De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Misschien klinkt Risottini een beetje vreemd in de oren, maar voor liefhebbers van de Italiaanse keuken klinkt arancini waarschijnlijk wat bekender in de oren. Dat zijn gevulde rijstballetjes die gepaneerd worden en daarna gefrituurd. Eigenlijk de perfecte kruising tussen onze bitterbal en goede risotto. Vandaar dat de naam van deze nieuwe snack Risottini is.
Er worden letterlijk boeken geschreven waarom je gepaneerde snacks altijd moet frituren, maar bij veel mensen zijn inmiddels ovensnacks voor in de oven of airfryer al helemaal ingeburgerd. Zeker nu het fabrikanten eindelijk is gelukt om een krokante korst te creëren voor de meeste producten. Toch wordt er op dat gebied enigszins vals gespeeld.
Niet voorgefrituurd
Daan Klein is medeoprichter van Risottini en hij doet een boekje open over ovensnacks: “Wat veel mensen niet weten is dat alle paneersnacks die nu in de supermarkt te vinden zijn, worden voorgefrituurd. Wij hebben een frituurvrije variant ontwikkeld, die uiterst krokant uit de oven en airfryer komt.”
Primeur
Het bedrijf heeft daarmee de primeur in Nederland. Opvallend is dat de nieuwe snacks per portie 15 gram minder vet bevatten, maar volgens veel producenten is dat ook nodig. Toch hebben veel mensen het gevoel omdat er geen olie of vet aan te pas komt om de snacks te bereiden, dat ze dan gezonder zijn. Dat is dus niet per se het geval.
Klein geeft aan: “Sinds de lancering van de eerste airfryer- en ovenbitterbal is er in de supermarkt nauwelijks meer een diepvriessnack te vinden die uitsluitend in de frituur te bereiden is. Echter worden al die airfryer- en ovensnacks eerst voorgefrituurd, dus gezonder zijn ze niet. Bij het voorfrituren neemt een product namelijk 10% van het totaalgewicht aan vet op.”
Drie smaken
Het assortiment van Risottini bestaat uit drie verschillende vullingen: tomaat-mozzarella, truffel-bospaddestoel en spinazie-gorgonzola. Ze liggen vanaf deze week bij alle (horeca)groothandels in de diepvries en staan bij zo’n 600 restaurants door heel Nederland op de kaart. Voor consumenten zijn ze verkrijigbaar via online supermarkt Crisp.
Verder lezen over Airfryer

Gadgets28.03.2025
Philips vernieuwt z’n succesnummer: de Airfryer krijgt stoomkracht

Gezond19.11.2024
Evolutie van de Philips Airfryer: de Dual Basket en dat is ronduit handig

Food10.01.2023
Beter dan een pantosti? Een tosti uit de airfryer

Nieuws19.12.2022
Inventief in de trein: kaassoufflés klaarmaken in de airfryer
Airfry or die trying
Food29.06.2022
Kwekkeboom voegt nieuwe vegan lijn toe aan het assortiment Oven & Airfryer

Food17.10.2021
Zo maak je krokante kippenvleugels zonder gedoe in de airfryer

Food09.10.2021
In de airfryer maak je het snelst de knapperigste verse friet

Food23.08.2021
Een biefstuk bereiden in de airfryer is stiekem nog niet eens zo’n gek idee
Verder lezen over Fastfood

Food30.10.2024
Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 17 met o.a. Yummygums

Food07.09.2024
Heinz Hagelchup: De meest Nederlandse ketchup ooit, top of flop

Food14.08.2024
Subway introduceert hit uit Amerika de Footlong Sidekicks

Tipt13.05.2024
Netflix-docu Hack Your Health onthult de geheimen van je darmen

Hotspots23.06.2023
Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Food31.05.2023
Pizzaketen Sugo gooit roer om: plantaardig is de nieuwe standaard

Food19.05.2023
Direct Maccie uit een film of serie bestellen met nieuwe tool McDonald’s App

Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu
Verder lezen over Snacks

Food21.10.2024
10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Hotspots23.06.2023