De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De afgelopen jaren is er door verschillende lobbyclubs en belangenorganisaties druk uitgeoefend op de politiek om iets te doen aan de suiker- en vleesconsumptie. Dat leverde in 2018 het ‘Nationaal Preventieakkoord’ op, alleen zet dit nog geen zoden aan de dijk. De nieuwe regering onderzoekt zodoende hoe men de consument minder vlees kan laten eten en de ‘vleestaks’ ligt op tafel.
Zo’n anderhalf jaar geleden vroeg ik me al hardop af waarom er allemaal ‘taksen’ moesten komen om bepaald gedrag te ontmoedigen. Immers weet iedereen dat goed gedrag belonen beter werkt dan ‘slecht’ gedrag bestraffen. Dat de nieuwe regering tóch onderzoekt of een belasting op vlees kan helpen om mensen minder vlees te laten eten stemt mij totaal niet vrolijk.
Ambities
Minister Staghouwer (CU) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft namelijk aan de Tweede Kamer laten weten dat het streven van dit kabinet is om in 2030 consumenten 50% dierlijk en 50% dierlijk eiwitten te laten eten in plaats van de huidige 60/40-verhouding.
Hij schrijft daarover: “Als meer mensen eten volgens de Schijf van Vijf, met daarin een goede balans tussen de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten, draagt dat zowel bij aan duurzaamheid als aan gezondheid.”
Papieren werkelijkheid
Supermarkten, horeca en catering en de voedselindustrie moeten van het kabinet ‘hun verantwoordelijkheid nemen’ en het consumenten makkelijker maken om voor duurzame en gezonde voeding te kiezen. Alleen dit al laat weer goed zien hoever de politiek soms van de werkelijkheid afstaat. Blijkbaar komen nog maar weinig politici in de supermarkt en hebben ze nog nooit van Veganuary en de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gehoord.
Ongetemde betutteling
Misschien wel het meest irritante aan deze manier van de problematiek rondom roken, overgewicht en probleemdrinken aanpakken, is dat het averechts werkt. Verschillende landen in Europa zijn ons voorgegaan met het invoeren van bijvoorbeeld een suikertaks, alleen waren daar de resultaten qua volksgezondheid bijna niet waarneembaar.
Krappe beurs
Daar zit dan ook de crux met al de taksen die in Nederland worden overwogen: ze gaan hun doel voorbij. Ze raken namelijk bijna nooit de groep die ze willen bereiken. Daarbij komt dat in ons land nog nooit zó veel mensen gebruik hebben moeten maken van de voedselbanken als op dit moment.
Voor mensen met een krappe beurs kan een kiloknaller juist een oplossing zijn om een paar dagen eten op tafel te toveren. Zij gaan van al deze taksen de dupe worden en dat moeten we als samenleving niet willen.
Verder lezen over Flexitariër

Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Food08.05.2023
Foie gras zorgt weer controverse; protesten bij restaurants

Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers

Food16.01.2023
Beyond Meat start het jaar groener en positiever in strijd met Blue Monday
Verder lezen over Groente

Gezond09.12.2024
Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Gezond14.11.2024
Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis
Versbereide maaltijden om eenzaamheid te bestrijden
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Verder lezen over Plantaardig

Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers
Verder lezen over Vegetarisch

Nieuws18.03.2025
Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit
De toekomst van voedselproductie
Food11.11.2024
Wat zit er in een acai bowl?

Food03.11.2024
Planted Kebab: prima voor de pita

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Food05.07.2024
Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Gezond29.02.2024
Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu
Verder lezen over Vlees

Food09.01.2024
Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballen
Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Food22.10.2022
Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Food05.05.2022
Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Nieuws29.04.2022