Lifestyle29.01.2017

Ten minste houdbaar tot: we testen even hoe ver je over de datum kunt


Misschien had je het al gezien: de overheid wil de grote mate van verspilling tegengaan en gaat ons dus even opnieuw bijspijkeren over de termen ’tenminste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’. De eerste is bedoeld voor levensmiddelen die niet snel bederven. Tot de datum op het pak is zowel smaak als veiligheid gegarandeerd, maar na de datum is het best nog een tijdje veilig om te eten.

Bij ’te gebruiken tot’ is het anders en gaat het om echte bederfelijke waar als vlees, vis, groenten en dat soort dingen. Na die datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers ontstaan en hoewel je die niet ziet, ruikt of proeft zijn ze wel degelijk link. Die laatste categorie is wel duidelijk: geen risico nemen. Maar hoe zit het met ’tenminste houdbaar tot’ dan? Er wordt geroepen om gezond verstand te gebruiken, maar dat is ook een, eh, variabele maatstaf.

Limburgse cervelaat. Houdbaarheidsdatum: 28-10-2016. Bijna drie maanden geleden.
Limburgse cervelaat. Ho�rheidsdatum: 28-10-2016. Bijna drie maanden geleden.

De test

Nu hebben we allemaal wel eens een product gebruikt dat over de datum was, maar tot hoe ver ga je daar mee? Nou heb ik (echt toevallig!) net een vergeten cervelaat uit mijn auto gehaald die uit een tas was gevallen en al sinds oktober vorig jaar (relatief koel dus) daar lag. Ding zag er eigenlijk nog wel goed uit, dus het is een ideale kandidaat voor de test: is dat nog te eten en hoe smaakt het dan? Zie dit als een cursus gezond verstand bij eten over de datum.

Uit de verpakking op de snijplank. Reuktest: geslaagd.
Uit de verpakking op de snijplank. Reuktest: geslaagd.

1. De reuktest

Ik heb de cervelaat uit de verpakking gehaald en de eerste test gedaan: hoe ruikt ‘ie? Heel prima, eigenlijk. Dit gaat natuurlijk niet voor alle soorten voedsel op, maar in dit geval was het al een veelbelovende start dat het ding niet rook alsof er een kolonie beestjes in zat. Maar ja, schijn bedriegt. Toch maar even snijden. Er zat een klein plekje aan de buitenkant maar daar snijden we als gevorderd over-de-datum-eter omheen.

Plakjes gesneden, voor het geval het eten meteen kan beginnen. Hmm. Plekjes.
Plakjes gesneden, voor het geval het eten meteen kan beginnen. Hmm. Plekjes.

2. Check de binnenkant

Met de eerste horde genomen werd het tijd om de worst in plakjes te snijden en op het eerste gezicht was ook dat veelbelovend: geen onmiddellijk duidelijke sporen van rot of beestjes. Er was echter wel een klein probleem dat naar boven kwam toen ik van iets dichterbij ging kijken: er waren kleine gele/zwarte plekjes op sommige plakjes te zien. Van wat ik me kon herinneren van een cervelaat zaten die niet origineel in het palet, dus wellicht was een verder onderzoek geboden.

Hmm, nu wordt het langzaam zorgwekkend. Dat hoort er niet in. Toch?
Hmm, nu wordt het langzaam zorgwekkend. Dat hoort er niet in. Toch?

3. Onderzoek onbekende structuren

Tja, daar klopte toch iets niet. Het was geen schimmel, denk ik, maar er zat wel degelijk iets in een plakje dat daar niet hoorde. Nader onderzoek liet zien dat dit ‘spul’ op meerdere plekken in de worst te vinden was, dus dat maakte het moeilijk om met goed fatsoen te gaan happen in een willekeurig stuk.

Om het zekere voor het onzekere te nemen had ik nu eigenlijk al besloten dat het geen goed idee was om verder te gaan, maar ik wilde me niet laten kennen en heb toch na goed onderzoek een hapje van een schijfje genomen.

iew.
iew.

