De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het is 150 jaar geleden dat er in Breda voor het eerst een portie friet werd verkocht in Nederland. Ter gelegenheid van dat jubileum hebben vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum de Nationale Smulgids uitgebracht. Hierin vind je een overzicht van snackbars in Nederland met een kwaliteitskeurmerk.
De initiatiefnemers willen absoluut geen gids maken met een ranglijst of om de frituren te testen. Het idee is om via de gids frituren en snackbars onder de aandacht te brengen die een omweg waard zijn. En op die manier het imago van de zaken te verbeteren. Want volgens een van de initiatiefnemers, Frans van Rooij, wordt friet vaak in een verkeerd daglicht geplaatst. In zijn ogen is een frietje niet per definitie ongezond.
Keurmerk
Daar valt natuurlijk over te twisten, vandaar dat er via de initiatiefnemers keurmerken uit worden gegeven zoals: Goed Gefrituurd en Met Goud Bekroond. Bedrijven krijgen het eerste keurmerk als ze uitblinken in vakmanschap, veiligheid en hygiëne. Het Met Goud Bekroond-keurmerk wordt toegekend aan frituren die ambachtelijk snacks maken en daarin uitblinken.
De Nationale Smulgids is dus vooral een naslagwerk met daarin allerlei frituurzaken die op een bepaalde manier uitblinken en die normaal niet de aandacht krijgen die ze zouden moeten verdienen. Want volgens de initiatiefnemers laat vakmanschap zich slecht uitdrukken in een score.
In de gids zijn dit jaar zo’n zeventig bedrijven opgenomen die allemaal keurmerken hebben en zodoende uitblinken op het gebied van vakmanschap, veiligheid en hygiëne. De initiatiefnemers sluiten niet uit dat er bij volgende edities ook zaken in terechtkomen zonder keurmerken. Die bedrijven moeten dan wel uitblinken qua ‘Smulscore’ en aan de voorwaarden voldoen die bij een keurmerk horen.
Niet meer weg te denken
In ons land is friet niet meer weg te denken. Per jaar eten we gemiddeld per persoon zo’n 40 tot 50 porties friet per jaar. Voor veel Nederlanders is het een wekelijkse gewoonte. Hoewel friet wat minder populair aan het worden, is ambachtelijk gemaakte friet inmiddels weer een ding. Hieraan wordt de trend van allerlei toppings gekoppeld