

De Tenminste Houdbaar Tot (THT)-datum geeft aan tot wanneer de kwaliteit van een product gegarandeerd is. Je vindt deze datum op producten die juist niet snel bederven zoals: pasta, houdbare melk, rijst en koffie. Na de datum die op de verpakking staat garanderen de producenten de kwaliteit niet meer van het product, vanaf dan kan de smaak of kwaliteit veranderen. Gebruik dus je zintuigen naast de verschillende data om te beoordelen of voedsel nog goed is.

#2. Niet weten wat je kunt eten

We zijn op dit gebied ook al eens eerder de diepte ingedoken omdat blijkt dat veel mensen toch niet helemaal doorhebben wat er allemaal te eten is van een ingrediënt. Het is daarom handig om je kennis over wat er allemaal te eten is van bepaalde groenten en fruit.

#3. Uiterlijk groente en fruit

Handige marketingmensen hebben ook op het gebied van groente en fruit een ideaalbeeld gecreëerd dat de werkelijkheid vaker niet dan wel dekt. Zodoende zijn wij als consumenten geconditioneerd om al de groenten en fruit die er niet helemaal uitzien zoals we gewend zijn, om die als niet veilig te zien. Dat is natuurlijk heel raar, want ook fruit met een kleine buts heeft dezelfde voedingswaarde. Misschien dat je ze dan eerder in een smoothie doet, maar weggooien is zonde. Groenten die je een beetje raar vindt gebruik je heel makkelijk in een soep of puree.

#4. Vergeten kliekjes

Meer porties maken ‘zodat je morgen ook nog wat hebt’ wordt heel vaak gedaan. Wat daardoor ook vaker voorkomt is dat mensen die kliekjes in de koelkast vergeten. Die moeten dan weer weggegooid worden en dan heb je nóg te maken met voedselverspilling. Maak daarom echt per maaltijd het aantal porties dat nodig is, maak je toch meer vries dan de extra porties in.

#5. Te veel boodschappen inslaan

Uit het onderzoek van HelloFresh blijkt dat van al het eten dat wekelijks overblijft in een huishouden dat daar nog een hele maaltijd mee te maken is. Eigenlijk is het credo: kijk altijd naar de ingrediënten die je in hebt gekocht en zoek in een kookboek of via internet op wat je er allemaal mee kunt. Dan heb je zo van de restjes iets gemaakt én onthoudt: van iedere groente is soep te maken.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Verder lezen over Voedselverspilling

Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Wat als een croissantje niet meer knispert? Dit is hoe je oude croissantjes toch nog voor iets goed inzet: een lekker dessert.

Food13.09.2024

Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

Coca-Cola gaat in Nederland samenwerken met Too Good To Go. Zo kondigen beide bedrijven vandaag aan. Eind vorig jaar startte Too Good To Go – de grootste marktplaats voor voedseloverschotten wereldwijd – met het aanb...

Nieuws20.11.2023

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Botanisch bierbrouwer Lowlander brouwt al jaren bieren met kruiden, specerijen en vers fruit die ieder hun unieke smaak toevoegen aan een bier. De volgende stap van de brouwer is om een roterend assortiment fruitbieren t...

Drinks12.04.2023

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Deze week is het de Nationale Verspillingsvrije Week en zetten allerlei bedrijven hun beste beentje voor om voedselverspilling terug te dringen. Maaltijdboxleverancier HelloFresh onderzocht hoe de Nederlander hier tegeno...

Nieuws14.09.2022

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Afvalvrije online supermarkt Pieter Pot gaat deze week voor het eerst offline bij Stach in Amsterdam en Haarlem. Mede ingegeven door de Verspillingsvrije Week zijn er producten zoals pindakaas en popcorn van de verpakkin...

Nieuws13.09.2022

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels

Vanaf vandaag kunnen klanten in elke Albert Heijn winkel in het hele land Overblijvers-pakketten reserveren en aanschaffen. Deze pakketten bevatten producten die aan het einde van de dag overblijven en dichtbij hun houdb...

Nieuws12.09.2022

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels