Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Iedereen die Chef of Julie & Julia heeft gezien, die heeft dit wel eens gedacht: kon ik die dingen die ze maken maar eten. Veel films over eten zorgen dat het er heerlijk uitziet en dat er ook nog heerlijk over wordt gesproken. Voor mensen die er ook heel veel trek van krijgen is er Cinema Culinair: je bekijkt de film en krijgt precies op het juiste moment het gerecht geserveerd. Wij waren er dit weekend bij met Chocolat.
Chocolat
Chocolat is een beetje een vreemd eend in de bijt voor Cinema Culinair. Deze ‘openbare eetlcub’ is ooit begonnen met de geweldige prent Sideways en dan steeds dezelfde wijnen die de personages ook dronken (If anyone orders merlot, I’m leaving!). Vervolgens begon het team ook met gerechten: what you see is what you eat. Eerst in Rotterdam, maar inmiddels ook in Amsterdam, Nijmegen en elders.


Normaliter zijn het dus meer avondprogramma’s, met films als Julie & Julia, Ratatouille (voor kinderen), Chef, The Menu, The Grand Budapest Hotel en The Hundred Foot Journey. Stuk voor stuk zeer vermakelijke films waarbij het water je in de mond loopt. In principe wordt er veel vlees gegeten in dit soort films, maar vega is ook een optie.
Cinema Culinair
De kunst van Cinema Culinair is dat precies op het moment dat het gerecht te zien is op het beeld, je het ook voor je krijgt om te eten. Bij Chocolat ging dat iets anders, want daar gaat het niet om warme maaltijden maar om chocolaatjes. Die lagen alvast klaar voor je, sommigen in een doosje, waarbij er steeds in de film werd afgeteld wanneer er bijna een eetmoment kwam en je van links naar rechts zo steeds meer chocolaatjes verorberde. Soms spicy met peper, soms met een sinas-achtige smaak of met caramel, soms zelfs een brownie: heerlijk.


Het is erg leuk om naar een film te kijken en ondertussen steeds te wachten tot dat tellertje weer in beeld komt. De eerste keer dat het gebeurde juichte er zelfs iemand. Ook leuk: er is een pauze waarbij je bij de bar iets anders kunt bestellen dan de ongelimiteerde thee die erbij zit. In die pauze (maar ook voor de film begint), kun je niet alleen drankjes bestellen, maar ook genieten van heerlijks dat de chocoladefonteinen te bieden hebben.
Film kijken en eten
Omdat alleen bonbons als lunch nuttigen misschien wat weinig is, zijn er ook etageres met vegetarische broodjes. Ei, kaas, pecankoffiebroodjes: je kunt pakken wat je wil, als je dus maar van die bonbons afblijft tot het in de film ‘mag’. Goed dat die broodjes er zijn, want een film & brunch-ticket voor Chocolat kost 66 euro per persoon, dus dat is een flinke duit.


Tegelijkertijd is het wel een hele ervaring waar duidelijk veel liefde in zit. Sure, een doos bonbons van een goede chocolatier is goedkoper, maar dit is een heel complete ervaring waarmee je uren onder de pannen bent en het ook nog heel gezellig is, ook al zit je met onbekenden (en bekenden, want je zit natuurlijk wel naast de mensen waarmee je kaartjes hebt geboekt).
Tolhuis
Wij bezochten Cinema Culinair in het Tolhuis in Amsterdam-Noord op loopafstand van de Buiksloterweg-pont. Een erg leuke locatie met een mooie zaal om de film in te kijken (mocht je het je afvragen, de film wordt aan twee kanten van de zaal op een scherm getoond, dus ook al zit je tegenover mensen, iedereen kan de film kijken). Een klein kritiekpunt is wel dat de film, die soms vrij donker was, door het beamerlicht soms wat moeilijk te zien was. Maar dat is eigenlijk de enige kritiek die er is: het zit leuk in elkaar, de mensen die het organiseren zijn vriendelijk en enthousiast en die chocolaatjes waren heerlijk vers en smolten op de tong. En oh ja, die film, die was ook leuk hoor.




Verder lezen over Chocolade

Food03.12.2024
Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 18 met Baleine-zout, zoet van Leonidas en de Pineut

Food16.11.2024
Kerstshoppen in Londen? Dit kerstlekkers mag je niet missen

Food11.10.2024
Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

Food11.06.2024
Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Food31.05.2024
Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet

Tipt29.05.2024
Koffie als toetje? Met deze tips kan het!

Nieuws23.02.2024
Tony’s Chocolonely noemt zich een impactbedrijf dat chocolade maakt

Food06.06.2023