Food08.05.2023

Foie gras zorgt weer controverse; protesten bij restaurants


De afgelopen maand zijn er bij een paar restaurants in Utrecht en Amsterdam buiten demonstranten bij elkaar gekomen om te demonstreren. De restaurants hadden gemeen dat ze op hun menukaart (op de website) een gerecht met eenden- of ganzenlever stond. Het idee is door actie te voeren om de restaurants te bewegen foie gras van het menu te halen.

In Utrecht zijn actievoerders zelfs bij restaurant Bistronome Des Arts binnengegaan. Twee van hen hadden zich vastgeketend en in totaal moesten zes actievoerders worden aangehouden door de politie omdat ze weigerden het pand te verlaten. De eigenaresse van de zaak gaf bij RTV Utrecht aan zich onveilig te hebben gevoeld met als resultaat: geen foie gras meer op het menu.

Franse keuken

In Nederland, en verschillende andere landen binnen de EU, mag foie gras niet worden geproduceerd. Het wordt niet in de supermarkt verkocht en toch vind je het bij veel restaurants met een Franse keuken óf de wat sjiekere zaken gewoon op de kaart. De vraag is er dus wel, maar waar komt het dan vandaan?

Cultureel erfgoed

In 2006 werd in Frankrijk foie gras cultureel erfgoed waarbij dwangvoeding zelfs verplicht is. Het is ooit begonnen bij de Egyptenaren, de Romeinen aten het en in Frankrijk bestaan er geen feestdagen zonder. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien Fransen foie gras eet, bijna 80% geeft aan dat het op tafel hoort te staan tijdens de feestdagen.

Het hoort er in Frankrijk dus gewoon bij. Niet gek dat het land voor 80% van de wereldwijde productie verantwoordelijk is. En inmiddels wordt het ook in Hongarije geproduceerd. Niet gek dat dit de landen zijn waar Nederlandse restaurants hun foie gras vandaan halen. Want het wordt natuurlik gewoon geserveerd in veel zaken.

Controverse

Het probleem met foie gras is dat je het niet meer los kan zien van dierenleed. Ok, er is met foie royal een diervriendelijk alternatief. Alleen is het ook zo dat het oprecht belachelijk lekker is qua smaak en textuur. Het lekkerste gerecht dat ik dit jaar heb gegeten, was mét eendenlever. En het valt me op dat de afgelopen jaren chefs het wat meer gebruiken in gerechten, net als zwezerik trouwens.

Bewuste keuze

Mijn hele idee als ik ergens ga eten is dat ik nooit nee zeg tegen hetgeen me voorgezet wordt. Zeker tijdens foodtrips vind ik het belangrijk om chefs de ruimte te geven om hun visie zonder beperkingen te laten uiten. Dat geldt zelfs als er eenden- of ganzenlever in een gerecht zit. Ik zoek het niet meer op, maar ga het ook niet uit de weg.

Intimidatie

Dit alles maakt het ook een lastige discussie. De vraag naar foie gras is er en die blijft ook gewoon. Om dan individuele ondernemers te intimideren om het zo van een menu af te krijgen, daar krijg ik een naar gevoel bij. Zij bedienen vooral hun gasten, want als het niet gegeten wordt staat het ook niet op de kaart.

In mijn ogen werkt op alle gebieden educatie beter dan intimidatie en wil je een omslag bewerkstelligen, dan moet je uitzoomen op het groter geheel dan op het individu.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Flexitariër

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Poké bowls zijn in Nederland inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Verschillende restaurantketens zijn er in gespecialiseerd, waaronder Poké Perfect. Met het oog op de zomer lanceert het in samenwerkin...

Food05.06.2023

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

New York Pizza en De Vegetarische Slager gaan samenwerking aan om het vegetarische aanbod bij de pizzaketen uit te breiden. Het eerste wapenfeit zijn drie tijdelijke, vegetarische actiepizza’s: de Plant burger, Planter...

