Nieuws18.03.2025

Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit


De toekomst van voedselproductie

3D-printen kennen we vooral uit de wereld van design en techniek, maar wist je dat het ook de voedselindustrie revolutioneert? Van geprinte chocolade tot volledig op maat gemaakte maaltijden: 3D-geprint voedsel is dichterbij dan je denkt. Maar hoe werkt het precies, en belangrijker nog, smaakt het net zo goed als echt eten?

Hoe werkt 3D-geprint voedsel?

Bij 3D-geprint voedsel wordt een mengsel van ingrediënten laag voor laag opgebouwd tot een eetbaar product. Afhankelijk van het type printer en recept kunnen deze ingrediënten variëren van puree-achtige substanties tot speciale poeders die met water worden vermengd. Bekende technieken zijn:

  • Extrusieprinten – Ingrediënten worden in lagen opgebouwd, vergelijkbaar met hoe een spuitzak werkt.
  • Sferificatie-printen – Gebruik van gelachtige stoffen om bolvormige structuren te maken, populair in moleculaire gastronomie.
  • Binder jetting – Poederachtige ingrediënten worden samengevoegd met een bindmiddel, ideaal voor broodachtige structuren.

Waar wordt het al toegepast?

3D-geprint voedsel wordt nu al ingezet in verschillende sectoren:

  • Horeca – Restaurants experimenteren met gepersonaliseerde gerechten en decoraties.
  • Gezondheidszorg – Voor ouderen en zieken die moeite hebben met kauwen, kan 3D-geprint voedsel een oplossing zijn.
  • Ruimtevaart – NASA onderzoekt hoe astronauten in de ruimte verse maaltijden kunnen printen.
  • Duurzaamheid – Eiwitrijke alternatieven zoals geprinte insectenmeelproducten of plantaardige vleesvervangers kunnen voedselverspilling tegengaan.

Smaakt 3D-geprint voedsel net zo goed?

De smaak van 3D-geprint voedsel hangt af van de gebruikte ingrediënten en bereidingswijze. Chocolade en pasta kunnen bijvoorbeeld vrijwel identiek smaken aan traditionele versies. Voor complexere gerechten blijft textuur en versheid een uitdaging, maar innovaties zoals het printen van vlees met echte vet- en spierstructuren komen steeds dichter bij de realiteit.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Hoewel 3D-geprint voedsel nog niet in elke keuken te vinden is, lijkt de technologie veel potentie te hebben. Vooral in de gezondheidszorg en voedselindustrie kan het een enorme impact maken. Wie weet printen we over een paar jaar gewoon ons avondeten thuis!

Zou jij geprint voedsel proberen? Of blijft traditioneel koken de beste optie?

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.

Verder lezen over Vegetarisch

Wat zit er in een acai bowl?

Acai bowls zijn lekker gezond. Maar, wat zit er eigenlijk in? Lees in dit artikel wat er in zo'n lekker ontbijt gaat.

Food11.11.2024

Wat zit er in een acai bowl?

Planted Kebab: prima voor de pita

Gelukkig maak je thuis binnen 5 minuten je eigen pita kebab. Bijvoorbeeld met Planted, dat onder andere kipspiezen en burgers maakt.

Food03.11.2024

Planted Kebab: prima voor de pita

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Ga je met een vegetariër uit eten en wil je diegene iets minder keuze bieden dan hij of zij gewend is? En heb je zin in gewoon lekker eten waar -ook jij- blij van wordt? Vegitalian is je huiskamer.

Hotspots25.09.2024

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Kweekvlees lijkt in opkomst te zijn als mogelijke oplossing om de voedingsindustrie te verduurzamen. Dat blijkt uit recent onderzoek van YouGov in opdracht van de non-profit en denktank Good Food Institute (GFI Europe)....

Food05.07.2024

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Het Nederlandse Yespers is een bedrijf met een duidelijke missie: bijvoorbeeld door voedselverspilling te voorkomen en het investeren in het duurzaam verhogen van kwantiteit en kwaliteit van ons voedsel. Dat klinkt ambit...

Gezond29.02.2024

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

New York Pizza en De Vegetarische Slager gaan samenwerking aan om het vegetarische aanbod bij de pizzaketen uit te breiden. Het eerste wapenfeit zijn drie tijdelijke, vegetarische actiepizza’s: de Plant burger, Planter...

Food28.04.2023

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Het is deze week ‘De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ en inmiddels is dat het moment voor allerlei producenten om nieuwe plantaardige producten te introduceren. Dit jaar zat er weinig boeiends tussen, behalve da...

Nieuws09.03.2023

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers