De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het is heel tof om te zien hoe steeds meer restaurants in de weer gaan met lokale producenten en het hele idee van Dutch Cuisine. Niet voor niets dat de Michelingids ook opvalt en er ieder jaar in Nederland nieuwe Groene Sterren bijkomen. Een van de restaurants die er dit jaar een kreeg is restaurant de Dyck in Woubrugge.
De Dyck zit op het gebied van hyperlokaal en farm-to-table héél dicht bij de bron. Het restaurant is namelijk gevestigd in het voormalig akkerbouwbedrijf van oprichter en eigenaar Reinier Kempenaar. Naast dat dit middenin het Groene Hart is, is het restaurant voor bijna 95% zelfvoorzienend en inmiddels aangesloten bij Slow Food Nederland en Dutch Cuisine.
Koers om
Kempenaar was verknocht aan zijn geboortegrond, maar ook overtuigd dat het boeren zoals zijn ouders en grootouders deden niet meer toekomstbestendig was. Dat noopte hem in 2012 om een andere kant op te gaan. Hij besloot om zonder tussenkomst van producenten en grootgrutters zijn verse waren rechtstreeks van het land naar de klant te brengen en gasten ter plekke laten proeven wat van de boerderij naar het bord daadwerkelijk betekent.
Zelfvoorzienend
Met alle opgedane kennis besloot in in 2020 dat zijn nieuwe missie was om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Daarbij werd hij bijgestaan door chef Martijn Koeleman en fermentatie-expert Ruben Oosterhof. Samen scherpten ze de gezamenlijke filosofie voor restaurant de Dyck aan en zo is de kookstijl van klassiek naar meer experimenteel verschoven.
Akkers
De akkers, de in 2015 aangelegde moestuin, die inmiddels 5.000m2 groot is, en de boomgaard vormen letterlijk de voedingsbodem voor het vegetarisch Moestuinmenu van het restaurant. Dit menu wisselt natuurlijk met regelmaat, aangezien het afhankelijk is van de oogst en fermentatievoorraad.
De Dyck
Het restaurant is geïntegreerd in de voormalige boerderij en met grote glazen wanden afgesheiden van de authentieke boerenschuur uit 1930. Aan de andere kant van het restaurant heb je het zicht waar verschillende generaties van Kempenaar zijn familie mee opgroeiden: het groen van de polder, de dijk en de Hollandse luchten.
(afbeeldingen bij dit artikel © restaurant De Dyck)
Verder lezen over Horeca

Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin

Nieuws30.05.2023
Reservering toprestaurant is over te kopen via nieuwe website
Verder lezen over Restaurant

Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Hotspots29.06.2024