Food05.05.2022

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien


Op de School voor Journalistiek heb ik altijd geleerd dat veel onderwerpen voor artikelen uit je eigen verwondering voortkomen. Zo had ik gister een gevalletje dat de planning op het laatst moment wijzigde en ik even snel iets wilde koken. Maar hoe snel krijg je vlees ontdooid als je het net uit de diepvries hebt gehaald? Dit is de snelste manier.

Normaal als je vlees wil ontdooien haal je het ’s middags uit de diepvries en zet je het op de aanrecht. Of je haalt het de avond van tevoren eruit en zet het bevroren vlees op een schaaltje in de koelkast. Dat laatste is uiteindelijk de beste manier om vlees te ontdooien. Dat zit hem er vooral in dat op deze manier schadelijke bacteriën de kleinste kans hebben om zich te ontwikkelen en krijgt het vlees genoeg tijd om de ijskristallen te absorberen.

Vlees ontdooien

Als je niet uren de tijd hebt om je vlees te ontdooien moet je het over een andere boeg gooien. Dan zijn een schaal, lauwwarm en koud water je beste vriend. Als je het een beetje goed aanpakt dan is deze snellere manier ook nog eens goed genoeg om de kans op schadelijke bacteriën zo klein mogelijk te houden.

Snelste manier

Als het vlees in een verpakking zit haal je het eruit, maar als het vacuüm is getrokken of in een diepvrieszak zit is het helemaal perfect. Om het te ontdooien vul je een schaal met lauwwarm water en die zet je in de gootsteen. Hierna draai je de koude kraan open en laat deze druppelen. Het druppelen zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in de schaal constant blijft waardoor het ontdooien wordt versneld.

Daarnaast zorgt dit er ook voor dat het water in beweging blijft en zodoende de groei van bacteriën zo klein mogelijk blijft. Voor de rest laat je het water volledig het werk doen en laat je het vlees in de schaal liggen totdat het helemaal ontdooid is. Bij kleine stukken vlees duurt dit korter dan grote stukken vlees.

Let wel op dat als je deze methode bij die laatste doet dat je het vlees niet langer dan drie uur in de schaal blijft liggen. Dit in verband met bacteriën.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Verder lezen over Vlees

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Voor goede hamburgers kan je altijd terecht bij het inmiddels gerenommeerde Ter Marsch & Co. Ze bakken daar al een tijdje prijswinnende burgers. En daar komt nu een nieuwe en toch ook prestigieuze titel bij. Namelijk die...

Food09.01.2024

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Het idee is dat we met zijn allen wat minder vlees gaan eten omdat dit zo belastend voor het milieu is. Voor de een geen enkel probleem. Voor de ander iets dat niet werkt, wat een goed stuk vlees op zijn tijd is toch wel...

Food02.12.2023

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Vjèze Fur swapt ballen
​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Wagyuvlees is een wat duurdere vleessoort en dat heeft er alles mee te maken dat het rund waarvan dit vlees wordt gemaakt aan zeer strenge regels moet voldoen. Deze runderen zijn een speciaal, Japans ras dat enige tijd z...

Food28.06.2023

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Op Eatly is al het een en ander over Gastrovino gepubliceerd. Van de zomer was er een grote verrassing: er was een winkel in Tilburg en wel in de Piushaven (sowieso een mooi stuk van de stad). Restaurant Harboury heeft t...

Hotspots14.12.2022

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Het lijkt erop dat er weer een échte innovatie is op het gebied van plantaardig vlees. Na Londen, Berlijn en Amsterdam zijn nu in de horeca door heel Nederland en bij toeleveranciers producten van Redefine Meat verkrijg...

Food22.10.2022

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

De hoeveelheid artikelen die de laatste tijd zijn geschreven over producenten die klooien met hun producten is niet meer op een hand te tellen. De Consumentenbond doet met een nieuw onderzoek weer een duit in het zakje,...

Nieuws29.04.2022

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

Kabinet onderzoekt of vleestaks kan helpen om minder vlees te consumeren

De afgelopen jaren is er door verschillende lobbyclubs en belangenorganisaties druk uitgeoefend op de politiek om iets te doen aan de suiker- en vleesconsumptie. Dat leverde in 2018 het ‘Nationaal Preventieakkoord’ o...

Nieuws30.03.2022

Kabinet onderzoekt of vleestaks kan helpen om minder vlees te consumeren