Gezond01.07.2020

Minder suiker in frisdrank dankzij Preventieakkoord


Frisdrankproducenten hebben een grote stap gezet om minder suiker in hun frisdranken te verwerken. Uit de jaarlijkse cijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat er in 2019 al een reductie van 25,1% aan calorieën was gerealiseerd in plaats van 2020. Dat rapporteerde staatsecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.

De afspraken die gemaakt zijn in het Nationaal Preventieakkoord, waarin de industrie zich heeft gecommitteerd, gaan over het terugdringen van de hoeveelheid suiker in frisdrank. Het aantal calorieën per 100 milliliter van een A-merk moet in 2020 met 25% en in 2025 met 30% zijn teruggebracht.

Gezonder

Hierdoor zijn de producenten genoodzaakt hun aanbod suikervrije en gezondere dranken de komende jaren uit te breiden. Het verminderen van de suiker in frisdrank gaat gestaag en is ook in absolute zin 25% minder dan in 2012. Kijkend naar de frisdranken van een A-merk die in 2019 werden verkocht, bevatten die gemiddeld genomen 20 kcal per 100 milliliter. Dat is de helft minder dan normaal was voor een frisdrank.

Taco Juriaanse, directeur van de vereniging, is blij met de inzet van de fabrikanten: “Producenten passen met succes bestaande recepturen aan zodat ze minder suiker bevatten en ontwikkelen nieuwe drankjes zonder of met weinig calorieën. Kleinere verpakkingen zijn steeds populairder en er is in de promotie van producten steeds meer nadruk op laagcalorische frisdranken en andere gezondere alternatieven. Het is duidelijk dat deze inspanningen hun vruchten afwerpen.”

Trend

Naast dat het een moetje is, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen dat de vraag naar gezondere dranken de afgelopen jaren toeneemt. Frisdranken met max 20 kcal per 100 ml gingen tussen 2017 en 2019 met 14% meer over de toonbank.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.