De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het is deze week de Nationale Week Zonder Vlees en dat is een duidelijke illustratie van dat er ieder jaar meer aandacht komt voor minder vlees eten. Door het enthousiasme rondom deze week en ook plantaardige producten zou je denken dat er in Nederland steeds minder vlees wordt gegeten. Alleen blijkt dat niet uit de cijfers, want in 2020 werd via de supermarkt en slager voor 4,6% meer vlees verkocht.
In 2018 was het voor het eerst in negen jaar tijd dat er in Nederland weer meer vlees werd gegeten. Die trend zette in 2019 voort en uit nieuw onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat in 2020 de hoeveelheid vlees en vleeswaren die bij de supermarkt en slager worden gekocht wederom is gestegen.
Horeca dicht
Uit een ander onderzoek bleek onlangs al dat mensen meer geld uit zijn gaan geven aan luxe producten om thuis mee te koken aangezien de horeca voor het merendeel van de tijd tijdens de lockdowns dicht is. Dat blijkt ook als je kijkt naar de cijfers van 2019, de stijging van de hoeveelheid vlees verkocht via winkels is met 6% gestegen.
Kijkend naar de soorten vlees dan valt het op dat de verkoop van kip en rundvlees met ruim 8% toenam en de verkoop van varkensvlees met bijna 3%. Wat wel minder verkocht werd waren de vleeswaren in zijn algemeen en ook toegespitst op de soorten vlees. Hieruit blijkt dat we qua ontbijt en lunch niet anders zijn gaan eten tijdens de pandemie, maar ’s avonds wel.
Totale vleesconsumptie
Toch blijven de onderzoekers ervan overtuigd dat in 2020 door de gesloten horeca de totale vleesconsumptie in Nederland is gedaald. De verkopen van vlees via supermarkten en slagers zijn normaal de helft van het totale aantal. Door de gesloten horeca vermoeden de onderzoekers dat de flink verminderde vraag naar vlees vanuit de horeca groter is dan de toename van de verkoop via winkels.
Verder lezen over Supermarkt

Nieuws28.07.2024
Uber Eats en Amazing Oriental werken samen vanuit de supermarkt

Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Nieuws18.06.2023
Zuiderburen grijpen in om boodschappen betaalbaar te houden, Nederlandse regering ziet hier niets in

Nieuws31.05.2023
Binnen een half jaar zijn basisboodschappen 15% duurder geworden

Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Nieuws25.05.2023
Jumbo stopt met flitsbezorging via Gorillas / Getir
Verder lezen over Vlees

Food09.01.2024
Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballen
Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Food22.10.2022
Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Food05.05.2022
Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Nieuws29.04.2022