Food13.09.2024

Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert


Het weekend staat voor de deur en dat is voor veel mensen het uitgelezen moment voor een croissantje. Of je ervoor naar de bakker gaat, een set Danerolles in elkaar vouwt of de mini-croissantjes uit de zak Party Brood vist, dat maakt niet uit, ze zijn genieten. Tenzij.. ze dat niet meer zijn. Dit is hoe je oude croissantjes toch nog voor iets goed inzet: een lekker dessert.

Verspillingsvrije week

Het is deze week Verspillingsvrije Week en dat betekent dat we stilstaan bij het zo min mogelijk weggooien van dingen. Scheelt je weer een wandeling naar de vuilnisbak, een lege maag en geld. Win-win-win dus. Dat is ook wel nodig, want een kwart van het voedsel in Nederland wordt nooit opgegeten: 2 miljard kilo per jaar. We zouden van kliekjes elke keer 40 procent de vuilnisbak in mieteren en dat is 277 euro per persoon per jaar. Dat zijn best een aantal leuke avondjes uit. 

AEG deelde met ons deze Verspillingsvrije Week een heerlijk recept voor iedereen die na het bakken wel eens een Danerolles vergeten is in de oven, of die nu eenmaal niet blij wordt van een niet-knapperige hap croissant. De circulaire chef kok Bryce Steba ontwikkelde de Croissant Cake. Het bewijs dat je een restje niet in de prullenbak moet gooien, maar juist nog even in de oven. 

Het heeft wel tijd nodig: 25 minuten bereiden en 130 minuten wachten. Maar dan heb je wel 2 tot 3 porties van deze heerlijke cake.

Ingrediënten

4-6 overgebleven croissants of ander elk ander koffiebroodje
1 ei
200 ml melk
75 gr suiker
75 ml water
50 gr suiker los

 

Keukengerei

1 mengkom
1 fijne rasp
1 garde
1 cake bakvorm
2 vellen bakpapier
AEG 9000 SteamPro (of andere stoomoven)
Kwast

 

Bereidingswijze

1. Kook 75 gr suiker en 75 ml water tot de suiker oplost en laat afkoelen
2. Snijd de croissants in grove stukken
3. Klop de melk en ei tot glad mengsel
4. Vet de bakvorm in en leg 1 vel bakpapier strak in de vorm
5. Haal de stukken croissant goed door het mengsel, vul de ingevette bakvorm en giet het restje mengsel eroverheen
6. Leg het tweede vel bakpapier erop en zet weg voor 1 uur
7. Verwarm de oven voor op 180 graden combisteam
8. Haal na 1 uur het bakpapier eraf en giet 100 ml suikerwater over de cake, leg het bakpapier hierna weer netjes in de vorm
9. Zet de vorm in de oven en bak het af voor 50 minuten
10. Haal na 50 minuten de vorm uit de oven en zet de oven op 160 graden droge lucht
11. Verwijder het bakpapier en besprenkel je cake met het laatste suikerwater
12. Zet de vorm terug in de oven voor 20 minuten

Serveertip: serveer je cake warm met een schep crème fraiche of vanille-ijs.

 

Ja, we zeiden niet dat het gezond was: maar je zorgt wel dat er nog iets komt van je croissant. En het geeft je niet alleen door de smaak een lekker gevoel: eten redden voelt nu eenmaal als een goede daad en dat is een fijn gevoel.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Voedselverspilling

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

Coca-Cola gaat in Nederland samenwerken met Too Good To Go. Zo kondigen beide bedrijven vandaag aan. Eind vorig jaar startte Too Good To Go – de grootste marktplaats voor voedseloverschotten wereldwijd – met het aanb...

Nieuws20.11.2023

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Botanisch bierbrouwer Lowlander brouwt al jaren bieren met kruiden, specerijen en vers fruit die ieder hun unieke smaak toevoegen aan een bier. De volgende stap van de brouwer is om een roterend assortiment fruitbieren t...

Drinks12.04.2023

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Deze week is het de Nationale Verspillingsvrije Week en zetten allerlei bedrijven hun beste beentje voor om voedselverspilling terug te dringen. Maaltijdboxleverancier HelloFresh onderzocht hoe de Nederlander hier tegeno...

Nieuws14.09.2022

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Afvalvrije online supermarkt Pieter Pot gaat deze week voor het eerst offline bij Stach in Amsterdam en Haarlem. Mede ingegeven door de Verspillingsvrije Week zijn er producten zoals pindakaas en popcorn van de verpakkin...

Nieuws13.09.2022

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels

Vanaf vandaag kunnen klanten in elke Albert Heijn winkel in het hele land Overblijvers-pakketten reserveren en aanschaffen. Deze pakketten bevatten producten die aan het einde van de dag overblijven en dichtbij hun houdb...

Nieuws12.09.2022

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels

Voorzitter Voedselbanken Nederland voorziet grote problemen voor 2023

De Voorzitter van Voedselbanken Nederland, Leo Wijnbelt, luidde donderdag op Radio 1 de noodklok. Hij voorziet voor begin volgend jaar grote problemen. Want ingegeven door de inflatie en de koopkrachtdaling neemt het aan...

Nieuws02.09.2022

Voorzitter Voedselbanken Nederland voorziet grote problemen voor 2023