De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Deze week is het voor de achtste keer dat de Bewuste Visweek wordt gehouden. Van maandag tot en met zondag wordt er via allerlei kanalen extra aandacht besteed aan duurzaam gevangen of gekweekte vis met de internationale keurmerken MSC en ASC.
Of het nou om vis gaat of allerlei voedingsproducten: het is altijd belangrijk om te weten waar je voedsel vandaan komt. Vandaar zou het fijn zijn om in het algemeen wat meer duidelijkheid te hebben op het gebied van voedselkeurmerken. Gelukkig is er in de viswereld geen wildgroei aan keurmerken en kom je met de VISwijzer en het ASC- en MSC-keurmerk een heel eind.
Keurmerken
De twee internationale keurmerken die enigszins centraal staan tijdens de Bewuste Visweek zijn er voor in het wild gevangen vis en gekweekte vis. Het groene keurmerk van de Aquaculture Stewardship Council (ASC) is voor gekweekte vis die een lagere impact heeft op het milieu, grootgebracht met duurzamer voer en het personeel heeft betere arbeidsomstandigheden.
Het blauwe keurmerk van de Marine Stewardship Council (MSC) is in het leven geroepen om overbevissing tegen te gaan en laat zien dat de vissers die de vis hebben gevangen zich actief inzetten om de visstand op peil te houden en ze zo min mogelijk schade toebrengen aan het leven in de zee.
Gezamenlijke doelstelling
Tijdens de Bewuste Visweek proberen beide keurmerken de aandacht te vestigen om het verantwoord omgaan met vis en de visvangst. De doelstelling van MSC en ASC is om overbevissing tegen te gaan en niet-duurzame vismethoden zo goed als het kan uit te bannen. Met als gevolg: voldoende vis in de zee en gezonde oceanen, meren en rivieren. Daarvoor is het wel van belang dat consumenten kennis hebben van de keurmerken, daar moet de Bewuste Visweek mee helpen.
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Restaurant

Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Verder lezen over Supermarkt

Nieuws28.07.2024
Uber Eats en Amazing Oriental werken samen vanuit de supermarkt

Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Nieuws18.06.2023
Zuiderburen grijpen in om boodschappen betaalbaar te houden, Nederlandse regering ziet hier niets in

Nieuws31.05.2023
Binnen een half jaar zijn basisboodschappen 15% duurder geworden

Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Nieuws25.05.2023
Jumbo stopt met flitsbezorging via Gorillas / Getir
Verder lezen over Vis

Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Food21.01.2022