Food16.01.2024

Eindelijk! Limburgse vlaai is nu een beschermd streekproduct


Het heeft heel wat jaren geduurd en als geboren en getogen Limburger ken ik van nature het verschil tussen de echte Limburgse vlaaien en wat zo her en der in andere delen van Nederland gebakken wordt en toch dezelfde naam heeft. Multivlaai is zo’n niet-Limburgse bakker van ‘Limburge vlaaien’. Wij Limburgers wisten al langer dat die vlaaien hun naam onwaardig waren, maar voor de rest van Nederland was het een manier om, zonder naar Limburg te hoeven afreizen, toch een ‘Limburgse vlaai’ te kunnen kopen en genieten. Nou ja, iets wat er uiterlijk een beetje op leek dan. Welnu, vanaf 22 februari is dat dus verleden tijd.

Limburgse vlaai is nu een beschermd streekproduct

Dat is namelijk de datum waarop de Limburgse Vlaai officieel erkend wordt als beschermd streekproduct. Dat betekent onder andere dat een Limburgse vlaai alleen nog die naam mag dragen wanneer hij ook echt in Limburg – in Nederland of België – gebakken is. En dat is niet het enige.

Met de status van beschermd streekproduct zorgt er ook voor dat een Limburgse vlaai volgens een bepaald recept (waaronder de samenstelling van ingrediënten) en dagvers gebakken moet worden. Alle vlaaien die niet aan al die voorwaarden voldoen, mogen wel nog steeds als vlaai verkocht worden, maar zonder ‘Limburgse’ in de naam.

Het proces om de erkenning van beschermd streekproduct te kunnen krijgen, heeft zeven jaar geduurd. Dat had onder andere te maken met de grote verscheidenheid aan Limburgse vlaaien, zo vertelde een van de initiatiefnemers, bakker Roubroeks uit Sittard, aan De Limburger. Er is immers niet maar één Limburgse vlaai. Behalve tig verschillende fruit (en pudding) vullingen, zijn er ook nog de verschillende ‘afwerkingen’;de toeslag, linzen en kruimels. “Wij hebben zeker twintig dossiers moeten uitwerken en indienen om dat voor elkaar te krijgen”, aldus de Sittardse bakker.

De enige \u00e9chte Limburgse rijstevlaai.
De enige échte Limburgse rijstevlaai.

Strenge eisen aan recept en bereiding

Behalve de georgrafische oorsprong van de Limburgse vlaai, moet deze lekkernij ook nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen. Zo moet de bodem van de vlaai van gistdeeg gemaakt worden dat maximaal een centimeter dik mag zijn. Die bodem, en de hele vlaai, moet stevig genoeg zijn om uit de hand gegeten te kunnen worden. De diameter van een Limburgse vlaai mag niet kleiner zijn dan 10 centimeter en niet groter dan 30 centimeter.

Tijdens de productie moeten de vullingen en toplaag met de vlaai meegebakken worden, en een Limburgse vlaai mag nooit ingevroren worden. Iets dat nogal wat supermarktbakkers regelmatig doen om de vlaai langer vers te kunnen houden.

Ook mag na het bakken niets meer aan de vlaai toegevoegd worden. Dat geldt voor gelei, toppings (zoals extra fruit) en er mag zelfs geen slagroom opgespoten worden. Dat laatste wordt overigens door veel Limburgers – waaronder ikzelf – voor bepaalde vlaaien wel getolereerd. Een rijstevlaai met slagroom is immers een van de meest gewilde Limburgse vlaaien, al mag die straks officieel dus geen Limburgse vlaai meer genoemd worden.

Met de nieuwe beschermde status komt de Limburgse vlaai in het rijtje van de Champagne, Ardenner ham, Basterdsuiker, Kanterkaas, Brabantse Wal Asperges, Parmaham, Fetakaas en de Bresse Kip. Mooi toch!

Het logo waaraan je straks ook de \u00e9chte Limburgse vlaai kunt herkennen.
Het logo waaraan je straks ook de échte Limburgse vlaai kunt herkennen.