4. Vertrouw je intuïtie

Het proeven was geen succes. De overheid liegt niet als ze zeggen dat de smaakgarantie niet meer gegarandeerd is na de ‘houdbaar tot’-datum, want het kleine stukje dat ik heb geproefd smaakte voor geen meter. Ik had beter moeten weten. Niet alleen ben ik enigszins bezorgd over mijn buikfuncties in de komende uren, ik heb iets gegeten dat me niet smaakte. Had ik net zo goed verse spruiten kunnen eten, die zijn tenminste nog gezond.

Zo blijkt wat we eigenlijk allemaal al heel lang weten, zeker als we op kamers hebben gewoond: eten, als het niet supervers materiaal is, gaat best lang mee. Als je niet mee wilt doen aan de verspilling van voedsel terwijl de kindertjes in Afrika nog steeds niks te eten hebben is het dus goed om een beetje te schipperen met de ’tenminste houdbaar tot’-datum, zo lang je een beetje oplet met wat je naar binnen schoffelt.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over onderzoek

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Bij welke supermarkt doe je het goedkoopst boodschappen?

TV-programma Kassa doet ieder jaar onderzoek naar de prijs van een aantal producten in de supermarkt. Onder de noemer 'Kassa's Boodschappenmandje' schaft het programma 27 gangbare dagelijkse producten aan. De verrassende...

Nieuws14.04.2019

Bij welke supermarkt doe je het goedkoopst boodschappen?

En waar betaal je het meest?
Foodproducten in 3D visualisaties

Het begrip 3D printen is al een tijdje booming. Zo is het een tijd geleden bijvoorbeeld mogelijk geworden om food te printen met een 3D printer. Digital chef is een nieuw concept die uit een samenwerking tussen DiDutch,...

Nieuws15.02.2019

Foodproducten in 3D visualisaties

Digital Chef modelleert producten
Wat vinden niet-Nederlanders gekke Nederlandse eetgewoontes?

Zelf staan we er niet bij stil wat en hoe we ons eten in de mond stoppen. Als het maar lekker is, dan zijn we tevreden Hollanders. Maar, een Amerikaan, Afrikaan, Chinees of Australiër zal ons raar aankijken bij sommige...

Recepten10.08.2018

Wat vinden niet-Nederlanders gekke Nederlandse eetgewoontes?

Strava onderzoekt: dit eten sporters het meest!

Kilometers aan een stuk hardlopen door weer en wind. Tegen viaducten knallen met een wielrenfiets. Zwemmen tot de verzuring optreedt. Skiënd de Oostenrijkse bergen verkennen. Al deze sporten hebben één ding gemeen: th...

Nieuws12.07.2018

Strava onderzoekt: dit eten sporters het meest!

Dit is de beste chips van Nederland

Chips, chips en nog meer chips. Het schap bij de supermarkt puilt uit van de smaken chips, paprika, bolognese, naturel, Patatje Joppie. Zelfs Maar welke kies je? De Volkskrant heeft heel veel soorten chips getest uit v...

Nieuws11.07.2018

Dit is de beste chips van Nederland

Dit gaat je verrassen!
Pepsi daagt Coca Cola uit

De Pepsi Taste Challenge uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, is terug van weggeweest. De challenge was een marketingactie ter promotie van Pepsi cola. Het bestond uit een blinde smaaktest. Op veel locaties werd een...

Nieuws28.06.2018

Pepsi daagt Coca Cola uit

Digitaal voedsel: koekje erbij?

Met 3D-printen kan een digitaal bestand omgezet worden naar een tastbaar object. Dit object wordt laag voor laag geprint. Uit een 3D-printer komen de meest onverwachte dingen gerold, zoals protheses, sieraden, muziekinst...

Nieuws26.06.2018

Digitaal voedsel: koekje erbij?