Gezond14.09.2020

Waarom moeten er allerlei taksen op eten en drinken komen?


De afgelopen jaren is er vanuit de Nederlandse politiek van alles te doen over verschillende soorten belastingen op producten met suikers of vlees, de zogenaamde suikertaks en vleestaks. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is zelfs een Nationaal Preventieakkoord gesloten waar onder meer in op is genomen om minder suiker in producten te krijgen. Maar waarom blijven de taksen boven de markt hangen?

Aan het begin van deze maand besloot staatssecretaris Blokhuis van VWS om de suikertaks van tafel te vegen. Dit na het vergelijken van de resultaten van het invoeren van een suikertaks in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Frankrijk. Uit het onderzoek bleek wel dat de verkoop van suikerhoudende artikelen was afgenomen, maar niet of dit ook daadwerkelijk voordelen opleverde voor de volksgezondheid.

Nationaal Preventieakkoord

Het Nationaal Preventieakkoord is gesloten om ons als Nederlanders gezonder te maken, daarvoor worden de drie grootste oorzaken: roken, overgewicht en probleemdrinken aangepakt. Dat wordt door de overheid gedaan met met meer dan 70 maatschappelijke organisaties waarmee het akkoord gesloten is.

In totaal zijn er 200 afspraken opgenomen in het akkoord om Nederland gezonder te maken. Onder het kopje overgewicht staat de doelstelling voor 2040 als volgt omschreven: Op dit moment is ongeveer 50% van de volwassen Nederlanders te zwaar, dit moet in 2040 teruggeschroefd zijn naar maximaal 38%.

Gezondere patronen

Het idee dat je mensen kan ontmoedigen om frisdrank met suikers te drinken of minder vlees te laten eten door er een belasting op te plakken, is een bijzonder betuttelende manier van naar de problematiek kijken. Zoals ook in het akkoord staat is het sowieso verstandiger om de bron aan te pakken: de producenten.

Maak als overheid daarnaast een keuze om de Nederlandse bevolking bewuster te maken van wat een gezondere levensstijl kan doen voor het eigen lichaam, de levensduur, het milieu en de maatschappij. Grote kans dat mensen dan een bewuste keuze maken om een of twee keer in de week geen vlees te eten of om wat vaker een suikerhoudende frisdrank te laten staan. Oftewel: beloon gezonde keuzes in plaats van met een soort boetesysteem werken, want we blijven een recalcitrant volkje.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart