Food02.12.2023

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal


Vjèze Fur swapt ballen

Het idee is dat we met zijn allen wat minder vlees gaan eten omdat dit zo belastend voor het milieu is. Voor de een geen enkel probleem. Voor de ander iets dat niet werkt, wat een goed stuk vlees op zijn tijd is toch wel erg lekker. Mensen gaan dus ook pas minder vlees eten als de plantaardige optie lekkerder is. En met die filosofie introduceert De Nieuwe Keuken, het plantaardige foodmerk opgericht door Freddy Trathlener (aka Vjèze Fur), iets nieuws op het digitale schap van boodschappen-app Crisp.

Na het succes van Lekker Fred’s Pulled Paddo’s zijn er nu de Ballo’s: fijn gekruide balletjes, zonder vlees en met extra veel groenten. Het allerlekkerste alternatief voor een gehaktbal. Speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde Freddy smaakvolle recepten die je via de Crisp-app zo in je boodschappenmandje knalt. Dus of je nou trek hebt in stamppot met ballen, spaghetti met ballen, soep met ballen of een balletje bij de borrel: swap die ballen voor Ballo’s!

Veel Nederlanders eten te weinig groente

We hoeven je niet uit te leggen dat het niet supergoed gaat methet klimaat. Hoe we eten heeft daar invloed op. Waar de meeste vleesvervangers zich richten op de eiwitten in het product, constateert De Nieuwe Keuken dat het vooral groenten zijn die Nederlanders daadwerkelijk tekortkomen. Met foodmerk De Nieuwe Keuken ligt de focus daarom op extreem smaakvolle groente-alternatieven.

Vjeze Fur, medeoprichter van De Nieuwe Keuken: “De meeste van dit soort balletjes bevatten maar iets van 20 tot 30% groenten. Dat moet toch gewoon veel beter? Wij hebben daarom drie soorten Ballo’s gemaakt, die bijna drie keer zoveel groenten bevatten als de meeste groenteballetjes. Dat is lekker voor je. En omdat we er geen conserveringstroep in willen stoppen, is het een diepvriesproduct. HIerdoor zijn ze langer houdbaar en hebben we minder waste.

<i>Ballo`s voor bij de pasta</i>
Ballo`s voor bij de pasta

Stemmen met je vork

Met de nieuwe Lekker Fred Ballo’s wordt vegetarisch eten een feestje, zegt Marieke Keysers, categoriemanager en professioneel proever bij Crisp: “Vanuit duurzaamheidsperspectief kun je zoveel verschil maken door vlees te swappen voor iets anders. Al doe je dat een paar dagen in de week – we kunnen allemaal iedere dag stemmen met onze vork.

Om dat nog gemakkelijker te maken ontwikkelde Vjeze Fur speciaal voor Crisp smaakvolle seizoensrecepten die zonder bal niet compleet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een pasta met rooie saus en een ouderwets lekkere boerenkoolstamppot. Door de bal te swappen met Ballo’s stem je met je vork voor een smaakvol alternatief voor jezelf én het klimaat.

<i>Drie smaken, drie recepten</i>
Drie smaken, drie recepten

Drie smaken Ballo’s

De nieuwe Ballo’s zijn voor de prijs van €3,99 (10 stuks – 180 gram) exclusief bij Crisp verkrijgbaar in drie smaken, die aansluiten op het seizoen:

  • Lekker Fred Ballo’s – Smokey-Classic: gemaakt van extreem veel groenten (koolrabi, champignon & ui) met gerookte kruiden. Deze ballo’s zijn het hele jaar verkrijgbaar en spelen met gemak de hoofdrol in je pasta, op een broodje of als onderdeel van je AVG’tje.
  • Lekker Fred Ballo’s – Ras El Hanout: gemaakt van extreem veel groenten (wortel, champignon & ui) met heerlijke ras el hanout kruiden. Verkrijgbaar in de herfst / winter als de dagen korter zijn en je behoefte hebt aan warmte. Heerlijk in bijvoorbeeld in een stamppot maar ook met couscous of op een broodje.
  • Lekker Fred Ballo’s – Pastinaak-Massala: gemaakt van extreem veel groenten (pastinaak, champignon & ui) in een massala kruiding. Verkrijgbaar in de herfst/winter als de dagen korter zijn en je zin hebt in warmte. Deze ballo’s zijn heerlijk bij bijvoorbeeld rijst met pindasaus, of op een broodje maar spelen ook makkelijk een mooie rol als onderdeel van je AVG’tje.
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.

Verder lezen over vegan

Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen

Goed nieuws voor alle kaasliefhebbers en duurzaamheidsfans. Dreamfarm, opgericht door een team van gepassioneerde food-lovers uit Italië, komt met een plantaardig alternatief voor mozzarella op de Nederlandse markt. Je...

