Food04.02.2021

Nationale Frikandellendag: 6 weetjes over de populairste snack van Nederland


Hoewel begin februari de ogen vooral gericht zijn op Valentijnsdag moeten en mogen we een van de belangrijkste dagen in het jaar niet geruisloos voorbij laten gaan. Het is namelijk 4 februari vandaag en dat is sinds de 60ste verjaardag van de meest gegeten snack van Nederland de dag om de frikandel in de spotlight te zetten: Nationale Frikandellendag.

Op Eatly lichten we met enige regelmaat onze favoriete snacks uit: zoals de oer-croquet van Cees Holtkamp, waar we de bamihap aan hebben verdiend en waarom de bitterbal bij onze eetcultuur hoort. Veel veranderingen op snackgebied vinden er in Nederland niet plaats: de frikandel, loempia en kroket behoren al jaren tot de meest gegeten snacks in ons land. Aangezien het vandaag Nationale Frikandellendag is delen we 6 weetjes over onze nationale snack.

#1 Twee bedenkers

Trouwe lezers hebben al geleerd dat bij veel klassieke cocktails de oorsprong betwist wordt. Dat is niet anders voor de frikandel. Het meest vertelde verhaal over wie de bedenker is van de frikandel is het verhaal van Gerrit de Vries. De slager uit Dordrecht werd begin jaren ’50 op de vingers getikt omdat zijn gehaktballen niet genoeg vlees bevatte volgens de nieuwe Warenwet. Daarop besloot hij in 1954 van de ballen platte worsten te draaien. Waarop een Duitse klant de naam bedacht: Fricadelle.

Het andere verhaal is dat van slagerszoon Jan Beckers uit Deurne. Hij ontwikkelt in 1959 een snack geïnspireerd door de Amerikaanse snackcultuur: een gefrituurde worst zonder velletje. Deze had gelijk de bekende vorm en werd op de manier gemaakt zoals we hem nu kennen. Wie de eerste was, is nooit eenduidig gebleken en inmiddels zijn moederbedrijven Beckers en De Vries onderdeel van Goodlife Foods dus voor hen maakt dat verder niet meer uit.

#2 Zonder N

Iedereen heeft wel ooit het moment in zijn of haar leven gekend waar er getwijfeld werd over of je frikandel met een N of zonder schreef. De schrijfwijze was tot het jaar 2000 voer voor discussie, maar sindsdien is de officiële schrijfwijze volgens Onze Taal met een N, dus frikandel.

#3 Verschillende vormen

Als je bij onze oosterburen iets op de menukaart ziet dat lijkt op ‘frikandel’ dan krijg je een vierkante gehaktstaaf op je bord. Ook in Nederland zijn er vierkante dellen te vinden, onde rmeer bij Beckers en Bram Ladage. Fastfoodketen bracht de FreaKINGdel in 2019 uit: een vierkante frikandelburger op een broodje. En tijdens de Horecava 2020 was een van de grotere verrassingen de frikandelburger van Lekker & Simpel. Die laatste ga je dit jaar nog vaak tegenkomen.

#4 Geen rare ingrediënten

Om mensen wat angst in de donder te jagen gaan er al jarenlang de meest afgrijselijke verhalen rond over wat er allemaal wel niet in een frikandel zit. Dat heeft ermee te maken met hoe frikandellen vroeger op grote schaal gemaakt werden. Daarvoor werd vaak restvlees gebruikt dat ook soms uiers bevatte. Alleen mag dat sinds de jaren ’80 niet meer. Vanaf die tijd worden frikandellen vooral gemaakt van een mix van: kippenvlees en varkensspek met daaraan specerijen toegevoegd zoals: uienpoeder, nootmuskaat, foelie en witte peper.

#5 Belg heeft wereldrecord

Dat het eten van frikandellen een ware sport is bewees onder meer de Belg Joachim Crape. Hij vestigde in 2018 een (officieus) wereldrecord door in een kwartier tijd 19,5 frikandellen te eten van ieder 100 gram per stuk. Nederland kent enkele eigen legendes op dit gebied, zoals het fenomeen uit Delft: Sjonnie Noordeinde. Hij kreeg het voor elkaar om binnen een uur tijd 47 (!!) frikandellen van 80 gram te verorberen.

