De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
In verschillende artikelen is al naar voren gekomen dat het voor kwekers, telers en boeren een bijzonder aparte periode is. En daar komt de ellende van de aanhoudende droogte nog bij. Om hen in staat te stellen hun producten tóch bij de consument te krijgen heeft anti-verspillingsplatform Too Good To Go haar app opengesteld voor boeren.
Normaal hebben alleen restaurants, supermarkten, bakkerijen en andere winkels die aan het eind van de dag eten overhouden de mogelijkheid om die via de Too Good To Go-app bij consumenten te krijgen. Het eten dat anders weggegooid zou worden, krijgt via de app toch nog een bestemming. Consumenten kopen een pakketje eten via de app en halen het later op bij de winkel.
Open voor boeren
Country Director, Joost Rietveld, over de stap om het platform open te zetten voor boeren: “We merken dat steeds meer boeren contact met ons opnemen voor advies. Ze zien hun overschotten toenemen en willen de producten voor geen goud verloren laten gaan.”
De introductie is met kleine stapjes gegaan om te kijken of de behoefte er was. “Je wil natuurlijk wel dat er animo voor is. We zagen dat consumenten enthousiast zijn over de Magic Boxen die aangeboden werden. Daarom kunnen we nu met een gerust hart alle boeren de mogelijkheid geven hun overschotten aan te bieden via de app”, vertelt Rietveld.
Koop Onze Oogt
Boerenorganisaties ZLTO, LLTB en LTO-Noord hebben via Facebook de actie ‘Koop Onze Oogst’ opgezet. Projectleider van de actie voor ZLTO, Marjon Knol, is enthousiast over de mogelijkheden die deze stap biedt: “We denken dat Too Good To Go voor meer boeren en tuinders een uitkomst kan zijn. Voor sommige boeren is Too Good To Go een interessant nieuw afzetkanaal; voor anderen is het vooral fijn dat ze minder producten hoeven weg te gooien die ze door de coronacrisis niet kunnen verkopen.”
Oesterzwamkweker
Via deze weg kwamen oesterzwamkweker John Verbruggen en Mariëlle van Lieshout van Too Good To Go met elkaar in contact. Inmiddels verkoopt Verbruggen overgebleven oesterzwammen via de app. “Het is voor mij een nieuwe manier van ondernemen, maar het helpt me om toch nog honderden kilo’s te redden.”
Overschot
Want net als veel andere voedselproducten kampte Verbruggen in het begin van de crisis met flinke overschotten. Hij schat dat in de eerste weken ongeveer 8.000 kilo biologische oesterzwammen verloren is gegaan. Inmiddels is de productie met twee derde teruggeschroefd.
“Het doet zeer om producten waar zoveel passie in zit, weg te moeten gooien. Maar je wordt ook creatief. Ik ben snel op zoek gegaan naar alternatieve manieren om mijn mooie paddenstoelen alsnog te verkopen”, aldus Verbruggen.
(Afbeeldingen bij dit artikel zijn © Too Good To Go)
Verder lezen over Voedselverspilling

Food13.09.2024
Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Nieuws20.11.2023
Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Drinks12.04.2023
Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Nieuws14.09.2022
Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Nieuws13.09.2022
Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Nieuws12.09.2022