Nieuws20.01.2021

Nederlands bedrijf brengt plantaardige tonijn TuNo op de markt


Het blijkt dat we in Nederland echte pioniers zijn op het gebied van plantaardige vleesvervangers. Onder aanvoering van de Vegetarische Slager zijn er allerlei bedrijven aan het pionieren en experimenteren gegaan. Schouten Europe brengt zodoende binnenkort de eerste plantaardige tonijn ter wereld op de markt genaamd TuNo.

Schouten was ooit de eerste die in Nederland begon met het ontwikkelen van vleesvervangers op basis van eiwitten. Het familiebedrijf verkoopt deze producten voornamelijk onder huismerk verkocht in Nederlandse en buitenlandse supermarkten. TuNo is de eerste visvervanger die het bedrijf maakt en het is de verwachting dat het assortiment het komend jaar wordt uitgebreid.

Visvervangers

Het maken van visvervangers is best lastig omdat de smaak van veel vissen uit de vis zelf komt. Dit plantaardig nabootsen is een bijzonder lastig werkje, zeker in het geval tonijn. Toch heeft het bedrijf gekozen om zich als eerste op tonijn te richten. Dat heeft er vooral mee te maken dat de vis met uitsterven wordt bedreigd.

Annemiek Vervoort, Product Manager bij Schouten Europe, over de keuze voor tonijn: “Alle tonijnsoorten worden zwaar overbevist en een heel aantal soorten wordt met uitsterven bedreigd. Onze plantaardige tonijn heeft dezelfde bite en smaak als echte tonijn. Het product is geschikt om koud te eten en is daardoor direct klaar voor gebruik voor iedereen die op een duurzame manier wil genieten van de smaak van tonijn.”

In gerechten

TuNo is te gebruiken is volgens het bedrijf goed te gebruiken in een tonijnsalade, maaltijdsalades, wraps en als pizzatopping. De plantaardige tonijn wordt deze maand geïntroduceerd en eind februari ligt het eerste product met TuNo in de schappen bij een grote Nederlandse retailer.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Plantaardig

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Blue Band heeft tijdens zijn Skip the Cow-evenement laten zien dat Nederlandse tradities niet anders hoeven. Als we lekker op een verjaardag in een kring willen zitten, dan moeten we dat lekker doen. Als we daarbij een l...

Food16.04.2024

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Het verhaal van Hands Off begon ooit met chocoladerepen en vertakt zich inmiddels steeds meer naar andere producten. Het nieuwste wapenfeit: plantaardige chocolate chip cookies in drie verschillende smaken. Daarmee heeft...

Food06.06.2023

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Poké bowls zijn in Nederland inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Verschillende restaurantketens zijn er in gespecialiseerd, waaronder Poké Perfect. Met het oog op de zomer lanceert het in samenwerkin...

Food05.06.2023

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

In het schap bij supermarktketen Jumbo vind je vanaf deze week vier nieuwe Indonesische kruidenpasta’s van Fairtrade Original: Bami Goreng, Nasi Goreng, Rendang en Sajoer. Indonesische klassiekers die op het eerste oog...

Food23.03.2023

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Het is deze week ‘De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ en inmiddels is dat het moment voor allerlei producenten om nieuwe plantaardige producten te introduceren. Dit jaar zat er weinig boeiends tussen, behalve da...

Nieuws09.03.2023

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Het is en blijft een groot probleem voor de producenten van vegetarische producten: hoe krijgen we de producten naast goed voor het milieu ook goed voor de mensen die ze eten? Want uit nieuw onderzoek van de Consumentenb...

Nieuws27.02.2023

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Het blijkt in de praktijk best lastig om van bepaalde vleesproducten een plantaardige variant te maken, denk bijvoorbeeld aan veel vissoorten. Toch lukt het Beyond Meat na eerdere introducties nu ook om plantaardige vers...

Food21.02.2023

Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers

Er was een tijd dat het aantal vleesvervangers in de supermarktschappen vrij gering was en maar uit twee of drie merken bestond. Met een beetje smakeloze en inspiratieloze producten als gevolg. Inmiddels puilen supermark...

Food08.02.2023

Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers

Verder lezen over Vis

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis