Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
De populairste keukenhulp van Nederland, de Philips Airfryer krijgt serieuze concurrentie uit eigen huis. Maar lalen we eerst even teruggaan in de tijd. Het is 2010 als Philpis tijdens de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn de 1e generatie Airfryer introduceert. Een heteluchtfriteuse, ontwikkeld met behulp van de gepatenteerde Rapid Air-technologie was in staat om voedsel te bereiden met minder olie, wat direct resulteerde in het maken van gezondere maaltijden. Het was vanaf dat moment een regelrechte sensatie die jarenlang telkens leek te zijn uitverkocht vanwege het grote succes.
Door dit succes bleef Philips in de daaropvolgende jaren, de Airfryer verder ontwikkelen en verbeteren. De meest significante upgrade (buiten de vele design updates en formaten) was eind 2023 de introductie van de Philips 3000-serie Airfryer met twee manden (de Dual Basket). Dit model werd ontworpen om gebruikers de mogelijkheid te bieden om twee verschillende gerechten tegelijkertijd te bereiden, dit dankzij de aanwezigheid van twee aparte manden.
Na al die jaren was het wel duideijk dat Philips nog steeds bezig was met innovatie binnen het Airfryer-assortiment en om aan de veranderende behoeften van consumenten te voldoen. Gezond eten krijgt gelukkig steeds meer aandacht en dat is naast lagere energiekosten precies de belangrijkste reden voor de aanschaf van Airfryer.
Airfryer met twee manden én een stoomfunctie, the next level
Met de introductie van een Airfryer met twee manden én een stoomfunctie tilt Philips zijn grootste succesproduct naar een geheel nieuw niveau. Maar wat betekent dat voor de klassieke Airfryer die al jaren een synoniem is voor snel, gezond en makkelijk koken? Is dit de ultieme upgrade, the next level, of het begin van het einde voor de klassieke Airfryer?
Een revolutie die begon in 2010
Niet schrikken maar sinds Philips de eerste Airfryer lanceerde in 2010, zijn er wereldwijd meer dan 35 miljoen exemplaren van verkocht. In Nederland is het apparaat haast onmisbaar geworden in keukens van gezinnen, studenten en foodies. Het biedt een alternatief voor frituur, oven én grill in één compacte machine. Niet voor niets noemt Philips zichzelf met recht de uitvinder én marktleider op dit gebied.
Wat is er nieuw?
De nieuwe Philips Airfryer 5000 Series, hij heeft dus geen specifieke eigen productnaam gekregen, heeft twee aparte manden, elk met een eigen bereidingstijd en temperatuur. Nieuw is de stoomfunctie, waarmee je gerechten sappiger houdt, zeker bij groenten en vis. En precies daarin schuilt het verschil: dit is geen gewone Airfryer die ‘meer van hetzelfde biedt’, maar een volledig andere en nieuwe manier van koken. Frituren met hete lucht blijft, maar juist stomen voegt vocht, meer smaak en zachtheid toe.
Slimmer koken in minder tijd
Met deze upgrade wil Philips inspelen op de trend van moderne multifunctionele apparaten. De Airfryer wordt hiermee meer dan een frietjesmachine zoals hij ook wordt genoemd. Een beetje onterecht want er is weinig wat je niet kunt klaarmaken in een Airfryer. Dankzij de stoomoptie verandert hij in een soort slimme compacte combi-oven, waardoor je niet alleen gezonder kookt, maar ook met meer variatie. Beide manden kunnen bovendien automatisch synchroniseren, zodat alles tegelijk klaar is, iets waar traditionele Airfryers (buiten de dual-basket modellen) verder niets mee kunnen.
Philips Airfryer 5000 Series
Met een adviesprijs van nog net geen 260 euro wordt deze nieuwe Airfryer duidelijk gepositioneerd als een premium product. De vraag is, ga je voor deze fraai ogende nieuwe alleskunner, of blijf je bij het vertrouwde model die wel gelijk een stuk minder kost? De klassieke Airfryer blijft sowieso ideaal voor kleine huishoudens en werkt super eenvoudig. Maar kook je vaker, of wil je meer uit één apparaat wil halen, dan is deze Airfryer met stoomvariant wel heel erg aantrekkelijk om aan te schaffen.
Goedkoper koken zonder gas
Naast gemak en smaak biedt de nieuwe Airfryer met stoomfunctie ook een voordeliger alternatief voor koken op gas of traditionele elektrische ovens. Dankzij de snelle opwarmtijd, gerichte luchtcirculatie en korte bereidingstijd verbruikt een Airfryer aanzienlijk minder energie dan een oven, en zeker dan een kookplaat op gas.
Volgens onafhankelijke tests liggen de energiekosten voor een maaltijd uit de Airfryer gemiddeld 30 tot 50% lager dan bij conventioneel koken, vooral als je slim gebruikmaakt van voorgeprogrammeerde standen en kleine porties. In combinatie met de stoomfunctie betekent dat sneller klaar, minder verlies van voedingsstoffen én minder op je energierekening.
Welke kies jij?
De komst van deze nieuwe Airfryer voelt als een logische volgende stap. Maar ook als een moment van heroverweging: is de traditionele Airfryer nog relevant, nu er een versie is die méér kan én beter smaakt? De kans is groot dat Philips z’n eigen klassieker nu zelf op scherp zet.

Verder lezen over Airfryer

Gezond19.11.2024
Evolutie van de Philips Airfryer: de Dual Basket en dat is ronduit handig

Food14.04.2023
De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal

Food10.01.2023
Beter dan een pantosti? Een tosti uit de airfryer

Nieuws19.12.2022
Inventief in de trein: kaassoufflés klaarmaken in de airfryer
Airfry or die trying
Food29.06.2022
Kwekkeboom voegt nieuwe vegan lijn toe aan het assortiment Oven & Airfryer

Food17.10.2021
Zo maak je krokante kippenvleugels zonder gedoe in de airfryer

Food09.10.2021
In de airfryer maak je het snelst de knapperigste verse friet

Food23.08.2021
Een biefstuk bereiden in de airfryer is stiekem nog niet eens zo’n gek idee
Verder lezen over philips