De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Soms weet je pas dat je iets je hele leven hebt gemist, als je het voor de eerste keer meemaakt. Dat had ik toen ik naar Oostende ging voor het Garnaalkrokettenfestival. Het idee van een foodfestival waar de garnalenkroket centraal stond sprak zó tot de verbeelding, het werd alleen maar mooier op het festival zelf. De meest belangrijke zaken die terugkomen in dit artikel: garnalenkroketten, Kurt, cava, Holtkamp, het verschil tussen duwen en trekken, mooie wijnen én Marvin Gaye.
Eerder dit jaar werd al duidelijk dat er tussen de Belgische kuststeden iets gaande was over de garnaalkroket (red. in Nederland schrijven we dit als garnalenkroket). In februari werd namelijk door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de Oostendse garnalenkroket in februari erkend als Eetbaar Erfgoed. Kustgemeenten die te laat met deze claim neerleggen, sputterden tegen.
Garnaalkrokettenfestival
In Oostende werd zodoende voor de tweede keer het Garnaalkrokettenfestival gehouden en ik had dus het geluk om erbij te mogen zijn. In een grote hal streden elf lokale restaurants om twee prijzen een van de vak- en publieksjury. Om met een van deze twee bekroningen naar huis te mogen gaan, moest er wel flink gebeund worden. In totaal werden er door de bezoekers 30.000 kroketten geproefd en zijn er door het publiek 4.000 stemmen uitgebracht.
Verwachtingspatroon
Als je een groep culinaire journalisten op zo’n festival bij elkaar zet dan weet je dat er goed gegeten, gepraat en gedronken gaat worden. Een van de metgezellen uit Amsterdam had de garnalenkroketten van Cees Holtkamp als referentiekader. Dus met een flinke dosis nieuwsgierigheid en een hoog verwachtingspatroon werd het eerste rondje ‘langs de velden’ gedaan.
Garnalenkroketten en cava
Het eerste rondje was vooral even acclimatiseren en kijken wat er allemaal ‘te koop’ was. Dat leverde naast wat kroketten van verschillende restaurants ook wat Belgische bieren én cava op. Nou houd ik wel van een goede bubbel, maar in combinatie met een garnaalkroket had ik dit nog niet gezien als dé combi. Gelukkig kan ik altijd mijn ongelijk toegeven, want garnalenkroketten en cava zijn vanaf deze dag dé standaard.
Topkroketten
Toen de basisingrediënten in de vorm van cava en alle kroketten van de restaurants op tafel stonden, was het tijd om de garnaalkroketten naar eigen inzicht te beoordelen. Hoe krokant is de paneer? Zitten er genoeg garnalen in iedere hap? Hoe is de salpicon (de dikke ragout in de kroket)? Mooi om te zien dat een van de metgezellen de uiteindelijke publiekslieveling koos als favoriete kroket en ik de winnaar van de publieksjury. Een echte connaisseur (njet!) natuurlijk.
Kuststad Oostende
Toen ik van de zomer in Brugge was voor een weekend en daar héérlijk genoot van de zon, was de bedoeling eigenlijk al om een middag naar Oostende te gaan. Beide steden zijn met gemak via het openbaar vervoer te bereiken en op een zonnige dag is het ideaal om aan zee te vertoeven. Helaas was het de twee dagen dat ik dit keer in de stad was vooral bewolkt.
Mores
Wat tijdens het festival al opviel en ook naar voren kwam bij de stadsgids, geboren en getogen in de stad, is dat de inwoners van Oostende een geheel eigen mores hebben. Waar ik eigenlijk het idee had dat de ‘gemiddelde Belg’ wat schuchter en bedeesd is, bleek het in de kuststad allemaal met wat meer humor en meer ad rem.
Brassi Grand Café
De jurywinnaar van het Garnalenkrokettenfestival was Brassi Grand Café. Nou wil het toeval dat we daar de avond van het festival ook dineerden. In een mooie setting kregen we daar een vorm van The Best Of Brassi Grand Café geserveerd met bijpassende wijnen.
Het menu bestond uit diverse gangen met in de meeste gerechten vis verwerkt. De amuse was met zalm, het voorgerecht was een samenspel van tonijn en foie gras (zó goed), in een ander gerecht speelde garnalen de hoofdrol. Maar er was ook een hoofdgerecht met de lokale Hoevekip en cèpes.
Garnalen vissen
Het idee was om de volgende ochtend zelf garnalen te gaan vangen om daarna er kroketten mee te maken. Door het slechte weer ging dit helaas niet door. Wel kregen we een masterclass van chef Luc Declerck van onder meer Bistro Mathilda. Dat begon met het pellen van de garnalen. Wie ooit met Hollandse garnalen in de weer is geweest, weet dat dit een monnikenwerk is.
Chef Declerck en de stadsgids wisten ons tijdens het pellen veel te vertellen over hoe de garnaal onderdeel is van de Oostendse eetcultuur is geworden. Het beroep van garnalenvisser ging van generatie op generatie en ook al had je geen zeebenen, dan was het maken van de garnaalkroketten in veel gezinnen een activiteit in het weekend.
Ideale kroket
Het was mooi om de passie van chef Declerck te zien voor mooie producten en dit bijzondere streekgerecht. Om van een Oostendse garnaalkroket te spreken moet-ie minimaal voor 35% gevuld zijn met noordzeegarnalen. Hoe de salpicon verder is, is voor iedere familie anders en ook voor iedere chef.
Declerck maakt er hoopjes van 65 gram van, rolt deze gelijkmatig door de bloem, eiwit en zijn paneermeel. Na een paar minuten (vier en op 165 graden) frituren heb je dan de perfecte kroket. Deze worden dan als tweetal geserveerd met een citroenpartje, gefrituurde peterselie en wat zeezout met als bijgerecht wat vers brood met goede boter.
Uitvalsbasis
Voor deze trip was onze uitvalsbasis het Upstairs Hotel dat op een steenworp afstand van de boulevard ligt. Het eerste dat je opvalt als je er binnenloopt: modern, geel en zwart. De hotelkamer was lekker ruim in een L-vorm met een heel fijne douche, een goed bed en vooral ook een Nespresso-apparaat om ’s ochtends de dag goed te beginnen. Het heeft een ideale ligging om de stad te ontdekken en te genieten van al het moois.
Marvin Gaye
Een van de meest bijzondere weetjes die aanbod kwam tijdens het verblijf in Oostende: Marvin Gaye heeft er een tijdje gewoond. Dat klonk zo ‘outlandish’ dat het enorm intrigeerde en het tijd was om even full Leo Blokhuis te gaan. En inderdaad, deze wereldster heeft vanaf 1981 anderhalf jaar in de kustplaats gewoond om aan allerlei gedoe te ontvluchten. Om het nóg een beter verhaal te maken: hij maakt er zijn album Midnight Love met monsterhit Sexual Healing op.
Hieronder in de documentaire Transit Ostend uit 1981 zie je het hele verhaal.
Verder lezen over Festival

Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Drinks09.06.2023
Op Best Kept Secret wordt weer Jupiler geschonken

Tipt06.06.2023
Tweede editie familiefestival Kidsstock staat dit weekend voor de deur

Drinks01.05.2023
Rotterdam krijgt eerste Kopstoot Festival tijdens het IDDF

Drinks29.04.2023
Een dagje Paaspop met Jack Daniel’s en Coca-Cola

Drinks27.04.2023
GiG Hard Seltzer komt deze Koningsdag met een Koninklijke GiG

Drinks04.04.2023
Jack Daniels en Coca-Cola brengen Jack and Coke in blik op de markt

Nieuws13.03.2023
Deze zomer tweede editie van Brew@theZoo in safaripark Beekse Bergen
Verder lezen over Foodtrip

Tipt25.10.2024
Waarom een Diner Cadeau perfect is voor de feestdagen!

Drinks13.06.2023
De tweede Rum Week op Bonaire vindt deze week plaats

Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Nieuws22.05.2023
Portugal wordt een gastronomische bestemming, eerste stap: een eigen Michelingids

Nieuws02.05.2023
Holland America Line viert 150e verjaardag in Rotterdam

Hotspots07.04.2023
Tourtje Tilburg: Met Bas van Foodies de nieuwe culinaire hotspots ontdekken

Hotspots06.04.2023
Notiz Hotel Leeuwarden ideale uitvalsbasis met gastronomische parel Wannee

Hotspots09.02.2023
6 hotspots op Bonaire die je zeker moet bezoeken als je er bent
Verder lezen over Friet

Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Nieuws13.06.2023
Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Nieuws27.05.2023
Nieuwe wetgeving maakt eigen bakje meenemen naar snackbar lucratief
(vanaf 1 juli)
Nieuws01.05.2023
Kalenderlandbouw brengt Nederlandse frietaardappel in de penarie

Food12.04.2023
Dit is de gemiddelde prijs van een hamburger met friet in Nederland

Food04.04.2023
Met de nieuwe specials bij Frites Atelier is de haute friture klaar voor het voorjaar

Hotspots03.04.2023
Frietboutique trakteert op huisgemaakte friet en vers ijs op nieuwe locatie

Nieuws31.01.2023
De Frietzza en knapperige frietjes nieuw op het menu bij Domino’s
Verder lezen over Horeca

Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Hotspots15.06.2023
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
Verder lezen over Restaurant

Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Verder lezen over Snacks

Food21.10.2024
10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Hotspots23.06.2023