De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De lezers van het tijdschrift Quest riepen vorige maand boerenkool stamppot uit tot nationaal gerecht. Een bitterbal bij de borrel hoort inmiddels bij het Nederlands immaterieel erfgoed. Vraag je toeristen naar typisch Nederlands eten dan komen ze niet veel verder dan het rijtje: kroketten, pannenkoeken, oliebollen en kaas. Hoogste tijd dus om kibbeling een beter podium te geven.
Een deel van de toeristen krijgt dankzij haring wel mee dat Nederland aan zee ligt en vis een belangrijke rol speelt in onze keuken. Van kibbeling hebben ze vaak nog nooit gehoord en dat is echt een gemiste kans. Zeker omdat het bij iedere viskramen door heel Nederland te koop is. Niets staat eigenlijk in de weg om het net zo populair te krijgen als Fish and Chips.
Kabeljauwwang
De naam kibbeling is een verwijzing naar de oorspronkelijke vis waarmee het gemaakt werd: de kabeljauw. Het is namelijk een -zeer bijzondere- verbastering van het woord kabeljauwwang. Toen visverkopers, uit waarschijnlijk IJmuiden, erachter kwamen dat de restjes van de kabeljauw nog te verkopen waren.
Daarvoor werd kabeljauw voor de verkoop altijd in bepaalde porties gesneden, waardoor er met de rest niks gedaan kon worden voor de verkoop. De slimme visverkopers maakten kleine brokjes van deze overgebleven delen, die werden eerst in een beslag gedaan en daarna in de (friet)pan gedaan. Naast dat dit een goede zet was om verspilling tegen te gaan, bleek de ‘kibbeling’ een ideale manier om de restjes nog te verkopen.
Gefrituurde witvis
Inmiddels wordt kibbeling lang niet altijd meer van kabeljauw gemaakt, maar van allerlei soorten witvis, onder meer: wijting, schelvis, koolvis en heek worden gebruikt. Wat wel altijd hetzelfde is gebleven is het beslag, de gebruikte kruidenmix en de saus. Als kruidenmix wordt standaard cayennepeper, gemalen mosterd en paprika gebruikt en in sommige gevallen wordt daar nog gember en nootmuskaat aan toegevoegd.
Ravigote of remoulade
Als Nederlanders zijn we altijd goed geweest aan ergens een eigen twist aan geven en dat gaat ook zeker op voor sauzen. Een klassieke Franse vinaigrette die bij vis wordt geserveerd is ravigote. Een mix van olie en azijn waar kappertjes, tuinkruiden en gesnipperde ui aan toe worden gevoegd.
De Nederlandse variant is remoulade en om dit te maken worden aan mayonaise kappertjes, tuinkruiden en gesnipperde ui toegevoegd. Grootste verschil tussen beide sauzen is dus de basis. Dit alles maakt het dus een fantastisch Nederlands streetfoodgerecht dat eigenlijk net zo status moet krijgen als Fish & Chips.
Verder lezen over Snacks

Food21.10.2024
10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Hotspots23.06.2023
Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal
Verder lezen over Vis

Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Food21.01.2022