#6 Frikandel speciaal meest verkocht

Van de 600 miljoen frikandellen die er jaarlijks verkocht worden, gaan de meesten onder een laag van mayo, curry en uitjes bij de snackbar over de toonbank. Yep, de frikandel wordt het meest verkocht in de vorm van een frikandel speciaal. Wie deze samenstelling ooit bedacht heeft, is onbekend. Ook zijn er mensen die een speciaal altijd met ketchup willen, maar ja dat zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die patat zeggen in plaats van friet.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Friet

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Het is bijna verstandig om een maandelijkse update te doen op Eatly van hoe de friet- en bierprijs die maand weer is gestegen. Want er is alweer slecht nieuws te melden: een extreem nat voorjaar en de daaropvolgende droo...

Nieuws13.06.2023

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Nieuwe wetgeving maakt eigen bakje meenemen naar snackbar lucratief

In de strijd tegen wegwerpverpakkingen heeft de regering weer wat lumineuze ideeën die per 1 juli ingaan. Vanaf dan mag je namelijk extra betalen voor deze verpakkingen bij afhalen of bezorgen van eten. Dat gaat dus gel...

Nieuws27.05.2023

Nieuwe wetgeving maakt eigen bakje meenemen naar snackbar lucratief

(vanaf 1 juli)
Kalenderlandbouw brengt Nederlandse frietaardappel in de penarie

Dat Nederland geconfronteerd is met meerdere opeenvolgende regeringen die een blindvertrouwen hebben in een papieren werkelijkheid blijkt wel uit allerlei taksen die de huidige regering in wil voeren. Groot nieuw papiere...

Nieuws01.05.2023

Kalenderlandbouw brengt Nederlandse frietaardappel in de penarie

Dit is de gemiddelde prijs van een hamburger met friet in Nederland

In de mailbox dook een interessant onderzoek op van de Hamburger Bijbel op over wat de gemiddelde prijs is voor een burger met friet in Nederland. Voor het onderzoek zijn 500 menukaarten van allerlei soorten restaurants...

Food12.04.2023

Dit is de gemiddelde prijs van een hamburger met friet in Nederland

Met de nieuwe specials bij Frites Atelier is de haute friture klaar voor het voorjaar

Twee keer per jaar komen er bij Frites Atelier nieuwe specials op de kaart voor een gelimiteerde tijd. Voor deze nieuwe menu-items laat chef Sergio Herman zich altijd inspireren door zijn vele reizen. Voor de nieuwe spec...

Food04.04.2023

Met de nieuwe specials bij Frites Atelier is de haute friture klaar voor het voorjaar

Frietboutique trakteert op huisgemaakte friet en vers ijs op nieuwe locatie

Het is vandaag een dag vol met nieuws over gratis dingen in Rotterdam lijkt het wel. Want vrijdag 7 april gaat Frietboutique Kralingen open. En om dit heugelijk nieuws te vieren wordt op de nieuwe locatie tussen 12:00 en...

Hotspots03.04.2023

Frietboutique trakteert op huisgemaakte friet en vers ijs op nieuwe locatie

De Frietzza en knapperige frietjes nieuw op het menu bij Domino’s

Bij pizzaketen Domino’s staat vandaag knapperige ovenfriet op het menu. De ‘Crispy Oven Fries’ zijn door heel Nederland te bestellen en zijn een extra toevoeging op het assortiment dat naast pizza’s inmiddels ook...

Nieuws31.01.2023

De Frietzza en knapperige frietjes nieuw op het menu bij Domino’s

Verder lezen over Snacks

10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Het is Halloween-tijd en dat betekent: thema-eten! Er zijn weinig evenementen op de wereld die zo'n oneindige stroom aan food inspo teweegbrengen met zo'n duidelijk thema. We sommen 10 geweldige Halloween-foodtips op.

Food21.10.2024

10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Ricolaaaaa: zodra je het over deze Zwitserse snoepjes hebt, gaat er in bijna 98 procent van de gevallen iemand ineens een soort zingen. Dat komt allemaal door de reclames van het snoepmerk. Eén van de bekendste reclames...

Food15.08.2024

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Soms komt het door toeristen op TikTok, soms komt het door iemand als Snackspert, maar hoe het ook zij: er zijn in Amsterdam allerlei hotspots waar elke dag dikke rijen met toeristen en niet-toeristen staan te wachten to...

Hotspots18.07.2024

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Bij de kassa bij de Appie of gewoon uit de handtas van je oma: ook al is het een vrij oud product, veel mensen kennen Ricola wel. Is het niet van de jodel-achtige commercials, dan wel door de opvallende, gele verpakking....

Food03.07.2024

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Kwekkeboom wil nieuw elan aanbrengen in het vriesversschap met een uitgebreid assortiment voor echte thuisborrelaars. Vanaf nu liggen de allereerste Oesterzwam Bitterballen en vernieuwde rund- en kalfsvlees bitterballen...

Food02.04.2024

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal