De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Op de School voor Journalistiek heb ik altijd geleerd dat veel onderwerpen voor artikelen uit je eigen verwondering voortkomen. Zo had ik gister een gevalletje dat de planning op het laatst moment wijzigde en ik even snel iets wilde koken. Maar hoe snel krijg je vlees ontdooid als je het net uit de diepvries hebt gehaald? Dit is de snelste manier.
Normaal als je vlees wil ontdooien haal je het ’s middags uit de diepvries en zet je het op de aanrecht. Of je haalt het de avond van tevoren eruit en zet het bevroren vlees op een schaaltje in de koelkast. Dat laatste is uiteindelijk de beste manier om vlees te ontdooien. Dat zit hem er vooral in dat op deze manier schadelijke bacteriën de kleinste kans hebben om zich te ontwikkelen en krijgt het vlees genoeg tijd om de ijskristallen te absorberen.
Vlees ontdooien
Als je niet uren de tijd hebt om je vlees te ontdooien moet je het over een andere boeg gooien. Dan zijn een schaal, lauwwarm en koud water je beste vriend. Als je het een beetje goed aanpakt dan is deze snellere manier ook nog eens goed genoeg om de kans op schadelijke bacteriën zo klein mogelijk te houden.
Snelste manier
Als het vlees in een verpakking zit haal je het eruit, maar als het vacuüm is getrokken of in een diepvrieszak zit is het helemaal perfect. Om het te ontdooien vul je een schaal met lauwwarm water en die zet je in de gootsteen. Hierna draai je de koude kraan open en laat deze druppelen. Het druppelen zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in de schaal constant blijft waardoor het ontdooien wordt versneld.
Daarnaast zorgt dit er ook voor dat het water in beweging blijft en zodoende de groei van bacteriën zo klein mogelijk blijft. Voor de rest laat je het water volledig het werk doen en laat je het vlees in de schaal liggen totdat het helemaal ontdooid is. Bij kleine stukken vlees duurt dit korter dan grote stukken vlees.
Let wel op dat als je deze methode bij die laatste doet dat je het vlees niet langer dan drie uur in de schaal blijft liggen. Dit in verband met bacteriën.
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Vlees

Food09.01.2024
Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballen
Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Food22.10.2022
Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Nieuws29.04.2022
Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

Nieuws30.03.2022