De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De afgelopen jaren is er vanuit de Nederlandse politiek van alles te doen over verschillende soorten belastingen op producten met suikers of vlees, de zogenaamde suikertaks en vleestaks. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is zelfs een Nationaal Preventieakkoord gesloten waar onder meer in op is genomen om minder suiker in producten te krijgen. Maar waarom blijven de taksen boven de markt hangen?
Aan het begin van deze maand besloot staatssecretaris Blokhuis van VWS om de suikertaks van tafel te vegen. Dit na het vergelijken van de resultaten van het invoeren van een suikertaks in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Frankrijk. Uit het onderzoek bleek wel dat de verkoop van suikerhoudende artikelen was afgenomen, maar niet of dit ook daadwerkelijk voordelen opleverde voor de volksgezondheid.
Nationaal Preventieakkoord
Het Nationaal Preventieakkoord is gesloten om ons als Nederlanders gezonder te maken, daarvoor worden de drie grootste oorzaken: roken, overgewicht en probleemdrinken aangepakt. Dat wordt door de overheid gedaan met met meer dan 70 maatschappelijke organisaties waarmee het akkoord gesloten is.
In totaal zijn er 200 afspraken opgenomen in het akkoord om Nederland gezonder te maken. Onder het kopje overgewicht staat de doelstelling voor 2040 als volgt omschreven: Op dit moment is ongeveer 50% van de volwassen Nederlanders te zwaar, dit moet in 2040 teruggeschroefd zijn naar maximaal 38%.
Gezondere patronen
Het idee dat je mensen kan ontmoedigen om frisdrank met suikers te drinken of minder vlees te laten eten door er een belasting op te plakken, is een bijzonder betuttelende manier van naar de problematiek kijken. Zoals ook in het akkoord staat is het sowieso verstandiger om de bron aan te pakken: de producenten.
Maak als overheid daarnaast een keuze om de Nederlandse bevolking bewuster te maken van wat een gezondere levensstijl kan doen voor het eigen lichaam, de levensduur, het milieu en de maatschappij. Grote kans dat mensen dan een bewuste keuze maken om een of twee keer in de week geen vlees te eten of om wat vaker een suikerhoudende frisdrank te laten staan. Oftewel: beloon gezonde keuzes in plaats van met een soort boetesysteem werken, want we blijven een recalcitrant volkje.
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024