Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.
3D-printen kennen we vooral uit de wereld van design en techniek, maar wist je dat het ook de voedselindustrie revolutioneert? Van geprinte chocolade tot volledig op maat gemaakte maaltijden: 3D-geprint voedsel is dichterbij dan je denkt. Maar hoe werkt het precies, en belangrijker nog, smaakt het net zo goed als echt eten?
Hoe werkt 3D-geprint voedsel?
Bij 3D-geprint voedsel wordt een mengsel van ingrediënten laag voor laag opgebouwd tot een eetbaar product. Afhankelijk van het type printer en recept kunnen deze ingrediënten variëren van puree-achtige substanties tot speciale poeders die met water worden vermengd. Bekende technieken zijn:
- Extrusieprinten – Ingrediënten worden in lagen opgebouwd, vergelijkbaar met hoe een spuitzak werkt.
- Sferificatie-printen – Gebruik van gelachtige stoffen om bolvormige structuren te maken, populair in moleculaire gastronomie.
- Binder jetting – Poederachtige ingrediënten worden samengevoegd met een bindmiddel, ideaal voor broodachtige structuren.
Waar wordt het al toegepast?
3D-geprint voedsel wordt nu al ingezet in verschillende sectoren:
- Horeca – Restaurants experimenteren met gepersonaliseerde gerechten en decoraties.
- Gezondheidszorg – Voor ouderen en zieken die moeite hebben met kauwen, kan 3D-geprint voedsel een oplossing zijn.
- Ruimtevaart – NASA onderzoekt hoe astronauten in de ruimte verse maaltijden kunnen printen.
- Duurzaamheid – Eiwitrijke alternatieven zoals geprinte insectenmeelproducten of plantaardige vleesvervangers kunnen voedselverspilling tegengaan.
Smaakt 3D-geprint voedsel net zo goed?
De smaak van 3D-geprint voedsel hangt af van de gebruikte ingrediënten en bereidingswijze. Chocolade en pasta kunnen bijvoorbeeld vrijwel identiek smaken aan traditionele versies. Voor complexere gerechten blijft textuur en versheid een uitdaging, maar innovaties zoals het printen van vlees met echte vet- en spierstructuren komen steeds dichter bij de realiteit.
Wat betekent dit voor de toekomst?
Hoewel 3D-geprint voedsel nog niet in elke keuken te vinden is, lijkt de technologie veel potentie te hebben. Vooral in de gezondheidszorg en voedselindustrie kan het een enorme impact maken. Wie weet printen we over een paar jaar gewoon ons avondeten thuis!
Zou jij geprint voedsel proberen? Of blijft traditioneel koken de beste optie?
Verder lezen over Vegetarisch

Food11.11.2024
Wat zit er in een acai bowl?

Food03.11.2024
Planted Kebab: prima voor de pita

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Food05.07.2024
Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Gezond29.02.2024
Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

Nieuws09.03.2023