De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Als iets perfect of uitmuntend is, dan wordt dat dankzij een meme ‘Chef’s Kiss’ genoemd. Maar afgelopen weekend ging een andere Chef’s Kiss viral. Reisblogger Geraldine DeRuiter zette namelijk haar review online van restaurant Bros’ (*) in het Italiaanse Lecce online. Volgens haar was het 27 gangen strijden met als hoogtepunt een gang waar citrusschuim uit de gipsafdruk van de mond van de chef gezogen moest worden.
Er zijn echt wel diners geweest waar ik na een geniaal gerecht uit pure extase heb gezegd dat ik de chef (m/v) als dank kon zoenen. Dat is dan natuurlijk puur figuurlijk. Vandaar dat ik het hele weekend heb moeten denken aan de review van Bros’ die DeRuiter op haar blog Everywhereist had geplaatst.
Gipsbek
Ik heb al eerder een artikel gemaakt over hoe killing restaurantrecensies kunnen zijn toen De Dessertclub en Brut172 er flink van langs kregen. Daar refereerde ik al aan verschillende Engelstalige reviews die een soort van mix zijn tussen vilein en doorspekt met humor. De recensie van DeRuiter leest vooral als een thriller met allerlei plottwist die een absoluut hoogtepunt bereikt met de gipsbek van de chef.
Viral
Dat is ook gelijk de reden dat het verhaal viral gang, want niemand raakte erover uitgepraat. De 27 gangen kwamen over als een soort van levend kunstwerk waar de acht gasten aan tafel vier uur lang onderdeel van waren. Volgens het gezelschap waren het vooral ook kleine hapjes die vaak niets deden denken aan een volwaardig gerecht. Online snapten weinig mensen iets van het diner en er kwamen meer mensen naar voren die een soortgelijke ervaring hadden gehad bij Bros’.
Verklaring
Door alle ophef voelde chef Floriano Pelligrino zich genoodzaakt om te reageren op de recensie, het gedoe rondom bepaalde gangen en dan in het bijzonder het gerecht met de gipsafdruk van zijn mond. De volledige reactie is op de site van Today gezet. Hij laat zich vooral lezen als een verklaring waar de chef ingaat op de dunne scheidslijn tussen het zijn van een kunstenaar en een chef.
Een van de meest fascinerende alinea’s is als volgt: “Does art have to be beautiful? Not necessary. It has to challenge you to understand. If it’s beautiful too, that’s even better. Contemporary art does not provide you with answers, but offers you great questions. Contemporary cuisine should do the same. A chef should not offer easy answers, but challenge you with interesting questions.”
Waar misschien heel veel mensen nu afhaken, maakt het mij vooral nieuwsgierig naar hoe het is om bij Bros’ in Lecce te eten.
Verder lezen over Horeca

Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Hotspots15.06.2023
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
Verder lezen over Restaurant

Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Hotspots29.06.2024