De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Voor het eerst in negen jaar tijd is in 2018 de vleesconsumptie in ons land gestegen. Gemiddeld genomen verbruiken Nederlanders 77,2 kilogram per persoon. Dat is een stijging ten opzichte van 76,6 kilo in 2016 en 2017. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier.
Dat lijkt een opmerkelijk gegeven aangezien er verschillende foodtrends zijn waarin plantaardige varianten van de vleesversies steeds populairder lijken te worden. Niet gek dat Anne Hilhorst van Wakker Dier dit een verontrustende ontwikkeling vindt.
Andere werkelijkheid
Foodtrends de laatste jaren gaan vooral over het minderen van vleesgebruik door consumenten. Er komen bij restaurants steeds meer vegetarische en veganistische opties op de kaart, consumenten stellen zich er flexibeler in op. Toch blijkt dat beeld niet te kloppen. Hilhorst reageert: “Minder vlees eten lijkt populair, maar de werkelijkheid is kennelijk weerbarstiger. Het leek tijd voor de bietenbal, en dan deze stijging?!”
Er zijn verschillende oorzaken te bedenken voor deze omslag, alleen zijn die niet in het onderzoek meegenomen. Hilhorst heeft het vermoeden dat het samenhangt met de hogere horeca-uitgaven: “Aangezien de horeca-uitgaven sterk zijn gestegen, is het aannemelijk dat dit een rol speelt.” Daarnaast kan het er ook mee te maken dat het in de zomers wat vaker warmer weer is, waardoor mensen liever buiten de deur eten of de barbecue aansteken.
Karkasgewicht
Het onderzoek van Wageningen Economic Research richt zich op het vleesverbruik in Nederland. Dat wordt gemeten in karkasgewicht. Het totaalgewicht inclusief botten en vlees. Dus het is niet zo dat Nederlanders gemiddeld 77,2 kilo vlees eten.
Het volledige onderzoek is terug te lezen via deze link.