Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Het weekend staat voor de deur en dat is voor veel mensen het uitgelezen moment voor een croissantje. Of je ervoor naar de bakker gaat, een set Danerolles in elkaar vouwt of de mini-croissantjes uit de zak Party Brood vist, dat maakt niet uit, ze zijn genieten. Tenzij.. ze dat niet meer zijn. Dit is hoe je oude croissantjes toch nog voor iets goed inzet: een lekker dessert.
Verspillingsvrije week
Het is deze week Verspillingsvrije Week en dat betekent dat we stilstaan bij het zo min mogelijk weggooien van dingen. Scheelt je weer een wandeling naar de vuilnisbak, een lege maag en geld. Win-win-win dus. Dat is ook wel nodig, want een kwart van het voedsel in Nederland wordt nooit opgegeten: 2 miljard kilo per jaar. We zouden van kliekjes elke keer 40 procent de vuilnisbak in mieteren en dat is 277 euro per persoon per jaar. Dat zijn best een aantal leuke avondjes uit.
AEG deelde met ons deze Verspillingsvrije Week een heerlijk recept voor iedereen die na het bakken wel eens een Danerolles vergeten is in de oven, of die nu eenmaal niet blij wordt van een niet-knapperige hap croissant. De circulaire chef kok Bryce Steba ontwikkelde de Croissant Cake. Het bewijs dat je een restje niet in de prullenbak moet gooien, maar juist nog even in de oven.
Het heeft wel tijd nodig: 25 minuten bereiden en 130 minuten wachten. Maar dan heb je wel 2 tot 3 porties van deze heerlijke cake.
Ingrediënten
4-6 overgebleven croissants of ander elk ander koffiebroodje
1 ei
200 ml melk
75 gr suiker
75 ml water
50 gr suiker los
Keukengerei
1 mengkom
1 fijne rasp
1 garde
1 cake bakvorm
2 vellen bakpapier
AEG 9000 SteamPro (of andere stoomoven)
Kwast
Bereidingswijze
1. Kook 75 gr suiker en 75 ml water tot de suiker oplost en laat afkoelen
2. Snijd de croissants in grove stukken
3. Klop de melk en ei tot glad mengsel
4. Vet de bakvorm in en leg 1 vel bakpapier strak in de vorm
5. Haal de stukken croissant goed door het mengsel, vul de ingevette bakvorm en giet het restje mengsel eroverheen
6. Leg het tweede vel bakpapier erop en zet weg voor 1 uur
7. Verwarm de oven voor op 180 graden combisteam
8. Haal na 1 uur het bakpapier eraf en giet 100 ml suikerwater over de cake, leg het bakpapier hierna weer netjes in de vorm
9. Zet de vorm in de oven en bak het af voor 50 minuten
10. Haal na 50 minuten de vorm uit de oven en zet de oven op 160 graden droge lucht
11. Verwijder het bakpapier en besprenkel je cake met het laatste suikerwater
12. Zet de vorm terug in de oven voor 20 minuten
Serveertip: serveer je cake warm met een schep crème fraiche of vanille-ijs.
Ja, we zeiden niet dat het gezond was: maar je zorgt wel dat er nog iets komt van je croissant. En het geeft je niet alleen door de smaak een lekker gevoel: eten redden voelt nu eenmaal als een goede daad en dat is een fijn gevoel.
Verder lezen over Voedselverspilling
Nieuws20.11.2023
Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Drinks12.04.2023
Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit
Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto
Nieuws14.09.2022
Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten
Nieuws13.09.2022
Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline
Nieuws12.09.2022
Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels
Nieuws02.09.2022