De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het lijkt erop dat er weer een échte innovatie is op het gebied van plantaardig vlees. Na Londen, Berlijn en Amsterdam zijn nu in de horeca door heel Nederland en bij toeleveranciers producten van Redefine Meat verkrijgbaar. Misschien zegt dat je helemaal niks, maar dit is het Israëlische bedrijf dat achter de plantaardige Biefstuk Bali bij Loetje.
Er was namelijk een reden dat rocksterchef Marco Pierre White (MPW) in Nederland was. Hij is namelijk ambassadeur van het bedrijf geworden. Hij noemt het plantaardige vlees van Redefine Meat de meest belangrijke voedingsinnovatie van ‘onze tijd’. Een krachtig statement van iemand met zo’n aanzien in de gastronomische wereld.
New meat
Een van de redenen dat een legende al MPW zo enthousiast is over de producten heeft ermee te maken dat ze écht opvallend veel op vlees lijken. Niet voor niets noemt het bedrijf dit zelf ‘the new meat’. Na drie jaar studeren op de structuur van vlees is er met behulp van onder meer 3D-printers een manier gevonden om de structuur, textuur en smaak van vlees na te bootsen. Zo wordt spierweefsel, bloed en vet op plantaardige basis worden geproduceerd. De steaks worden met de printer gemaakt, de andere producten met een gepatenteerde technologie.
Ron’s Gastrobar
Naast bij Loetje zijn de producten van Redefine Meat in veel verschillende restaurants al te vinden. En wat opvalt, gerenommeerde chefs durven er hun handen aan te branden. Een van hen is topchef Ron Blaauw en in zijn Gastrobar heeft hij de producten op de kaart staan. Onder meer het lamsvlees, burger, gehakt en natuurlijk de biefstuk.
Chefkok Ron Blaauw over het waarom: “In september vorig jaar heb ik het nieuwe vlees voor het eerst geproefd en ook zelf bereid. De structuur en het mondgevoel doen akelig goed denken aan echt vlees. Hetzelfde geldt voor de sappigheid. Ook de bereiding en het bakken zorgen voor het echte vleesgevoel.”
Proeven
Wat mij persoonlijk aan dit alles het meest opviel, was dat de andere plantaardige producten me enorm verraste terwijl ik van de biefstuk het meest had verwacht. Natuurlijk is het een soort van ‘valsspelen’ als je een sterrenchef met zulke producten iets laat maken.
Desalniettemin waren het plantaardig gehakt briljant in taco’s en het plantaardig lamsvlees in een gerecht gebruikt. Wist je niet van tevoren hoe het zat, dan had je nóóit het verschil geproefd.
Geprinte biefstuk
De burger is wel een goede burger, maar eerlijk is eerlijk ben ik nooit heel erg onder de indruk van plantaardige burgers. Die doen het gewoon niet voor me. Hoe Blaauw de steak gebruikt in een gerecht is echt fantastisch, dat alleen is al een schouwspel. Als je na de eerste hap bedenkt dat dit stuk vlees geprint is, zorgt dat echt voor een mindfuck. Fascinerend dat techniek al zo ver is gekomen.
En toch, was dit voor mij de tegenvaller. Dat komt voornamelijk omdat er nooit aan mijn verwachtingspatroon voldaan had kunnen worden. Maar de steak lijkt véél meer op een vorm van draadjesvlees dan wat anders. Neemt niet weg dat het echt héél knap gemaakt is.
Wil je het nieuwe vlees zelf proberen? Dan moet je naar Ron Gastrobar of even checken bij welke restaurants bij jou in de buurt de producten van Redefine Meat op de kaart staan.
Verder lezen over Flexitariër

Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Food08.05.2023
Foie gras zorgt weer controverse; protesten bij restaurants

Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers

Food16.01.2023
Beyond Meat start het jaar groener en positiever in strijd met Blue Monday
Verder lezen over Plantaardig

Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers
Verder lezen over Restaurant

Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Verder lezen over Vegetarisch

Nieuws18.03.2025
Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit
De toekomst van voedselproductie
Food11.11.2024
Wat zit er in een acai bowl?

Food03.11.2024
Planted Kebab: prima voor de pita

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Food05.07.2024
Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Gezond29.02.2024
Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu
Verder lezen over Vlees

Food09.01.2024
Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballen
Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Food05.05.2022
Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Nieuws29.04.2022
Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

Nieuws30.03.2022