De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
In Nederland moeten we nog tot 29 maart wachten om erachter te komen welke (nieuwe) restaurants er allemaal in de nieuwe Michelin Gids 2021 staan. Ook België en Luxemburg moesten iets langer op de gids wachten, maar inmiddels is hij uit. Er staan veertien nieuwkomers in, restaurant Zilte ontvangt zijn derde Michelinster en voor het eerst zijn er groene sterren toegekend.
De gids in cijfers. Er staan 137 sterrenrestaurants in waarvan twee met drie sterren, 24 met twee sterren en 111 met een ster. Daarnaast zijn er 162 restaurants gelauwerd met een Bib Gourmand en is er voor het eerst aan tien restaurants een groene Michelinster uitgedeeld. Deze restaurants zetten zich in voor een duurzame aanpak van de gastronomie in België en Luxemburg.
Drie sterren
België is een tweede driesterrenrestaurant rijker: Zilte in Antwerpen. Chef Viki Geunes treedt daarmee toe tot een wereldwijd select gezelschap. Volgens Michelin werkt chef Geunes al jarenlang minutieus in de keuken en heeft hij in 2020 de laatste stap gezet voor de ultieme bekroning. Samen met Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem behoort hij nu tot de gastronomische wereldtop.
Twee sterren
Ook zijn er twee nieuwe restaurants die twee sterren hebben gekregen: Castor in Beveren-Leie en Bartholomeus in Knokke-Heist. De jonge chef Maarten Bouckaert van Castor heeft volgens de gids in korte tijd zijn eigen signatuur ontwikkeld en kookt hij als een ervaren rot maar dan met jeugdig enthousiasme. Dat geldt ook voor het duo Bart Desmidt en Philip Vandamme van Bartholomeus. Ook deze jonge chefs zetten jeugdig enthousiasme, met een klassieke scholing om in een nieuw concept.
Groene sterren
De groene sterren zijn iets nieuws en hebben als doel restaurants uit te lichten die zich op een bijzondere manier toeleggen op een duurzame toekomst. In de ogen van Michelin zijn zij door hun innovaties en ambitieuze initiatieven de inspiratiebron voor fijnproevers en collega’s.
Bijzondere editie
Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids, over de nieuwe gids: “Deze editie 2021 is niet alleen trouw gebleven aan het vereiste niveau van de afgelopen jaren en aan de pertinentie en kwaliteit van onze adviezen, maar het is ook een oprechte hommage aan de chefs. Ze hebben doorgezet en hebben zichzelf overtroffen.
Deze dynamiek biedt hoop aan fijnproevers die, en daar ben ik zeker van, met veel plezier en medeleven zullen terugkeren naar deze gastronomische pleisterplekken wanneer het weer mag. We willen deze beweging ook in een duurzaam en verantwoordelijk perspectief plaatsen, zoals de Groene Michelin Ster in België en Luxemburg aantoont.”
Verder lezen over Restaurant

Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Hotspots29.06.2024