Nieuws28.04.2023

Low Food Symposium draait dit jaar om duurzaamheid in de gastronomie


Het thema van het Low Food Symposium 2023 is dit jaar ‘Move away from gut feeling’. Waarbij onder meer de volgende vragen centraal staan: Wat maakt gastronomie nou écht duurzaam? Welke aannames bestaan er over duurzaamheid en welke stappen kunnen er nu al gezet worden? Deze vragen en meer worden op 15 mei tijdens het jaarlijkse symposium in het Rijksmuseum beantwoord.

Low Food is een beweing met het doel om de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart te zetten. Het jaarlijkse symposium is dan ook ieder jaar een kritische peilstok in d grond namens deze voedselbeweging. Duurzaamheid is een groot thema in de gastronomie en het stoppen van Noma heeft ook tot denken gezet.

Onderbuikgevoel

We kennen inmiddels allemaal de verhalen over plantaardig, minder afval en lokale producten van kop tot staart. Duurzaamheid in gastronomie is een groter thema dan ooit, met de Groene Michelinster als recente bekroning.

Tegelijkertijd heeft deze ontwikkeling er voor gezorgd dat er een hoop aannames, keuzes op basis van onderuikgevoel en onvolledigheden het begrip binnen zijn geslopen. ‘Duurzaamheid’ is voor veel mensen een holle frase geworden, waarbij het voor de gastronomie moeilijk is om de stap naar de praktijk te maken.

In de praktijk

Kloppen de aannames over duurzaamheid? En wat bestaat er buiten de platgeslagen duurzaamheid definities? Het thema duurzaamheid wordt steeds breder, zo agendeerde Noma onlangs nog het belang van arbeidsomstandigheden, maar dit ontslaat de gastronomie niet van de plicht om vandaag al aan de slag te gaan met wat er al langer bekend is.

Dit doet Low Food op dit symposium samen met chefs, journalisten, onderzoekers, boeren en producenten die hier op hun eigen inspirerende manier in de praktijk invulling aan geven.

Inspirerende sprekers

Een breed scala aan sprekers laat zien hoe zij duurzaamheid definiëren en in praktijk brengen. Chef, food-stylist en activist Lelani Lewis modereert de dag en opent het gesprek samen met topchef Joris Bijdendijk en Nadia Zerouali.

Bijdendijk bouwt op het moment samen met Deloitte aan een model in het kader van de Net Positive Movement om de volledige footprint in zijn restaurants Wils en Rijks in kaart te brengen. Zerouali op haar beurt werkt samen met chefs, boeren en ondernemers om Flevo Food in de culinaire wereld te introduceren.

De volgende sprekers zijn er deze dag: Chris Ying – Founder en oud-hoofdredacteur van Lucky Peach, een van de meest creatieve food magazines van het afgelopen decennium. Angela Dimayuga – Deze James Beard-finalist was voorheen Creative Director of Food and Culture van The Standard Hotels international en chef-kok van Mission Chinese New York.

Fatmata Binta – Een rijzende ster in de culinaire wereld, en recente winnaar van de Basque Culinary World Prize, die bekend staat om haar innovatieve benadering van de West-Afrikaanse keuken.

Praktische informatie

Het symposium vindt plaats op 15 mei in het auditorium van het Rijksmuseum te Amsterdam van 13:00 – 18:00. Tickets zijn te koop op de website en zijn optioneel inclusief exclusieve lunch (start om 11:30) bij restaurant Rijks met gastchef Fatmata Binta.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Horeca

Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

De zomer staat voor de deur en dat betekent bomvolle terrassen en strandtenten. Deze fijne drukte brengt naast een hoge omzet ook de nodige uitdagingen met zich mee. Door de oplopende temperaturen krijgen horeca vriezers...

Nieuws28.06.2024

Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

​Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Naast de overheerlijke gerechten die je serveert in jouw restaurant, speelt het servies de hoofdrol tijdens een diner. Is jouw servies wel toe aan een upgrade? Of open je een nieuwe horecagelegenheid? Om te voorkomen dat...

Nieuws03.01.2024

​Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Het oude stationsgebouw van Abcoude heeft een flinke gedaanteverandering ondergaan. Het statige pand van hotel en restaurant De Witte Dame is volledig gerenoveerd en is nu een ideale plek om aan de drukte van Amsterdam t...

Hotspots20.06.2023

De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Het is heel tof om te zien hoe steeds meer restaurants in de weer gaan met lokale producenten en het hele idee van Dutch Cuisine. Niet voor niets dat de Michelingids ook opvalt en er ieder jaar in Nederland nieuwe Groene...

Hotspots15.06.2023

Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Het interval waarmee er op Eatly een artikel verschijnt met ‘bier’ en ‘duurder’ in de kop wordt helaas steeds kleiner. De volgende in de rij: ook op het terras lijkt de komende zomer bier weer wat duurder te zijn...

Drinks07.06.2023

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Een van de mooiste bijkomstigheden van op pad mogen voor Eatly: je komt op plekken die je echt alleen maar van horen zeggen kent. Zo was ik onlangs in Leeuwarden en dankzij Visit Friesland kon ik een dagje in Harlingen s...

Hotspots03.06.2023

Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin

In de Amsterdamse Pijp heeft Florentin de deuren geopend. Het concept is simpel: all day brunch met de invloeden van Tel Aviv. Verwacht dus op de kaart een traditioneel Israëlisch mezze-ontbijt tot shakshuka florentine....

Hotspots31.05.2023

Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin

Verder lezen over Restaurant

Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Het kiezen van het juiste restaurant gaat verder dan alleen lekker eten. Het draait om het creëren van een gedenkwaardige eetervaring. Met zoveel beschikbare opties is het essentieel om de reputatie van een restaurant en het menu zorgvuldig te beoordelen. Of het nu gaat om een familiediner, een romantische avond of een informele lunch, inzicht in hoe je deze aspecten kunt beoordelen kan een groot verschil maken.

Hotspots09.01.2025

Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Tipt06.01.2025

De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

We sluiten het jaar af in stijl. Oudjaarsavond is hét moment om het oude jaar in stijl af te sluiten en het nieuwe jaar feestelijk te verwelkomen. Een prachtig gedekte tafel speelt hierin een hoofdrol en zet meteen de toon voor een onvergetelijke avond. Of je nu een intiem diner of een groots feest organiseert, met deze vier ideeën creëer je een luxe, restaurantachtige ervaring in je eigen huis.

Lifestyle27.12.2024

Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan

Wine Tales: A Taste of Veneto, keert op 13 december a.s. terug met inmiddels al weer de derde editie. Locatie is TOZI Amsterdam, het vermaarde en prachtige Italiaanse restaurant vlak bij het Vondelpark.

Lifestyle11.12.2024

TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan

De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

De feestdagen komen er weer aan, en dat betekent gezelligheid, familie en... heerlijk eten! Maar laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft zin om uren in de keuken te staan voor het perfecte kerstdiner. Gelukkig is er een simpele oplossing: je kunt gewoon je kerstdiner bestellen!

Tipt11.11.2024

Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Met de actie ‘Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid’ worden ouderen uitgenodigd om op dinsdag 1 oktober gratis te komen eten.

Nieuws01.10.2024

Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Ga je met een vegetariër uit eten en wil je diegene iets minder keuze bieden dan hij of zij gewend is? En heb je zin in gewoon lekker eten waar -ook jij- blij van wordt? Vegitalian is je huiskamer.

Hotspots25.09.2024

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad