De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De airfryer is een veel handiger en gebruiksvriendelijker keukenapparaat dan ik ook voor mogelijk hield. Aan het begin van het jaar ben ik gestart met experimenteren en de airfryer blijkt zelfs een oplossing voor spruitjes, biefstuk en om aardappels te poffen. Maar waar hij vooral in uitblinkt: de lekkerste, knapperigste en snelste verse friet.
Hoewel het vandaag Nationale Krokettendag is, duik ik toch in de wondere wereld van thuis friet maken zónder een frituurpan. Want iedereen die zegt dat ze knapperige friet uit de oven kunnen maken, die kopen vast ook altijd écht ‘eetrijpe’ avocado’s in de supermarkt. Friet écht knapperig krijgen in de oven is best lastig, daarom biedt de airfryer gelukkig dé oplossing.
Om te beginnen
Als je friet eet doe je dat niet om af te vallen, nee dan wil je gewoon wat lekker comfort food. Toch heeft het maken van friet in de airfryer wat voordelen: je gaat namelijk een bak minder olie gebruiken en dat is altijd gezonder. Daarnaast werkt een airfryer sneller dan een oven én met een beter resultaat als het gaat om hoe krokant de friet wordt. Want echt niemand zit te wachten op slappe friet.
Benodigdheden
Om goede friet te maken hebben je allereerst goede aardappels nodig. Een stevige goudbruine aardappel zoals de Yukon Gold (gewoon in supermarkt verkrijgbaar) heeft veel zetmeel en weinig vocht, ideaal om knapperige friet van te maken. Als het op olie aankomt kun je een paar kanten op, maar avocado-olie is de beste optie. Qua kruiden kun je naast peper en zout lekker creatief zijn door er wat pit met behulp van paprika en uien- en knoflookpoeder aan toe te voegen.
Voorbereiden
Daarna is het een kwestie van een goed mes uit je messenblok pakken en een een grote kom om de aardappels in te weken. Want de eerste stap is om je aardappelen schoon te spoelen onder warm water. Vervolgens kun je de schil er afhalen, maar mét is net wat lekkerder. De aardappels snijd je door de helft en daarna met de platte kant naar beneden nog eens door de helft. Dan is het een kwestie van ze allemaal in dezelfde diktes te snijden.
Weken
Als je tevreden bent met het formaat en de hoeveelheid vul je de kom met warm water en laat je de gesneden friet er vijf tot tien minuten in weken. Dat helpt om wat zetmeel eruit te halen en om ze niet aan elkaar te laten plakken. Nadat ze geweekt hebben dep je de verse friet goed droog om het vocht weg te krijgen. Dan is het een kwestie om ze met een een paar lepels olijfolie te coaten (een lepel olie per grote aardappel) en als dit gelukt is voeg je de kruiden toe en roer je dit alles nog even goed door.
Bakken
Een van de tips die voor alles geldt dat je klaar wil maken in de airfryer: gooi hem niet té vol. Zorg dat de friet even verdeeld is in het mandje zodat de friet gelijkmatig gaart. Zet de airfryer op 180 graden en op 15 minuten. Op de helft van de kooktijd draai je de friet even om en op het eind check je even hoe goudbruin en krokant de friet is geworden. Niet tevreden? Verleng de kooktijd dan met twee minuten totdat je het gewenste resultaat hebt. Klein tipje: bij iedere verlenging even het mandje schudden.
Verder lezen over Airfryer

Gadgets28.03.2025
Philips vernieuwt z’n succesnummer: de Airfryer krijgt stoomkracht

Gezond19.11.2024
Evolutie van de Philips Airfryer: de Dual Basket en dat is ronduit handig

Food14.04.2023
De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

Food10.01.2023
Beter dan een pantosti? Een tosti uit de airfryer

Nieuws19.12.2022
Inventief in de trein: kaassoufflés klaarmaken in de airfryer
Airfry or die trying
Food29.06.2022
Kwekkeboom voegt nieuwe vegan lijn toe aan het assortiment Oven & Airfryer

Food17.10.2021
Zo maak je krokante kippenvleugels zonder gedoe in de airfryer

Food23.08.2021
Een biefstuk bereiden in de airfryer is stiekem nog niet eens zo’n gek idee
Verder lezen over Friet

Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Nieuws13.06.2023
Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Nieuws27.05.2023
Nieuwe wetgeving maakt eigen bakje meenemen naar snackbar lucratief
(vanaf 1 juli)
Nieuws01.05.2023
Kalenderlandbouw brengt Nederlandse frietaardappel in de penarie

Food12.04.2023
Dit is de gemiddelde prijs van een hamburger met friet in Nederland

Food04.04.2023
Met de nieuwe specials bij Frites Atelier is de haute friture klaar voor het voorjaar

Hotspots03.04.2023
Frietboutique trakteert op huisgemaakte friet en vers ijs op nieuwe locatie

Nieuws31.01.2023
De Frietzza en knapperige frietjes nieuw op het menu bij Domino’s
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Snacks

Food21.10.2024
10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Hotspots23.06.2023