74 bakkers gaan de echte Limburgse vlaai bakken

Limburg telt gelukkig nog heel wat échte bakkers, maar hun aantal loopt wel terug. Nu de Limburgse vlaai een beschermd streekproduct wordt, opent dat voor bakkers nieuwe deuren. Wie vanaf 22 januari buiten Limburg nog de échte Limburgse vlaai wil verkopen, zal die dus dagelijks, vers, bij een erkende Limburgse bakker moeten inkopen, en dezelfde dag weer verkopen.

Op dit moment hebben zich in totaal 74 bakkers aangemeld die de échte, conform de eisen van het beschermde streekproduct, willen gaan bakken. De vlaaien die zij – en mogelijk komen daar nog meer Limburgse bakkers bij – gaan maken, krijgen een sticker met een logo waaraan de beschermde streekproducten te herkennen zijn. Diezelfde sticker zal ook bij de betreffende bakkerijen op de deuren of ramen verschijnen.

[Fotocredits – Alexander & barmalini & tpzijl © Adobe Stock]

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Europa

In deze landen in Europa is een biertje het goedkoopst

Naarmate je meer door Europa reist, kom je erachter dat Nederland op het gebied van eten en drinken een vrij duur land is. Daarom is het altijd goed om te weten hoeveel een biertje kost bij je favoriete voetbalclub, waar...

Drinks02.06.2023

In deze landen in Europa is een biertje het goedkoopst

Causeway-collectie van whiskeymerk Bushmills komt exclusief naar Nederland

Iedere liefhebber van (Ierse) whiskey gaat nu de oren spitsen, want de exclusieve Causeway-collectie van de Ierse whiskeydistilleerderij Bushmills komt naar Nederland. De experimentele whiskeys uit deze unieke collecties...

Drinks18.04.2021

Causeway-collectie van whiskeymerk Bushmills komt exclusief naar Nederland

Plantaardige voedingsproducent Meatless Farm breidt flink uit in Europa

Producent van plantaardige en veganistische producten, Meatless Farm, breidt de komende jaren flink uit in Nederland en de rest van Europa. Zo is het hoofdkantoor van het bedrijf inmiddels al verhuisd naar Amsterdam en i...

Food02.03.2021

Plantaardige voedingsproducent Meatless Farm breidt flink uit in Europa

De 10 landen wereldwijd waar je in 2021 het goedkoopst een biertje drinkt

De keuze naar welk land je op vakantie gaat, hangt van veel zaken af. Zo speelt voor veel mensen de lokale eet- en drinkcultuur een rol. Voor hen is het handig om te weten in welke landen je het minst en in welke landen...

Drinks27.02.2021

De 10 landen wereldwijd waar je in 2021 het goedkoopst een biertje drinkt

Dieven in Frankrijk gaan er met 560.000 euro aan flessen wijn vandoor

Aan het begin van 2021 hebben we op Eatly de balans opgemaakt wat betreft misdaden in 2020 die te maken hadden met drank of voedsel. In Frankrijk zagen een stel dieven hun kans schoon om het nieuwe jaar goed te beginnen...

Nieuws18.01.2021

Dieven in Frankrijk gaan er met 560.000 euro aan flessen wijn vandoor

De vijf tofste bier-, wijn- en whiskymarathons van Europa

Het heeft er alle schijn van dat het begin van 2021 net zo zuur wordt als het grootste deel van 2020. Daarom is het goed om perspectief te hebben en wat toffe zaken in het vooruitzicht te stellen. Deze maand drinken we n...

Hotspots17.01.2021

De vijf tofste bier-, wijn- en whiskymarathons van Europa

Italiaanse horeca in opstand: 70.000 restaurants vanavond weer open

Met de hashtag #ioapro1501 (ik open 15 januari) startte in Italië een goed potje burgerlijke ongehoorzaamheid onder horecaondernemers. Ze zijn de coronamaatregelen zat die ervoor zorgen dat ze hun zaken niet open kunnen...

Nieuws15.01.2021

Italiaanse horeca in opstand: 70.000 restaurants vanavond weer open

Baltische staten geven in Europa het meest uit aan voedsel en drank

Het statistisch bureau van de Europese Unie (EU), Eurostat, heeft twee nieuwe onderzoeken gepubliceerd over de uitgaves binnen Europa aan voedsel en drank. In totaal gaven Europese huishoudens in 2019 €956 miljard uit...

Nieuws05.01.2021

Baltische staten geven in Europa het meest uit aan voedsel en drank