De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een van de grootste keukenirritaties moet wel janken tijdens het snijden van uien zijn. Niet voor niets zijn er in allerlei supermarkten voorgesneden / gesnipperde uien te koop. Als je aan iemand vraagt of hij een tip heeft om het huilen tegen te gaan, dan komt er altijd wel een huis-tuin-en-keukenoplossing. Maar wat als er daadwerkelijk trucjes zijn die zorgen dat je ogen niet beginnen te tranen?
Misschien is het dan eerst wel even handig om erachter te komen waarom je ogen beginnen te tranen als je uien snijdt. Eigenlijk is het niets anders dan een chemische reactie die plaatsvindt. Als je een ui snijdt komen de zuren in de ui in contact met enzymen. Dit zorgt ervoor dat er een vluchtig chemisch stofje vrijkomt en dat zorgt voor tranende en prikkende ogen.
Preventie
Je hebt vast ooit iemand met een duikbril op uien zien snijden, ziet er natuurlijk niet uit en lijkt vooral een grap. Maar, het beschermen van je ogen is een vrij goede manier om het janken tegen te gaan. Een normale bril gaat je niet helpen, maar alle brillen die dicht zijn en goed op je hoofd aansluiten kunnen redding bieden.
Mes
Een van de belangrijkste zaken in de keuken is het hebben van scherpe messen. Bij het snijden van uien gaat dit helemaal op. Met een goed scherp mes zorg je dat uien minimale ‘schade’ oplopen bij het snijden en dus minder zuren loslaat. Daarnaast is het heel handig om je basis snijvaardigheden om te krikken.
Koelkast of diepvries
Dit gaat vast als een van de vagere opties klinken, maar het helpt om je uien in de koelkast te houden, even vijftien minuten in de diepvries te leggen of om ze onder te dompelen in een ijsbadje. Door uien af te koelen zorg je ervoor dat er tijdens het snijden minder van het chemisch stofje vrijkomt.
Ventilator
Een andere manier om het chemisch stofje voor een deel weg te krijgen is om een ventilator naast je te zetten als je uien wil gaan snijden. Heel simpel: met een ventilator verwaait de chemische stof. Wil je het helemaal afmaken kun je ook nog eens de afzuigkap aanzetten. Dit gaat wel een kakofonie van geluid worden, maar janken tijdens het uien snijden gaat het in ieder geval niet meer worden.
Afspoelen
Deze methode doet eigenlijk hetzelfde als de bovenstaande twee: het verminderen van de hoeveelheid chemisch stofje dat vrijkomt met het snijden. Het afkoelen van een ui werkt daarbij heel goed. Als je een ui onder een koude kraan houdt, dan krijg je enigszins hetzelfde voor elkaar. Al voelt het waarschijnlijk heel raar om een ui af te spoelen voor je ‘m gaat snijden.
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024