Food19.08.2021

Wat is de vijfde standaardsmaak umami nou precies?


We hebben eigenlijk altijd geleerd dat er vier standaardsmaken bestonden: bitter, zoet, zout en zuur. Toch was er altijd wat rumoer te horen over een mysterieuze vijfde smaak die ‘umami’ genoemd werd. Het afgelopen decennium is het in de gastronomie een belangrijk gespreksonderwerp geweest en inmiddels is deze hartige smaak algemeen omarmd als de vijfde standaardsmaak.

Het meest opmerkelijke is dat umami als smaak al in 1908 (!) werd ontdekt door professor Kikunae Ikeda van de Keizerlijke Universiteit van Tokio. Hij ontdekte dat kombu een aminozuur bevat (glutamaat) dat ervoor zorgt dat het een vlezige smaak krijgt. Ikeda bedacht er een nieuw woord voor: ‘umami’ dat zich volgens hem het beste liet vertalen als ‘aangename hartige smaak’.

Zo smaakt het

Umami is voor de tong een van de meest complexe smaken en het komt in heel veel ingrediënten en gerechten voor. De hartige of vlezige smaak vind je in een hamburger van de barbecue, een bord ramen waar zeewier of nori-vellen inzitten, in allerlei paddenstoelen maar bijvoorbeeld ook in Parmezaanse kaas. Omdat het ervoor zorgt dat je speeksel aanmaakt is het net zo goed een smaaksensatie als alleen een smaak.

Umamirijk voedsel

Zoals hierboven staat zit in heel veel soorten rund- en varkensvlees umami, maar bijvoorbeeld ook in tomaten. Aangezien we dit soort producten al jaar en dag in onze keuken gebruiken is umami als smaak stiekem al best lang ingeburgerd. Om een goed beeld te krijgen van waar allemaal umami inzit een klein lijstje.

In tomaten zit umami en in tomatenpuree kun je de meeste hartige smaak vinden. Datzelfde geld voor vissaus, door de gefermenteerde vis heeft deze saus een hele diepe umami-smaak. Veel paddestoelen zijn rijk aan umami, maar dan vooral de gedroogde varianten. Verse paddestoelen bevatten een minder geconcentreerde doses. Datzelfde gaat op voor rundvlees, zeker als het vlees lang heeft moeten koken is het vol van umami.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart