De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De vereniging voor professionele frituurders (ProFri) luidt de noodklok: de hoge energiekosten gaat de frituurbranche flink parten spelen. Voor veel ondernemers is de energierekening onbetaalbaar geworden. Het gevolg hiervan gaat voelbaar zijn bij iedereen die van de snackbar houdt: friet en snacks worden minimaal 20% duurder.
Daarom roept ProFri het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op om steunmaatregelen te treffen. Want de problemen beginnen heel schrijnend te worden. Een gemiddeld buurtcafetaria betaalde een jaar geleden nog 1.200 euro aan maandlasten voor gas en stroom. Inmiddels si dit opgelopen tot meer dan 3.600 euro per maand. Door de recente internationale ontwikkeling, gaat dit bedrag zelfs nog stijgen.
Friet duurder
Dat is de voornaamste reden dat de zaken dit door gaan rekenen in hun prijzen. De verwachting is dat dit met minimaal 20% zal zijn. Aangezien de vereniging verwacht dat ongeveer 70% van alle zaken hier nu of binnenkort last van gaat krijgen, is het idee dat de prijsstijgingen over het hele land ongeveer hetzelfde zullen zijn.
Energiecontract
Van de bedrijven heeft 40% een variabel contract sinds eind vorig jaar en betalen ze daarom al een hoge prijs. Daarnaast heeft 60% een vast contract, waarvan bij ongeveer de helft dit contract komend jaar afloopt. Ook deze ondernemers worden dan geconfronteerd met de exorbitante stijging van de energiekosten. Dat is ook de reden dat ProFri het ministerie oproept om actie te ondernemen, maar volgens nog geeft Den Haag nog geen sjoege.
Verder lezen over Friet

Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Nieuws13.06.2023
Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Nieuws27.05.2023
Nieuwe wetgeving maakt eigen bakje meenemen naar snackbar lucratief
(vanaf 1 juli)
Nieuws01.05.2023
Kalenderlandbouw brengt Nederlandse frietaardappel in de penarie

Food12.04.2023
Dit is de gemiddelde prijs van een hamburger met friet in Nederland

Food04.04.2023
Met de nieuwe specials bij Frites Atelier is de haute friture klaar voor het voorjaar

Hotspots03.04.2023
Frietboutique trakteert op huisgemaakte friet en vers ijs op nieuwe locatie

Nieuws31.01.2023
De Frietzza en knapperige frietjes nieuw op het menu bij Domino’s
Verder lezen over Horeca

Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Hotspots15.06.2023
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
Verder lezen over Snacks

Food21.10.2024
10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Hotspots23.06.2023