Food28.04.2023

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Het is deze week ‘De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ en inmiddels is dat het moment voor allerlei producenten om nieuwe plantaardige producten te introduceren. Dit jaar zat er weinig boeiends tussen, behalve da...

Nieuws09.03.2023

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Het is en blijft een groot probleem voor de producenten van vegetarische producten: hoe krijgen we de producten naast goed voor het milieu ook goed voor de mensen die ze eten? Want uit nieuw onderzoek van de Consumentenb...

Nieuws27.02.2023

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Het blijkt in de praktijk best lastig om van bepaalde vleesproducten een plantaardige variant te maken, denk bijvoorbeeld aan veel vissoorten. Toch lukt het Beyond Meat na eerdere introducties nu ook om plantaardige vers...

Food21.02.2023

Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers

Er was een tijd dat het aantal vleesvervangers in de supermarktschappen vrij gering was en maar uit twee of drie merken bestond. Met een beetje smakeloze en inspiratieloze producten als gevolg. Inmiddels puilen supermark...

Food08.02.2023

Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers

Beyond Meat start het jaar groener en positiever in strijd met Blue Monday

Waar de maanden november en december voorbij vliegen, lijkt in vergelijking januari altijd 2,5 maand te duren. Hij duurt en duurt maar. Niet gek dat de derde maandag van januari aangeduid wordt als Blue Monday; de meest...

Food16.01.2023

Beyond Meat start het jaar groener en positiever in strijd met Blue Monday

Shell gaat voor bewuste keuzes voor onderweg bij eigen tankstations

Iedereen die veel onderweg is met de auto weet als geen ander dat bij veel tankstations het karig gesteld is met gezonde opties om even iets te eten. Dat is een reden voor Shell om in 2023 meer bezig te zijn met duurzaam...

Nieuws12.01.2023

Shell gaat voor bewuste keuzes voor onderweg bij eigen tankstations

Verder lezen over Restaurant

Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Het kiezen van het juiste restaurant gaat verder dan alleen lekker eten. Het draait om het creëren van een gedenkwaardige eetervaring. Met zoveel beschikbare opties is het essentieel om de reputatie van een restaurant en het menu zorgvuldig te beoordelen. Of het nu gaat om een familiediner, een romantische avond of een informele lunch, inzicht in hoe je deze aspecten kunt beoordelen kan een groot verschil maken.

Hotspots09.01.2025

Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Tipt06.01.2025

De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

We sluiten het jaar af in stijl. Oudjaarsavond is hét moment om het oude jaar in stijl af te sluiten en het nieuwe jaar feestelijk te verwelkomen. Een prachtig gedekte tafel speelt hierin een hoofdrol en zet meteen de toon voor een onvergetelijke avond. Of je nu een intiem diner of een groots feest organiseert, met deze vier ideeën creëer je een luxe, restaurantachtige ervaring in je eigen huis.

Lifestyle27.12.2024

Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan

Wine Tales: A Taste of Veneto, keert op 13 december a.s. terug met inmiddels al weer de derde editie. Locatie is TOZI Amsterdam, het vermaarde en prachtige Italiaanse restaurant vlak bij het Vondelpark.

Lifestyle11.12.2024

TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan

De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

De feestdagen komen er weer aan, en dat betekent gezelligheid, familie en... heerlijk eten! Maar laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft zin om uren in de keuken te staan voor het perfecte kerstdiner. Gelukkig is er een simpele oplossing: je kunt gewoon je kerstdiner bestellen!

Tipt11.11.2024

Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Met de actie ‘Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid’ worden ouderen uitgenodigd om op dinsdag 1 oktober gratis te komen eten.

Nieuws01.10.2024

Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Ga je met een vegetariër uit eten en wil je diegene iets minder keuze bieden dan hij of zij gewend is? En heb je zin in gewoon lekker eten waar -ook jij- blij van wordt? Vegitalian is je huiskamer.

Hotspots25.09.2024

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad