Food03.10.2021

Tempura wordt gezien als iets typisch Japans, maar de techniek komt uit Portugal


De kans is heel erg groot dat als je het over tempura hebt, dat je dan ook gelijk aan Japan denkt. In het land van de rijzende zon is de kooktechniek tot een ware kunst uitgegroeid, maar wat weinig mensen weten is dat de techniek eigenlijk uit Portugal komt. Zo namen Portugese zeevaarders de techniek de wereld over.

Tempura is het gebruiken van beslag om allerlei soorten groenten, eetbare bladeren en zeevruchten te coaten en in olie te bakken. In de 15e tot de 18e eeuw namen Portugese zeevaarders onder meer deze kooktechniek en allerlei ingrediënten mee op hun tochten naar Afrika, Azië en Amerika. Daarmee brachten ze hun hele culinaire gewoontes de wereld over waar ze op de dag van vandaag nog altijd gebruikt worden.

Nanban-handelsroute

Het waren drie Portugese schippers die in 1543 als eerste Europeanen voet aan wal zetten in Japan. Zij vestigden er een handelshaven voor vuurwapens en goederen. Deze handelsroute is nog altijd van kracht en heet de Nanban-handelsroute. In de periode dat deze gevestigd werd, zorgden dat ervoor dat in Europa Portugal de dominante handelspartner werd en was van Japan.

Jezuïeten

In het kielzog van schippers kwamen later ook Portugese jezuïeten naar Japan om de lokale bevolking te bekeren en catechiseren. Dat bracht ook katholieke voorschriften met zich mee, zoals het verbod op het eten van vlees in vastentijd. In Portugal bracht dat koks op het idee om het recept ‘peixinhos da horta’ te ontwikkelen. Letterlijk betekent dit ‘kleine vis uit de tuin’ en was een voorloper van hoe we tempura nu kennen.

Portugese tempura

De koks doken de tuin in om daar kleurrijke groenten of bonen te vinden en die in de keuken te dompelen in beslag en daarna te frituren. Qua uiterlijk kwamen ze er dan uit te zien als kleine stukjes vis. Voor de Portugezen was dit wel een reden om ze te eten, want sardines en horsmakreel waren toen al favorieten.

Japanse tempura

Door de ‘peixinhos da horta’ kwamen ook de Japanners in aanraking met de Portugese tempura en zij zijn er enigszins mee aan de haal gegaan met de techniek. Want naast groenten begonnen ze alles in beslag te dompelen en daarna te frituren, denk daarbij aan vis, zeevruchten, allerlei groenten zoals asperges, lotuswortel en zelfs shiso-bladeren. Verschillende onderzoekers zijn er zelfs van overtuigd dat in de Japanse keuken frituren niet voorkwam, voordat de Portugezen het introduceerden. Dat gaat bijvoorbeeld ook op voor bijvoorbeeld Brazilië.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner