De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De Belgische viroloog Marc van Ranst was te gast in het VRT-programma Het Huis. Dat is een mix van de Nederlandse programma’s Villa Felderhof en 24uur met… . Van Ranst werd het gezicht van de Belgische pandemiebestrijding en sprak in het human interest programma over wat dit allemaal met hem deed. Rond het avondeten dook hij de keuken in en verbijsterde hij de presentator door zalm klaar te maken in de vaatwasser.
Het klinkt misschien enorm bizar koken met een vaatwasser, maar het is (onder studenten) jaren geleden echt een ding geworden. Van Ranst noemt zichzelf een ‘aardige’ chef en zegt al jaren zalm en papillotte zo klaar te maken. Zeker als het voor een grotere groep is, dan werkt deze methode in zijn ogen als een zonnetje. Hij verrast dan ook de eerder verbijsterde presentator met het eindresultaat.
Zo werkt het
Logisch is het waarschijnlijk niet, maar je kan bepaalde gerechten of producten koken in een vaatwasser. Waar een oven werkt met hete lucht zit er in een vaatwasser warmte-elementen en knalt er zo ook warm water in rond. Als je de ingrediënten dan in een pot, diepvrieszak of en papillotte er inlegt worden die dus verwarmd.
Zo is het enigszins vergelijkbaar met iets sous vide bereiden. Je doet iets in een pot of zak die je daarna verwarmt in een bad warm water met een constante temperatuur. Helaas is dat laatste niet mogelijk in een vaatwasser. De temperatuur fluctueert nogal. Maar zoals Van Ranst in Het Huis heeft laten zien: een ingrediënt als zalm is er qua temperatuur goed in te bereiden.
Geinig experiment
Hoewel de Belgische viroloog bloedserieus is als het gaat over de zalm bereiden in de vaatwasser is het eigenlijk alleen leuk als experiment. Misschien heb je ineens veel gasten over de vloer, misschien is de oven kapot of misschien ben je nog student, dan is het gewoon geinig om eens te proberen.
Hoe graag Van Ranst dit over wil laten komen als een doodnormaal iets, er is geen fatsoenlijke reden te bedenken waarom je ooit serieus iets klaar wil maken in de vaatwasser. Er is namelijk altijd een betere manier te bedenken om iets te bereiden.
Het kon trouwens ook niet anders dat de Myth Busters ooit dit fenomeen hebben onderzocht. In het onderstaande filmpje zie je hoe ze checken of je lasagne (!) klaar kan maken in een vaatwasser.
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over TV-series

Food08.06.2023
Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien

Nieuws01.06.2023
Documentaire over het meest afgelegen restaurant ter wereld Koks (**) te zien op Viaplay

Nieuws06.05.2023
Het 15de seizoen van MasterChef Australia gaat dit weekend toch van start

Nieuws01.05.2023
Première nieuw seizoen MasterChef Australia uitgesteld na plotseling overlijden jurylid Jock Zonfrillo

Recepten20.03.2023
Zo maak je de Pog Soup uit The Mandalorian net als Bo-Katan

Nieuws16.01.2023
Vjèze Fur maakt voor 3 op Reis culinaire trip door Italië

Nieuws03.01.2023
Pressure Cooker krijg je als je Top Chef en Big Brother in de blender gooit

Nieuws30.09.2022