De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De afgelopen maand zijn er bij een paar restaurants in Utrecht en Amsterdam buiten demonstranten bij elkaar gekomen om te demonstreren. De restaurants hadden gemeen dat ze op hun menukaart (op de website) een gerecht met eenden- of ganzenlever stond. Het idee is door actie te voeren om de restaurants te bewegen foie gras van het menu te halen.
In Utrecht zijn actievoerders zelfs bij restaurant Bistronome Des Arts binnengegaan. Twee van hen hadden zich vastgeketend en in totaal moesten zes actievoerders worden aangehouden door de politie omdat ze weigerden het pand te verlaten. De eigenaresse van de zaak gaf bij RTV Utrecht aan zich onveilig te hebben gevoeld met als resultaat: geen foie gras meer op het menu.
Franse keuken
In Nederland, en verschillende andere landen binnen de EU, mag foie gras niet worden geproduceerd. Het wordt niet in de supermarkt verkocht en toch vind je het bij veel restaurants met een Franse keuken óf de wat sjiekere zaken gewoon op de kaart. De vraag is er dus wel, maar waar komt het dan vandaan?
Cultureel erfgoed
In 2006 werd in Frankrijk foie gras cultureel erfgoed waarbij dwangvoeding zelfs verplicht is. Het is ooit begonnen bij de Egyptenaren, de Romeinen aten het en in Frankrijk bestaan er geen feestdagen zonder. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien Fransen foie gras eet, bijna 80% geeft aan dat het op tafel hoort te staan tijdens de feestdagen.
Het hoort er in Frankrijk dus gewoon bij. Niet gek dat het land voor 80% van de wereldwijde productie verantwoordelijk is. En inmiddels wordt het ook in Hongarije geproduceerd. Niet gek dat dit de landen zijn waar Nederlandse restaurants hun foie gras vandaan halen. Want het wordt natuurlik gewoon geserveerd in veel zaken.
Controverse
Het probleem met foie gras is dat je het niet meer los kan zien van dierenleed. Ok, er is met foie royal een diervriendelijk alternatief. Alleen is het ook zo dat het oprecht belachelijk lekker is qua smaak en textuur. Het lekkerste gerecht dat ik dit jaar heb gegeten, was mét eendenlever. En het valt me op dat de afgelopen jaren chefs het wat meer gebruiken in gerechten, net als zwezerik trouwens.
Bewuste keuze
Mijn hele idee als ik ergens ga eten is dat ik nooit nee zeg tegen hetgeen me voorgezet wordt. Zeker tijdens foodtrips vind ik het belangrijk om chefs de ruimte te geven om hun visie zonder beperkingen te laten uiten. Dat geldt zelfs als er eenden- of ganzenlever in een gerecht zit. Ik zoek het niet meer op, maar ga het ook niet uit de weg.
Intimidatie
Dit alles maakt het ook een lastige discussie. De vraag naar foie gras is er en die blijft ook gewoon. Om dan individuele ondernemers te intimideren om het zo van een menu af te krijgen, daar krijg ik een naar gevoel bij. Zij bedienen vooral hun gasten, want als het niet gegeten wordt staat het ook niet op de kaart.
In mijn ogen werkt op alle gebieden educatie beter dan intimidatie en wil je een omslag bewerkstelligen, dan moet je uitzoomen op het groter geheel dan op het individu.
Verder lezen over Flexitariër

Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers

Food16.01.2023
Beyond Meat start het jaar groener en positiever in strijd met Blue Monday

Nieuws12.01.2023
Shell gaat voor bewuste keuzes voor onderweg bij eigen tankstations
Verder lezen over Restaurant

Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Hotspots29.06.2024