Food09.10.2020

Nationale Krokettendag: de kroket in 6 feitjes


De echte liefhebbers weten het natuurlijk en zijn vanochtend bovenmatig enthousiast opgestaan, want 9 oktober is Nationale Krokettendag! Het is geen toeval dat dit ook de sterfdag is van Johannes van Dam, een van de grootste pleitbezorgers van de kroket als gastronomisch hoogstandje. Daarom mag je vandaag onbekommerd naar een frituur lopen om te genieten van een heerlijke kroket. Wij vieren het door 7 weetjes de delen over de kroken die jullie nog niet kenden.

Al jaren is de meest gegeten snack in Nederland de frikandel. Op gepaste afstand volgt de kroket, daar weten we er met zijn allen zo’n 300 miljoen per jaar van. Yep, dat zijn ongeveer 25 kroketten per persoon. Waar er met de frikandel nu pas geëxperimenteerd wordt, zijn er inmiddels in Nederland al veel varianten op de klassieke kroket zoals de garnalen-, goulash- of satékroket.

Kroket in Nederland

Het zijn altijd weer die Fransen, zo ook in dit geval. Als je de boeken erop naslaat dan wordt in 1705 door de kok van Lodewijk XIV in een kookboek gerept over de croquet. Alleen had die de vorm van een ei. Pas in 1830 duiken er Nederlandse recepten van de croquet. Na de Tweede Wereldoorlog is het van een chic tussengerecht de snack geworden zoals we ‘m nu kennen.

Croquet vs Kroket

Tegenwoordig zie je weer een influx van ‘croquetten’ in plaats van kroketten. Dat heeft natuurlijk met de haute friture te maken en producenten die een luxe-variant maken. Officieel wordt pas sinds 1994 het woord kroket gebruikt, nadat de spellingsregels werden aangepast.

Ingrediënten

Als je de receptuur erop naslaat (en Johannes van Dam mag geloven) dan zitten er in een rundvleeskroket de volgende ingrediënten: water, rundvlees, vet, zout, uien, tarwemeel, paneermeel, gelatine, kippeneipoeder, kruiden en specerijen.

Meestverkochte kroket

Dat er allerlei varianten van de standaard kroket zijn is voor iedereen duidelijk. Als we de informatiebronnen over snacks mogen geloven dan is dit de top 5 van meest verkochte kroketten in Nederland. Op 1: de rundvleeskroket, gevolgd door de kalfs-, goulash-, saté- en kipkroket (!). Meest opvallende is dat de groente- en garnalenkroket niet opduiken in de lijst.

Geen caloriebom

Mocht je nog een license to snack zoeken, dan geven we die graag op een presenteerblaadje. Een saucijzenbroodje bevat gemiddeld genomen zo’n 310 calorieën bevat per 100 gram, voor een broodje kaas is dat zelfs 380. Maar voor een kroket is dat maar 180 calorieën per 100 gram. Misschien een beetje appels met peren vergelijken, maar twee kroketten zijn gelijk aan een saucijzenbroodje. Just saying!

Kroket vs bitterbal

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: alleen de vorm is het verschil tussen een kroket en bitterbal. De manier van het maken van de ragout, en dus de inhoud, van een kroket en bitterbal is precies hetzelfde. Het enige dat anders is, is de vorm waar het daarna in gerold wordt. Waarom het geen kroketbal heet? Vroeger werd een bitterbal bij een glas jenever ‘bittertje’ geserveerd en zo werd het ooit eens de bitterbal.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Snacks

10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Het is Halloween-tijd en dat betekent: thema-eten! Er zijn weinig evenementen op de wereld die zo'n oneindige stroom aan food inspo teweegbrengen met zo'n duidelijk thema. We sommen 10 geweldige Halloween-foodtips op.

Food21.10.2024

10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Ricolaaaaa: zodra je het over deze Zwitserse snoepjes hebt, gaat er in bijna 98 procent van de gevallen iemand ineens een soort zingen. Dat komt allemaal door de reclames van het snoepmerk. Eén van de bekendste reclames...

Food15.08.2024

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Soms komt het door toeristen op TikTok, soms komt het door iemand als Snackspert, maar hoe het ook zij: er zijn in Amsterdam allerlei hotspots waar elke dag dikke rijen met toeristen en niet-toeristen staan te wachten to...

Hotspots18.07.2024

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Bij de kassa bij de Appie of gewoon uit de handtas van je oma: ook al is het een vrij oud product, veel mensen kennen Ricola wel. Is het niet van de jodel-achtige commercials, dan wel door de opvallende, gele verpakking....

Food03.07.2024

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Kwekkeboom wil nieuw elan aanbrengen in het vriesversschap met een uitgebreid assortiment voor echte thuisborrelaars. Vanaf nu liggen de allereerste Oesterzwam Bitterballen en vernieuwde rund- en kalfsvlees bitterballen...

Food02.04.2024

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal