Gezond13.06.2018

De Hollandse Nieuwe is er weer


Dit is wat je moet weten!

Haring. Voor sommigen een lekkernij waar het hele jaar reikhalzend naar uitgekeken wordt. Voor anderen is het een hap zeewater en van hen mochten deze vissen gewoon blijven zwemmen in zee.

Vandaag, 13 juni, is het haringseizoen geopend. Het gaat hier om de jonge haringen, ofwel Hollandse Nieuwe, die vanaf nu weer gegeten kan worden. Om de naam Hollandse Nieuwe te dragen, moet de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent hebben. Ook de traditionele bereiding is van belang: kaken, zouten en fileren. Haringliefhebber of niet, het is toch een Nederlandse traditie. Daarom volgen hieronder een aantal weetjes over de Hollandse Nieuwe:

1. Uitjes op de haring

Om de haring langer te kunnen bewaren, wordt deze in zout gelegd. Om de zoute smaak deels te compenseren, doen mensen er vaak uitjes bij. Plakjes augurk komt ook voor, om een zuurt tintje te geven.

AdobeStock_77363112
AdobeStock_77363112

2. Gezond

Af en toe een haring wegwerken, is helemaal zo slecht nog niet. De vis bevat onverzadigde omega-3 vetzuren. Dit verlaagt het cholesterolgehalte en de risico’s op hart-en vaatziekten. Verder is de vis rijk aan eiwit en verschillende vitamines. Eet het niet té vaak, want het zoutgehalte is hoog.

3. Niet overal dezelfde haring

In verschillende delen van Nederland zijn de smaakvoorkeuren van de Hollandse Nieuwe anders. In de omgeving Rotterdam eten mensen vaker kleine haring die minder zout is. In Amsterdam gaat de voorkeur naar een meer doorgerijpte haring. In Brabant eten mensen liever een kleinere zoutere haring.

Of je er nu wel of niet van houdt, wat extra kennis over de haring kan geen kwaad. Daar heb je de smaak niet voor nodig. En voor de liefhebbers, geniet van de eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen!

[Afbeelding © Joop Hoek, Adobe Stock]

[Afbeelding © Aquariagirl1970]

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Vis

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis