De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat horecagelegenheden zoals restaurants, eetcafés en snackbars die zich niet aan de hygiëneregels houden met naam en toenaam online zetten. Want vanaf 1 september worden inspectieresultaten openbaar gemaakt.
Het moet een heugelijke dag zijn voor zelfbenoemd hygiënekoning Rob Geus, want manmanman van viespeuken in de horeca worden we allemaal niet vrolijk van. Tot voor kort was het wel mogelijk om in te zien hoeveel gelegenheden in een bepaalde plaats niet door de keuring waren gekomen, maar om welke zaken het ging bleef in nevelen gehuld.
Openbaarmaking
De afgelopen jaren heeft de NVWA stapjes gemaakt op het gebied van openbaarmaking van onderzoeksresultaten, denk daarbij aan productonderzoeken over ontbijtgranen, visverwerkende bedrijven en horecagelegenheden in de vier grote steden. Maar vanaf deze week geldt dat laatste dus voor alle horeca in Nederland.
Voedselveiligheid
In Nederland vallen ruim 10.000 bedrijven onder de regels van de voedselveiligheid. Om een duidelijk beeld te krijgen van de voedselveiligheid bij die bedrijven voerde de NVWA vorig jaar 17.500 inspecties uit. Bij bedrijven waar het mis was, gingen inspecteurs meerdere keren op bezoek. Hun bevindingen waren dan terug te lezen in de jaarrapportage waar alles duidelijk werd beschreven, maar wel geanonimiseerd.
WOB
Het lijkt misschien alsof de NVWA zelf voor meer transparantie kiest, ligt dat toch iets anders. Twee jaar geleden willigde een rechter op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) in dat restaurantgegevens openbaar werden. De Tweede Kamer sloeg hier daarna op aan en die drong aan op meer openheid.
Hoewel het vanaf deze week mogelijk is om aan de hand van een restaurantnaam een keuringsrapport op te duiken, is dat nog niet mogelijk voor alle 10.000 horecagelegenheden. Dat heeft met prioriteiten tijdens de coronacrisis te maken en de beschikbaarheid van inspecteurs.
Koninklijke Horeca Nederland laat in een reactie weten niet blij te zijn met deze extra transparantie en een woordvoerder van de NVWA laat weten dat consumenten niet per se blind moeten varen op de lijst, want het is en blijft een momentopname.
Verder lezen over Horeca

Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Hotspots15.06.2023
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
Verder lezen over Restaurant

Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Hotspots29.06.2024