Recepten20.06.2024

Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen

Hier is de Cordon Blij een vegan variant op de klassieke cordon bleu

Speciaal voor de start van de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel, heeft De Vegetarische Slager een nieuwe smaaksensatie bedacht: de Cordon Blij! Nope, dit is geen gewone cordon bleu, maar een vegan variant waar iedere...

Food04.03.2024

Hier is de Cordon Blij een vegan variant op de klassieke cordon bleu

Nestlé duikt in de plantaardige alternatieven voor zuivel

Naast bedrijven die vanwege ecologische redenen tijd steken in het ontwikkelen van plantaardige producten zoals Gold&Green of Banken Champignons, zijn er ook bedrijven die dit vooral om economische redenen doen zoals Ike...

Nieuws13.08.2020

Nestlé duikt in de plantaardige alternatieven voor zuivel

​Essentiële voedingssupplementen voor veganisten

Gezond door het leven gaan, dat is iets wat veel mensen willen. Dat kan door sporten, gezond eten, bepaalde gewoontes zoals roken op te geven of door een combinatie van de verschillende maatregelen. Sommige mensen letten...

Gezond19.03.2020

​Essentiële voedingssupplementen voor veganisten

De vega(n) foodline-up van Lowlands 2019

Aan het begin van de week hebben wel al even de vegan pizza’s uitgelicht die dit jaar op Lowlands te verkrijgen zijn. En terwijl op dit moment de campings van Lowlands volstromen met mensen die helemaal klaar zijn om z...

Food15.08.2019

De vega(n) foodline-up van Lowlands 2019

Bio-wijnmerk haalt half miljoen op crowdfunding

Het Nederlandse bio-wijnmerk Neleman heeft een half miljoen euro opgehaald via een crowdfundingsactie. Het bedrag werd zelfs binnen enkele uren bereikt via crowdfundingplatform Oneplanetcrowd. Wijnpionier Derrick Nele...

Drinks13.08.2019

Bio-wijnmerk haalt half miljoen op crowdfunding

Vegan pizza’s verkrijgbaar op Lowlands

Aankomend weekend staat Lowlands weer voor de deur. Naast de muzikale line-up, heeft Lowlands ook altijd een heel diverse foodline-up. New York Pizza neemt al 25 jaar een prominente plek in en dit jaar zijn bij de stand...

Food12.08.2019

Vegan pizza’s verkrijgbaar op Lowlands

Chips van voor retail afgekeurde broccoli

In Schotland is er wat reuring gekomen rondom een chips die op de markt is gebracht gemaakt van afgekeurde broccoli. De onverkoopbare groenten gaan niet richting supermarkt, maar worden verwerkt tot een glutenvrije vegan...

Gezond10.08.2019

Chips van voor retail afgekeurde broccoli

Verder lezen over Vlees

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Voor goede hamburgers kan je altijd terecht bij het inmiddels gerenommeerde Ter Marsch & Co. Ze bakken daar al een tijdje prijswinnende burgers. En daar komt nu een nieuwe en toch ook prestigieuze titel bij. Namelijk die...

Food09.01.2024

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Wagyuvlees is een wat duurdere vleessoort en dat heeft er alles mee te maken dat het rund waarvan dit vlees wordt gemaakt aan zeer strenge regels moet voldoen. Deze runderen zijn een speciaal, Japans ras dat enige tijd z...

Food28.06.2023

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Op Eatly is al het een en ander over Gastrovino gepubliceerd. Van de zomer was er een grote verrassing: er was een winkel in Tilburg en wel in de Piushaven (sowieso een mooi stuk van de stad). Restaurant Harboury heeft t...

Hotspots14.12.2022

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Het lijkt erop dat er weer een échte innovatie is op het gebied van plantaardig vlees. Na Londen, Berlijn en Amsterdam zijn nu in de horeca door heel Nederland en bij toeleveranciers producten van Redefine Meat verkrijg...

Food22.10.2022

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Op de School voor Journalistiek heb ik altijd geleerd dat veel onderwerpen voor artikelen uit je eigen verwondering voortkomen. Zo had ik gister een gevalletje dat de planning op het laatst moment wijzigde en ik even sne...

Food05.05.2022

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

De hoeveelheid artikelen die de laatste tijd zijn geschreven over producenten die klooien met hun producten is niet meer op een hand te tellen. De Consumentenbond doet met een nieuw onderzoek weer een duit in het zakje,...

Nieuws29.04.2022

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

Kabinet onderzoekt of vleestaks kan helpen om minder vlees te consumeren

De afgelopen jaren is er door verschillende lobbyclubs en belangenorganisaties druk uitgeoefend op de politiek om iets te doen aan de suiker- en vleesconsumptie. Dat leverde in 2018 het ‘Nationaal Preventieakkoord’ o...

Nieuws30.03.2022

Kabinet onderzoekt of vleestaks kan helpen om minder vlees te consumeren