Food14.03.2020

Welk voedsel is na de houdbaarheidsdatum nog eetbaar?


In het kader van voedselverspilling tegengaan is het goed om zo af en toe stil te staan bij wat je weggooit en vooral ook waarom. Want volg je netjes de THT- of TGT-datum om iets weg te gooien of wijk je daar van af? In dit artikel laten we zien welke producten langer te gebruiken zijn dan de THT-datum.

Daar gaat het al vaak fout, want wat is het grote verschil tussen de THT- en TGT-datum? De eerste staat voor ‘Tenminste houdbaar tot’ en die vind je vooral op producten die niet snel bederven zoals, pasta of koffie. TGT staat voor ‘Te gebruiken tot’ en die vind je vaak op (koel)verse producten als vlees, vis of voorgesneden groente.

Verwarring

Aangezien we met twee soorten houdbaarheidsdata werken, is dat niet altijd duidelijk. Dus knoop in je oren dat de TGT-datum overwegend gelijk heeft. Mocht je na het verstrijken van die datum twijfelen om iets tóch te eten: kijk goed naar het product, ruik eraan. Klopt er op die gebieden iets niet, dan mag je er afscheid van nemen.

Welke producten zijn wel langer te gebruiken?

De THT-datum heeft bij veel producten meer met de kwaliteit van het voedsel te maken, dan met de feitelijke veiligheid. Vandaar dat er vrij veel producten zijn die na de THT-datum nog goed te eten zijn.

Eieren

De grootste verstekelingen zijn wel eieren. Hoewel ze na de THT-datum wel wat smaak en kwaliteit verliezen, zijn ze drie tot vijf weken na aankoop te gebruiken. Mochten ze een zwavelgeur hebben: weggooien. Een hardgekookt eitje blijft maximaal een week goed in de koelkast.

Verpakte pasta’s

Als je de verpakking niet geopend hebt, dan gaan de pasta’s makkelijk tot één tot twee jaar na THT-datum mee. Verse pasta is dat meestal slechts vier tot vijf dagen. Vries je de verse pasta in, dan is deze zes tot acht maanden houdbaar.

<em>Afbeelding: Verse pasta is vier tot vijf dagen goed te houden in de koelkast.<\/em>
Afbeelding: Verse pasta is vier tot vijf dagen goed te houden in de koelkast.

Kaas

Algemeen bekeken gaat kaas vaak langer mee dan de houdbaarheidsdatum. Zelfs als op de kaas wat schimmel groeit, is-ie nog te redden als je dat gedeelte wegsnijdt. Bij zachtgerijpte kazen zoals camembert en brie is witte schimmel volgens kenners zelfs normaal. Blij blauwe kaas is een heldere schimmel goed als deze gelijkmatig en via een adermatigpatroon is verspreid en zich niet op een plek concentreert. Gekleurde schimmels zijn dat niet, dat is een teken om alles weg te gooien.

Brood

Zie je geen schimmel? Dan is brood nog te eten. Op kamertemperatuur blijft het meestal vijf tot zeven dagen goed, gekoeld zo’n drie tot vier dagen. Vers brood kun je minstens drie maanden vers houden in de vriezer.

Ontbijtgranen

Ontbijtgranen gaan ongeopend nog zes tot acht maanden mee na de THT-datum. Als je de verpakking geopend is, dan zijn ze toch nog vier tot zes maanden goed. In de koelkast zijn gekookte granen als havermout vier tot vijf dagen goed na bereiding.

<em>Afbeelding: Ontbijtgranen gaan zes tot acht maanden langer mee dan de THT-datum.<\/em>
Afbeelding: Ontbijtgranen gaan zes tot acht maanden langer mee dan de THT-datum.

Diepvries

Als je verse producten in de vriezer doet, blijven ze langer houdbaar en vers. Bevroren fruit en diepvriesgroenten blijven dat acht tot tien maanden. Rauw vlees blijft dat drie tot vier maanden in de vriezer. Een hele kip kan zelfs tot een jaar goed blijven in de diepvries. Voor rauwe vis geldt dat het zes tot negen maanden meegaat, gerookte vis drie tot zes maanden en ingevroren vis gekocht in supermarkt blijft dat tien tot 12 maanden. Kleine sidenote: ongeopende blikken vis (zoals tonijn) gaan twee tot vijf (!!) jaar mee na de THT-datum.

Ingeblikt voedsel

Die sidenote geeft het perfecte bruggetje naar ingeblikte voeding. Die gaan veel langer mee dan de THT-datum op de verpakking. Hoewel het met zure producten als tomaten en ananas nog tegen kan vallen gaan overige ingeblikte producten één tot twee jaar na de THT-datum mee. Voor zoiets als Smack is dat zelfs twee tot vijf jaar.

Zuivel

Ongeopende en gekoelde yoghurt is twee tot drie weken na de THT-datum nog eetbaar. Mits deze niet raar ruikt of beschimmeld is. Bevroren yoghurt blijft tot twee maanden houdbaar. Melk is vijf dagen of langer nog drinkbaar na de THT-datum. De lengte heeft vooral te maken met het vetgehalte. Meer vet is minder lang houdbaar. Is de melk verkleurd, klonterig en komt er een zure lucht vanaf? Weggooien!

Honing

Een van de producten waarvan iedereen wel weet dat het lang houdbaar is, dan is het honing wel. Door de samenstelling van het goedje overleven bacteriën en micro-organismen er niet in. Zodoende is het lang houdbaar. De enige manier waarop honing bederft, is als het blootgesteld wordt aan water.

<em>Afbeelding: Honing bederft alleen maar als het in aanraking is geweest met vocht.<\/em>
Afbeelding: Honing bederft alleen maar als het in aanraking is geweest met vocht.
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Voedselverspilling

Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Wat als een croissantje niet meer knispert? Dit is hoe je oude croissantjes toch nog voor iets goed inzet: een lekker dessert.

Food13.09.2024

Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

Coca-Cola gaat in Nederland samenwerken met Too Good To Go. Zo kondigen beide bedrijven vandaag aan. Eind vorig jaar startte Too Good To Go – de grootste marktplaats voor voedseloverschotten wereldwijd – met het aanb...

Nieuws20.11.2023

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Botanisch bierbrouwer Lowlander brouwt al jaren bieren met kruiden, specerijen en vers fruit die ieder hun unieke smaak toevoegen aan een bier. De volgende stap van de brouwer is om een roterend assortiment fruitbieren t...

Drinks12.04.2023

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Deze week is het de Nationale Verspillingsvrije Week en zetten allerlei bedrijven hun beste beentje voor om voedselverspilling terug te dringen. Maaltijdboxleverancier HelloFresh onderzocht hoe de Nederlander hier tegeno...

Nieuws14.09.2022

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Afvalvrije online supermarkt Pieter Pot gaat deze week voor het eerst offline bij Stach in Amsterdam en Haarlem. Mede ingegeven door de Verspillingsvrije Week zijn er producten zoals pindakaas en popcorn van de verpakkin...

Nieuws13.09.2022

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels

Vanaf vandaag kunnen klanten in elke Albert Heijn winkel in het hele land Overblijvers-pakketten reserveren en aanschaffen. Deze pakketten bevatten producten die aan het einde van de dag overblijven en dichtbij hun houdb...

Nieuws12.09.2022

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels