Food11.02.2020

Nederlanders koken makkelijker Italiaans dan Hollands


Zet je makkelijker een lasagne of stoofvlees op tafel als je uit je hoofd het gerecht moet koken? Uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh blijkt dat Nederlanders makkelijker Italiaanse gerechten zoals spaghetti bolognese en lasagne dan erwtensoep en stoofvlees zonder recept op tafel toveren.

Culinair historica Charlotte Kleyn legt uit waarom de Italiaanse keuken in Nederland zo populair is: “Onze liefde voor Italiaans eten kreeg een impuls in de tweede helft van de 20e eeuw doordat steeds meer mensen naar Italië op vakantie gingen, Italianen restaurants openden in ons land en Italiaanse recepten verschenen in kookboeken en tijdschriften. Door hun eenvoud werden Italiaanse gerechten razend populair. Neem pasta: makkelijk klaar te maken en de mogelijkheden voor sauzen zijn eindeloos.”

Avontuurlijke afwisseling

‘Wat de boer niet kent, vreet-ie niet’ is een gevleugelde uitspraak over het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander in vroegere tijden. Toch blijkt dat pasta in die periode een avontuurlijke afwisseling was op de pieper. Dat doen we natuurlijk wel op een volstrekt eigen manier, want de gemiddelde Italiaan zou de tranen in de ogen krijgen als hij een Nederlands bord pasta bolognese voorgeschoteld ziet.

Dat komt vooral omdat wij van gemak houden en alles best wel in een pan kan en op een bord. Zeg maar een AGV, maar dan met pasta. In Italië is het gebruikelijk om dit in gangen te doen. Als primo een pastagerecht met een simpele saus. De saus zorgt voor verbinding en niet voor een zoektocht naar welke pasta er is gebruikt. Als secondo volgt dan vaak vlees of vis.

Ananas of kiwi

Wat wij, de mensen van buiten Italië, geflikt hebben met de pizza is eigenlijk een soort blasfemie. We kijken er niet meer van op als er ananas op zit en zelfs kiwi (!!) lijkt zijn intreden te hebben gedaan. Hoe dan? Van origine komt de pizza uit Napels, en heeft-ie een dunne maar vrij zompige bodem met hoge korst. Standaard wordt hij belegd met: tomatensaus, mozzarella en basilicum (margherita) of met tomatensaus, knoflook en oregano (marinara).

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart