Food01.11.2020

8x comfort food van over de hele wereld om eens te proberen


Als het weer wat kouder en guurder begint te worden, snakt je lichaam vaak naar wat extra warmte. Als er dan ook een wereldwijde pandemie heerst en je in een (semi-)lockdown zit, maakt dat de drang naar wat extra warmte alleen maar groter. Comfort food is dan eigenlijk altijd een goed idee, maar ieder land heeft zo zijn eigen speciale gerechten. We lichten 8 gerechten en landen uit.

Kijkend naar Nederland, wat zou je dan zeggen dat voor ons echt comfort food is? Denk je dan aan: snert of andere soep, macaroni, pannenkoeken, kapsalon of meer richting stamppot? Wereldwijd zijn gerechten als: Mac and Cheese, Chicken and Waffles, spaghetti met gehaktballen, vistaco’s en tosti’s bekend als comfort food. In het nieuwe kookboek Guilty Pleasures lees je er ook al het een en ander over. Zo ziet comfort food op 13 andere plekken op de wereld eruit.

Poutine (Canada)

Officieel is dit niet het nationale gerecht van Canada, maar voor heel veel mensen is het dat wel: poutine. Het wordt gekscherend regelmatig een Canadese salade genoemd, maar het is vooral: friet, met wrongel (=kaas) en enorm veel jus. Iedere regio in Canada geeft een eigen twist aan poutine, maar dit is de basis.

Chilaquiles (Mexico)

Je zou zeggen dat we de grootste geheimen van de Mexicaanse keuken inmiddels allemaal wel zouden kennen. Wrong! Grote kans dat je nog nooit van Chilaquiles hebt gehoord. Letterlijk betekent dit in een saus van chilipepers, maar het traditioneel Mexicaans gerecht is niet alleen pittig. Het is eigen een toren van tortilla-driehoeken die in een pan met salsa worden gedaan met daarover een kaas en crema. Aangezien het vaak ook als ontbijt wordt gegeten, doen ze er vaak ook een spiegelei bij.

Congee (China)

Er zullen weinig mensen zijn die vrolijk worden van rijstepap als comfort food. Toch is het dat in veel Oost-Aziatische landen juist wel. Daar doen ze het wel heel anders, want de rijstepap wordt zo gekookt dat het bijna een homogeen geheel wordt. En daar worden dan allerlei verschillende ingrediënten zoals kip, gember en ei aan toegevoegd om er een eigen draai aan te geven.

Shakshuka (Marokko)

Dankzij de kookboeken van onder meer Ottolenghi is in ons land shakshuka steeds beter ingeburgerd. Voor iedereen die het nog niet kent: shakshuka is een soort van stoofpotje van tomaten met gepocheerde eieren. Het is van oorsprong een gerecht uit Noord-Afrika en inmiddels super populair in het Midden-Oosten. De stoofpot bestaat dus uit tomaten, uien, chilipepers en wordt op smaak gemaakt met komijn en natuurlijk harissa. Zit er geen harissa is geen shakshuka! De eitjes worden op het eind gepocheerd in de saus.

Picadillo (Cuba)

Eigenlijk zie je dit gerecht overal in Latijns-Amerika opduiken, maar de basis ervan ligt op Cuba. Het gerecht wordt eigenlijk in iedere regio aangepast, de basis is als volgt: rundergehakt met tomaten, olijven en vaak aardappelen. En je ziet ze dus ook met wortelen en erwten. Sommigen doen dit het liefst in een taco, anderen eten het graag met rijst.

Sausage Rolls (Australië)

In Australië worden ze vrolijk van sausage rolls die ze de gezondere versie noemen van de Britse ‘Pigs-in-a-blanket’. Voor ons lijken ze (en smaken ze) eigenlijk vooral als saucijzenbroodjes.

Mofongo (Puerto Rico)

Het mooie aan comfort food is dat het op een foto vaak uitziet als een bende. Dat maakt het vaak nóg lekker. Het Puerto Ricaanse gerecht mofongo hoort in die categorie. Op een foto ziet het er niet uit, maar het is bijzonder smaakvol. Het is een bolvormig iets gemaakt van gepekelde, gebakken en daarna kleingemaakte bakbananen die op smaak worden gebracht met knoflook en zout en in olie worden gebakken / gefrituurd. Het is meestal een bijgerecht bij een stoofpot of soep.

Pierogi (Polen)

Mocht je denken dat dumplings en gyoza iets typisch Aziatisch zijn, dan heb je het mist. Want ook in Oost-Europa kunnen ze daar wel weg mee. De Poolse variant heet pierogi en die zien eruit als je mag verwachten van dumplings. Wel is het zo dat de vulling heel anders is dan je gewend bent. Een van de favoriete in Polen is een pierogi gevuld met aardappelen en kwark, die worden gegeten met een flinke klodder zure room en gekarameliseerde uien. Natuurlijk zijn er ook allerlei varianten met een vleesvulling.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Fastfood

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 17 met o.a. Yummygums

Iedere week vallen (nou ja) er wel weer nieuwe producten op de mat bij de redactie van Eatly. Food & drinks van bekende, minder bekende of nieuwe merken die leuk zijn om te proeven. Deze keer met Yummygums, Tony's Chocolonely en een nieuwe smaak van Johnny Cashew.

Food30.10.2024

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 17 met o.a. Yummygums

Heinz Hagelchup: De meest Nederlandse ketchup ooit, top of flop

Dit weekend kunnen fans van Heinz én hagelslag alvast in de rij gaan staan voor een wel heel bijzondere creatie: Heinz Hagelchup.

Food07.09.2024

Heinz Hagelchup: De meest Nederlandse ketchup ooit, top of flop

Subway introduceert hit uit Amerika de Footlong Sidekicks

Subway hoef je niet echt te introduceren en is vooral populair vanwege de mogelijkheid om je maaltijd volledig aan te passen. Ze staan bekend om de versheid van hun ingrediënten en een overdosis aan mogelijkheden, van b...

Food14.08.2024

Subway introduceert hit uit Amerika de Footlong Sidekicks

Netflix-docu Hack Your Health onthult de geheimen van je darmen

Netflix heeft onlangs een documentaire uitgebracht die heet Hack Your Health: De Geheimen van je Darmen. De docu duikt in het belang van een gezond spijsverteringssysteem. Het is een mustsee als je meer wilt weten over h...

Tipt13.05.2024

Netflix-docu Hack Your Health onthult de geheimen van je darmen

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Pizzaketen Sugo gooit roer om: plantaardig is de nieuwe standaard

Waar in onze hoofdstad de plantaardige zaken met de bosjes omvallen (de klandizie is er niet) vaart pizzaketen Sugo Pizza vanaf nu een nieuwe koers: plantaardig wordt er de nieuwe standaard. Dus waar vroeger de plantaard...

Food31.05.2023

Pizzaketen Sugo gooit roer om: plantaardig is de nieuwe standaard

Direct Maccie uit een film of serie bestellen met nieuwe tool McDonald’s App

Fastfoodketen McDonald’s lanceert Order That Scene daarmee wordt het mogelijk om de McDonald’s bestelling uit een film of serie die je kijkt met een scan te bestellen. Het is misschien een beetje jammer dat het nog a...

Food19.05.2023

Direct Maccie uit een film of serie bestellen met nieuwe tool McDonald’s App

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

New York Pizza en De Vegetarische Slager gaan samenwerking aan om het vegetarische aanbod bij de pizzaketen uit te breiden. Het eerste wapenfeit zijn drie tijdelijke, vegetarische actiepizza’s: de Plant burger, Planter...

Food28.04.2023

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

Verder lezen over Koken

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart