Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Als vegetarier kun je na het uitgaan altijd wel een patatje eten, maar soms wil je ook iets exotischers. Je vrienden hebben allemaal een Turkse pizza gegeten of een broodje doner, maar jij komt met een knorrend maagje thuis, wetende dat de alcohol in je lijf om een vette hap schreeuwt. Gelukkig maak je thuis binnen 5 minuten je eigen pita kebab. Bijvoorbeeld met Planted, een merk dat onder andere in restaurants te vinden is met zijn burgers, maar dat ook veel barbecue-producten heeft zoals spiezen en dus deze kebab. Hoe bevalt-ie?
Planted Kebab
Wat ik me nog kan herinneren van toen ik nog vlees at, dat was dat shoarma nooit mijn ding was. Die flubberige stukjes die er soms inzitten, daar doe je me geen plezier mee. Inmiddels doe je me al tien jaar geen plezier meer met vlees, maar ken ik inmiddels wel veel vega-hapjes op mijn duimpje.

Op het gebied van kebab zijn er diverse keuzes in het schap. Je hebt de plantaardige gyros van Vivera, de seitan kebab van Albert Heijn, kipshoarma van de Vegetarische Slager en de ultieme favoriet Karma Kebab bij Jumbo. Planted heeft zijn kebab onder andere in de schappen van Albert Heijn liggen en de verpakking ziet er mooi uit.
Een goedgevulde pita
Planted valt qua prijs een beetje tussen de gewone vega-vleesvervangers en de duurdere Beyond in. Je betaalt voor dit bakje van de foto’s 3,99 euro bij Appie en daar kun je met twee of drie personen van eten. Ik heb voor mijn Planted-test heel bewust heel eenvoudig gedaan: je eet een pita immers vooral ‘s nachts na het uitgaan, of soms wel als avondeten, maar het moet een snelle hap zijn, toch? Dus lekker pitabroodjes van de supermarkt, knoflooksaus van de supermarkt, een krop sla erbij en eventueel nog wat komkommer en tomaat, of paprika.
Je kunt het helemaal naar smaak doen. Ik stop pita’s meestal in een broodrooster, dan zijn ze het snelst klaar. Het langst moet je nog wachten op de Planted en dat neemt maar 4 tot 5 minuten in beslag om even lekker op te bakken. Ondertussen snijd je de sla, maak je de pita open en kun je de broodjes vast prepareren voor de komst van de kebab.

Het product zelf ziet er ongebakken al vrij goed uit, maar gebakken krijgt het nog een wat goudbruiner kleurtje en wat meer knapperigheid. Planted raadt ook aan het langer te bakken als je wat meer knapperigheid wil en korter als je meer van de slappe kebab bent. Het bakt lekker snel, dus je kunt snel proeven. Wat mij daarbij opvalt is dat het mondgevoel heel goed is: het voelt goed, het is hier en daar knapperig, hier en daar wat slapper, precies zoals ik hoopte dat het zou worden.
De smaak is oke, maar vergeleken bij de concurrentie is dit wel een heel milde kebab. Of Planted dat nu zo heeft bedoeld zodat je het zelf dan nog kunt kruiden betwijfel ik: op de verpakking geeft het aan dat er 12 procent marinade op zit. Wat mij betreft mag die marinade wel wat kruidiger, wat uitgesprokener. Heb nog een second opinion gevraagd en ook die persoon zei dat het wat laffig smaakte. Het hoeft niet meteen heel pittig te zijn, maar een beetje meer smaak mag wel.
Veel eiwitten
Wel pluspunten voor het feit dat deze vleesvervanger vegan is en dat er veel eiwitten inzitten: 22 gram per 100 gram. Dat hebben we vooral te danken aan de basis van dit product: erwten. Daarnaast zou dit product met veel minder uitstoot en minder water worden gemaakt, maar dat dat 87 procent minder CO2 is en 85 procent minder water, dat is vergeleken met echte kebab, dus dan gaat het inderdaad hard.
Maar we klagen niet: er wordt vaak kritiek geleverd op de productie van vegetarische vleesvervangers en door erwten te gebruiken is dat een stuk minder zwaar voor de natuur. Verder moet je ook rekenen op 10 gram vetten, waarvan 1 gram verzadigd (per 100 gram, een pakje is 160 gram). En er is B12 aanwezig, een zeer gewilde vitamine onder vega’s. Het is dus zeker wel een aanrader, mits je een goede collectie kruidenpotjes thuis hebt.

Verder lezen over Vegetarisch

Nieuws18.03.2025
Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit
De toekomst van voedselproductie
Food11.11.2024
Wat zit er in een acai bowl?

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Food05.07.2024
Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Gezond29.02.2024
Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

Nieuws09.03.2023