Food30.03.2021

Na oproepje zijn Franse monniken verlost van overschot van 4.000 kazen


In Frankrijk was het groot nieuws vorige week: de trappistenmonniken van de abdij van Cîteaux zaten met een groot probleem. Net ten zuiden van Dijon worden in de abdij naast allerlei speciaalbieren ook ambachtelijke kazen gemaakt. Alleen zaten de monniken door de pandemie opgescheept met een overschot van 4.000 kazen.

Door verschillende maatregelen daalde de verkoop van de kazen in de eigen winkel en natuurlijk het naastgelegen restaurant met bijna 50%. Dat zorgde voor een overschot van 4.000 kazen, in gewicht is dat zo’n 2,8 ton overtollige kaas. Hierdoor moest het verkopen van de kazen via een online shop uitkomst bieden.

Prijswinnende kaas

In 2020 wist de Abbaye Cîteaux kaas tijdens de internationale wedstrijd voor eten en drinken in Lyon een zilveren medaille te winnen. De kaas werd voor het eerst in 1925 geproduceerd en heeft dus afgelopen jaar in het bastion van de Franse culinaire wereld tijdens deze kaaskeurwedstrijd een bekroning gekregen.

Broeder Jean-Claude is verantwoordelijk voor de marketing binnen de abdij en hij laat een gezonde dosis zelfspot aan een lokaal Frans medium weten: “We probeerden onze 75 koeien uit te leggen dat ze minder melk moesten produceren, maar ze schijnen het niet te hebben begrepen. Onze verkopen zijn met bijna 50% gedaald dus we moeten onze voorraad opruimen. Normaal weigeren we bestellingen, maar nu wordt onze kaas aan klanten in Tokio en Dubai verkocht.”

Daverend succes

Afgelopen maandag kwam er een update van de verkopen vanuit het klooster. Broeder Jean-Claude liet aan een ander lokaal medium weten: “We werken samen met internetstartup Divine Box. Zo worden producten verkocht die zijn gemaakt door abdijen in Frankrijk en elders. We hebben als doel om morgen (red. dinsdag) minstens een ton kaas te verkopen. De minimale bestelling is twee wielen kaas. Inmiddels zitten we al op 700 kilo verkochte kaas.”

Op het moment van schrijven is het niet meer mogelijk om via de website de kaas te bestellen. Dat lijkt dus op een eind goed, al goed.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kaas

Boursin blijft verrassen: klassieke smaakmaker komt met luxe Knoflook en Truffel variant

Boursin blijft innoveren met hun smaken en komt nu met twee luxe smaakvarianten: Knoflook en Truffel. Truffel, je moet er wel van houden, wordt vaak gezien als een symbool van verfijning, mits het maar gedoceerd wordt toegepast

Lifestyle21.11.2024

Boursin blijft verrassen: klassieke smaakmaker komt met luxe Knoflook en Truffel variant

Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen

Goed nieuws voor alle kaasliefhebbers en duurzaamheidsfans. Dreamfarm, opgericht door een team van gepassioneerde food-lovers uit Italië, komt met een plantaardig alternatief voor mozzarella op de Nederlandse markt. Je...

Recepten20.06.2024

Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen

La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam

Er zijn van die zaken waar je bij binnenkomst gelijk het gevoel hebt van dat het er klopt. Dat had ik toen ik onlangs in Rotterdam bij La Petite Soeur binnenliep. Het kleine zusje van Bistrot du Bac was genomineerd voor...

Hotspots27.12.2022

La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Op Eatly is al het een en ander over Gastrovino gepubliceerd. Van de zomer was er een grote verrassing: er was een winkel in Tilburg en wel in de Piushaven (sowieso een mooi stuk van de stad). Restaurant Harboury heeft t...

Hotspots14.12.2022

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival

De Landgoederij in Bunnik was op zondag 4 september omgetoverd tot culinaire hotspot om het 90-jarige jubileum van Gastrovino te vieren. Bij meer dan 40 stands waren allerlei delicatessen en ongeveer 200 (prijswinnende)...

Drinks13.09.2022

Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival

Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas

Er was een tijd dat de plantaardige alternatieven voor kaas niet te nassen waren. Inmiddels zijn er steeds meer alternatieven op de markt die daadwerkelijk goed smaken. Of het iets met kaas vandoen heeft is een tweede. E...

Food05.07.2022

Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas

Van welke kaas is de korst eetbaar en welke kaaskorst is ongezond?

Voor iedereen die graag geniet van de fijne geneugtes des levens zoals een goede kaasplank gaat dit artikel antwoord geven op een van de belangrijkste vragen: welke kaaskorsten kun je eten? Want vaak ligt op het eind van...

Food19.05.2022

Van welke kaas is de korst eetbaar en welke kaaskorst is ongezond?

De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon

Begin februari hebben we een weekend lang genoten van wijn, crèmants en heel veel kaas tijdens Wine, Cheese, Enjoy in Luxemburg. In de Moselle-regio hadden allerlei restaurants speciale kaasgerechten op het menu om gast...

Recepten07.04.2022

De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon