Hotspots25.11.2024

Lekker eten wat er in de film voorbij komt met Cinema Culinair


Iedereen die Chef of Julie & Julia heeft gezien, die heeft dit wel eens gedacht: kon ik die dingen die ze maken maar eten. Veel films over eten zorgen dat het er heerlijk uitziet en dat er ook nog heerlijk over wordt gesproken. Voor mensen die er ook heel veel trek van krijgen is er Cinema Culinair: je bekijkt de film en krijgt precies op het juiste moment het gerecht geserveerd. Wij waren er dit weekend bij met Chocolat.

Chocolat

Chocolat is een beetje een vreemd eend in de bijt voor Cinema Culinair. Deze ‘openbare eetlcub’ is ooit begonnen met de geweldige prent Sideways en dan steeds dezelfde wijnen die de personages ook dronken (If anyone orders merlot, I’m leaving!). Vervolgens begon het team ook met gerechten: what you see is what you eat. Eerst in Rotterdam, maar inmiddels ook in Amsterdam, Nijmegen en elders. 

Normaliter zijn het dus meer avondprogramma’s, met films als Julie & Julia, Ratatouille (voor kinderen), Chef, The Menu, The Grand Budapest Hotel en The Hundred Foot Journey. Stuk voor stuk zeer vermakelijke films waarbij het water je in de mond loopt. In principe wordt er veel vlees gegeten in dit soort films, maar vega is ook een optie. 

Cinema Culinair

De kunst van Cinema Culinair is dat precies op het moment dat het gerecht te zien is op het beeld, je het ook voor je krijgt om te eten. Bij Chocolat ging dat iets anders, want daar gaat het niet om warme maaltijden maar om chocolaatjes. Die lagen alvast klaar voor je, sommigen in een doosje, waarbij er steeds in de film werd afgeteld wanneer er bijna een eetmoment kwam en je van links naar rechts zo steeds meer chocolaatjes verorberde. Soms spicy met peper, soms met een sinas-achtige smaak of met caramel, soms zelfs een brownie: heerlijk.

Het is erg leuk om naar een film te kijken en ondertussen steeds te wachten tot dat tellertje weer in beeld komt. De eerste keer dat het gebeurde juichte er zelfs iemand. Ook leuk: er is een pauze waarbij je bij de bar iets anders kunt bestellen dan de ongelimiteerde thee die erbij zit. In die pauze (maar ook voor de film begint), kun je niet alleen drankjes bestellen, maar ook genieten van heerlijks dat de chocoladefonteinen te bieden hebben. 

Film kijken en eten

Omdat alleen bonbons als lunch nuttigen misschien wat weinig is, zijn er ook etageres met vegetarische broodjes. Ei, kaas, pecankoffiebroodjes: je kunt pakken wat je wil, als je dus maar van die bonbons afblijft tot het in de film ‘mag’. Goed dat die broodjes er zijn, want een film & brunch-ticket voor Chocolat kost 66 euro per persoon, dus dat is een flinke duit. 

Tegelijkertijd is het wel een hele ervaring waar duidelijk veel liefde in zit. Sure, een doos bonbons van een goede chocolatier is goedkoper, maar dit is een heel complete ervaring waarmee je uren onder de pannen bent en het ook nog heel gezellig is, ook al zit je met onbekenden (en bekenden, want je zit natuurlijk wel naast de mensen waarmee je kaartjes hebt geboekt). 

Tolhuis

Wij bezochten Cinema Culinair in het Tolhuis in Amsterdam-Noord op loopafstand van de Buiksloterweg-pont. Een erg leuke locatie met een mooie zaal om de film in te kijken (mocht je het je afvragen, de film wordt aan twee kanten van de zaal op een scherm getoond, dus ook al zit je tegenover mensen, iedereen kan de film kijken). Een klein kritiekpunt is wel dat de film, die soms vrij donker was, door het beamerlicht soms wat moeilijk te zien was. Maar dat is eigenlijk de enige kritiek die er is: het zit leuk in elkaar, de mensen die het organiseren zijn vriendelijk en enthousiast en die chocolaatjes waren heerlijk vers en smolten op de tong. En oh ja, die film, die was ook leuk hoor.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Chocolade

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 18 met Baleine-zout, zoet van Leonidas en de Pineut

Iedere week vallen (nou ja) er wel weer nieuwe producten op de mat bij de redactie van Eatly. Food & drinks van bekende, minder bekende of nieuwe merken die leuk zijn om te proeven.

Food03.12.2024

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 18 met Baleine-zout, zoet van Leonidas en de Pineut

Kerstshoppen in Londen? Dit kerstlekkers mag je niet missen

Shoppen in Londen deze november? Of misschien in december een weekend? Vooral dit kerstlekkers is een aanrader als je naar Londen gaat.

Food16.11.2024

Kerstshoppen in Londen? Dit kerstlekkers mag je niet missen

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

De cacao van Chocolate Makers uit Amsterdam komt per boot. Zeilboot. Uit de Dominicaanse Republiek. Een bijzonder verhaal, maar hoe smaakt dat?

Food11.10.2024

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Ooit gehoord van boetiek-chocolade? Wij nog niet, tot aan vandaag dan want er is een nieuw luxe chocolademerk, Marmir Chocolate. Een nieuwe 'guilty pleasure' ontwikkeld door ervaren patisseriechefs. De makers noemen het...

Food11.06.2024

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet

Je kunt ze eten met chocoladesaus, met kaneelsuiker, maar in Spanje zelf dopen ze het liever in een kopje warme chocolademelk. Churros kun je qua smaak het beste vergelijken met onze oliebol, maar qua naam en vorm zeker...

Food31.05.2024

Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet

Koffie als toetje? Met deze tips kan het!

Kan je niet zonder een kop koffie na het eten? Maar merk je stiekem ook dat je dit wel een beetje saai begint te vinden? Maak er dan een toetje van! Alles wat je nodig hebt is jouw favoriete koffie en een flinke dosis cr...

Tipt29.05.2024

Koffie als toetje? Met deze tips kan het!

Tony’s Chocolonely noemt zich een impactbedrijf dat chocolade maakt

Tony's Chocolonely is populair. Het Nederlandse chocolademerk is vooral herkenbaar aan de kleurrijke verpakking en opvallende campagnes. Het is een bedrijf met een missie die zich richt om een einde te maken aan kinderar...

Nieuws23.02.2024

Tony’s Chocolonely noemt zich een impactbedrijf dat chocolade maakt

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Het verhaal van Hands Off begon ooit met chocoladerepen en vertakt zich inmiddels steeds meer naar andere producten. Het nieuwste wapenfeit: plantaardige chocolate chip cookies in drie verschillende smaken. Daarmee heeft...

Food06.06.2023

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies