De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aquaculture Stewardship Council (ASC). Daarmee toont het bedrijf aan dat de vis verantwoord gekweekt wordt met minimale negatieve gevolgen voor mens en milieu.
Dit is een unieke prestatie, want deze certificering maakt Seafarm de eerste viskweker ter wereld die deze ontvangt voor platvis. Naast tarbot worden er bij het Zeeuwse bedrijf allerlei vis, schaal- en schelpdieren gekweekt. Daarbij speelt het zilte water uit de Oosterschelde een voorname rol en bij de productie wordt er verder geen gebruik gemaakt van antibiotica of geneesmiddelen.
Vissersfamilie
Mede-eigenaar Dave Bout over de certificering: “Onze oprichters komen uit een echte vissersfamilie. We hebben altijd een sterke band met de zee gehad, maar beseffen dat visserij niet oneindig is. Daaruit is de wens ontstaan om het milieu te beschermen. We zijn er immers afhankelijk van voor ons voedsel.
De ASC-certificering geeft onze klanten een aantoonbare garantie van deze toewijding. Het betekent dat we hen kunnen laten zien dat onze inzet voor het milieu op transparante wijze is gecontroleerd. Omdat we ons eigen restaurant ter plekke runnen, weten we dat dit soort zekerheid steeds belangrijker wordt voor visliefhebbers.
Bijzondere standaard
Om de certificering te ontvangen moet een platviskwekerij aantonen dat het de milieueffecten beperkt, zoals het minimaliseren van het gebruik van chemicaliën en het handhaven van een hoge waterkwaliteit. Ook moet de kwekerij aantonen op een sociaal verantwoorde manier te handelen door werknemers een veilige en eerlijke werkomgeving te bieden, en buren en lokale gemeenschappen met respect te behandelen
Maud van den Haspel, ASC General Manager in Nederland, vult aan: “Deze certificering demonstreert de toegewijde benadering van verantwoorde kweek van Seafarm. Bovendien is het goed nieuws voor Nederlandse visliefhebbers, want dit betekent dat ze kunnen genieten van hun tarbot in de wetenschap dat deze is geproduceerd met een minimale impact op milieu en sociaal gebied.”
Verder lezen over Vis

Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Food03.11.2021