Food03.11.2024

Planted Kebab: prima voor de pita


Als vegetarier kun je na het uitgaan altijd wel een patatje eten, maar soms wil je ook iets exotischers. Je vrienden hebben allemaal een Turkse pizza gegeten of een broodje doner, maar jij komt met een knorrend maagje thuis, wetende dat de alcohol in je lijf om een vette hap schreeuwt. Gelukkig maak je thuis binnen 5 minuten je eigen pita kebab. Bijvoorbeeld met Planted, een merk dat onder andere in restaurants te vinden is met zijn burgers, maar dat ook veel barbecue-producten heeft zoals spiezen en dus deze kebab. Hoe bevalt-ie?

Planted Kebab

Wat ik me nog kan herinneren van toen ik nog vlees at, dat was dat shoarma nooit mijn ding was. Die flubberige stukjes die er soms inzitten, daar doe je me geen plezier mee. Inmiddels doe je me al tien jaar geen plezier meer met vlees, maar ken ik inmiddels wel veel vega-hapjes op mijn duimpje. 

Op het gebied van kebab zijn er diverse keuzes in het schap. Je hebt de plantaardige gyros van Vivera, de seitan kebab van Albert Heijn, kipshoarma van de Vegetarische Slager en de ultieme favoriet Karma Kebab bij Jumbo. Planted heeft zijn kebab onder andere in de schappen van Albert Heijn liggen en de verpakking ziet er mooi uit. 

Een goedgevulde pita

Planted valt qua prijs een beetje tussen de gewone vega-vleesvervangers en de duurdere Beyond in. Je betaalt voor dit bakje van de foto’s 3,99 euro bij Appie en daar kun je met twee of drie personen van eten. Ik heb voor mijn Planted-test heel bewust heel eenvoudig gedaan: je eet een pita immers vooral ‘s nachts na het uitgaan, of soms wel als avondeten, maar het moet een snelle hap zijn, toch? Dus lekker pitabroodjes van de supermarkt, knoflooksaus van de supermarkt, een krop sla erbij en eventueel nog wat komkommer en tomaat, of paprika. 

Je kunt het helemaal naar smaak doen. Ik stop pita’s meestal in een broodrooster, dan zijn ze het snelst klaar. Het langst moet je nog wachten op de Planted en dat neemt maar 4 tot 5 minuten in beslag om even lekker op te bakken. Ondertussen snijd je de sla, maak je de pita open en kun je de broodjes vast prepareren voor de komst van de kebab. 

Het product zelf ziet er ongebakken al vrij goed uit, maar gebakken krijgt het nog een wat goudbruiner kleurtje en wat meer knapperigheid. Planted raadt ook aan het langer te bakken als je wat meer knapperigheid wil en korter als je meer van de slappe kebab bent. Het bakt lekker snel, dus je kunt snel proeven. Wat mij daarbij opvalt is dat het mondgevoel heel goed is: het voelt goed, het is hier en daar knapperig, hier en daar wat slapper, precies zoals ik hoopte dat het zou worden. 

De smaak is oke, maar vergeleken bij de concurrentie is dit wel een heel milde kebab. Of Planted dat nu zo heeft bedoeld zodat je het zelf dan nog kunt kruiden betwijfel ik: op de verpakking geeft het aan dat er 12 procent marinade op zit. Wat mij betreft mag die marinade wel wat kruidiger, wat uitgesprokener. Heb nog een second opinion gevraagd en ook die persoon zei dat het wat laffig smaakte. Het hoeft niet meteen heel pittig te zijn, maar een beetje meer smaak mag wel. 

Veel eiwitten

Wel pluspunten voor het feit dat deze vleesvervanger vegan is en dat er veel eiwitten inzitten: 22 gram per 100 gram. Dat hebben we vooral te danken aan de basis van dit product: erwten. Daarnaast zou dit product met veel minder uitstoot en minder water worden gemaakt, maar dat dat 87 procent minder CO2 is en 85 procent minder water, dat is vergeleken met echte kebab, dus dan gaat het inderdaad hard.

Maar we klagen niet: er wordt vaak kritiek geleverd op de productie van vegetarische vleesvervangers en door erwten te gebruiken is dat een stuk minder zwaar voor de natuur. Verder moet je ook rekenen op 10 gram vetten, waarvan 1 gram verzadigd (per 100 gram, een pakje is 160 gram). En er is B12 aanwezig, een zeer gewilde vitamine onder vega’s. Het is dus zeker wel een aanrader, mits je een goede collectie kruidenpotjes thuis hebt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Vegetarisch

Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit

3D-printen kennen we vooral uit de wereld van design en techniek, maar wist je dat het ook de voedselindustrie revolutioneert? Van geprinte chocolade tot volledig op maat gemaakte maaltijden: 3D-geprint voedsel is dichterbij dan je denkt. Maar hoe werkt het precies, en belangrijker nog, smaakt het net zo goed als echt eten?

Nieuws18.03.2025

Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit

De toekomst van voedselproductie
Wat zit er in een acai bowl?

Acai bowls zijn lekker gezond. Maar, wat zit er eigenlijk in? Lees in dit artikel wat er in zo'n lekker ontbijt gaat.

Food11.11.2024

Wat zit er in een acai bowl?

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Ga je met een vegetariër uit eten en wil je diegene iets minder keuze bieden dan hij of zij gewend is? En heb je zin in gewoon lekker eten waar -ook jij- blij van wordt? Vegitalian is je huiskamer.

Hotspots25.09.2024

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Kweekvlees lijkt in opkomst te zijn als mogelijke oplossing om de voedingsindustrie te verduurzamen. Dat blijkt uit recent onderzoek van YouGov in opdracht van de non-profit en denktank Good Food Institute (GFI Europe)....

Food05.07.2024

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Het Nederlandse Yespers is een bedrijf met een duidelijke missie: bijvoorbeeld door voedselverspilling te voorkomen en het investeren in het duurzaam verhogen van kwantiteit en kwaliteit van ons voedsel. Dat klinkt ambit...

Gezond29.02.2024

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

New York Pizza en De Vegetarische Slager gaan samenwerking aan om het vegetarische aanbod bij de pizzaketen uit te breiden. Het eerste wapenfeit zijn drie tijdelijke, vegetarische actiepizza’s: de Plant burger, Planter...

Food28.04.2023

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Het is deze week ‘De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ en inmiddels is dat het moment voor allerlei producenten om nieuwe plantaardige producten te introduceren. Dit jaar zat er weinig boeiends tussen, behalve da...

Nieuws09.03.2023

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers